10 háborítatlan kilátópont a Balaton északi partján, ahol mesés panoráma vár

Nyáron nincs hűsítőbb program a Balatonban lubickolásnál, habár jólesik néha kicsit elszakadni a zsúfolt vízpartról. Összeválogattunk nektek tíz olyan festői kirándulóhelyet a magyar tenger északi partján, ami garantáltan bekerül majd a legszebb balatoni emlékek közé.

Kőkapu kilátópont, Badacsony

A Badacsony rejtett kilátójának meglátogatása minden túlzás nélkül a bakancslisták első helyére kívánkozik. A badacsonyi Kőkapu kilátópontja környékén egykor bazaltbánya működött, fakorlátja mögül azonban lábunk előtt terül el a Tapolcai-medence és annak magaslatai. A badacsonyi kilátók panorámáját maga mögé utasító kilátópont egy kisebb kitérővel akár a Kéktúra útvonaláról is könnyen elérhető.

kilátópont Badacsony, Kőkapu
Fotó: László Orsolya

Tóti-hegy

346 méteres magasságával, a szabályos kúp alakja miatt könnyen beazonosítható Tóti-hegy a legalacsonyabb a tanúhegyek közül. Nevezhetnénk válogatásunk kakukktojásának is, hiszen a túra legnagyobb arányban főként erdő mélyén kanyarog, a csúcson azonban 360 fokos, páratlan körpanoráma fogad bennünket, ahonnan a Tapolcai- és a Káli-medence összes hegyormát megcsodálhatjuk. A hegy vonzza a kirándulókat: a gyalogtúra könnyen teljesíthető, ám az útvonal végén található, közel 180 méteres szintkülönbséggel inkább a tapasztaltabb kirándulók körében népszerű célpont. A csúcshoz vezető út 4,3 kilométer, amit az edzettebbek nagyjából 1 óra 45 perc alatt tesznek meg.

Tóti-hegy, Balaton-felvidék, kirándulás
Fotó: László Orsolya

Csobánc

Ha Gyulakeszi központjából indulunk, akkor a zöld túrajelzést követve vághatunk bele a csobánci csúcshódításnak. Vadregényes tájakon törhetünk felfelé, szőlőültetvények, elhagyott présházak kíséretében, miközben folyamatosan egyre meredekebbé válik az terep. Már útközben is meg-megállhatunk a Badacsony, a Szent György-hegy, a Tóti-hegy, a Gulács és a Hegyestű vonulataiban gyönyörködni. Majd, ha felértünk a kopár hegytetőre, a csobánci vár romjai mellett állva lesz teljes az élmény, a Balatont, a Káli-medencét, valamint a környező hegyeket magába foglaló panorámával.

Csobánc, Balaton-felvidék, túra
Fotó: László Orsolya

Bazaltorgonák tanösvény, Raposka

A Balaton környékét számos tanösvényen keresztül megismerhetjük, ezek közül az egyik leggyönyörűbb területen vezet végig a Szent György-hegyi Bazaltorgonák tanösvény. A közel 4 km hosszú, hétállomásos, magyar és német nyelvű tanösvény egy könnyed körtúrára invitálja a kirándulókat, amely során megismerkedhetünk a hegy és a környék földtörténetével, kőzeteivel és élővilágával, nem utolsósorban pedig a névadó bazaltorgonákról is mindent megtudhatunk.

Bazaltorgonák, Szent György-hegy
Fotó: László Orsolya

Haláp-hegy

Sajátos sziluettjével azonnal kitűnik a klasszikus balatoni tanúhegyek közül a Haláp-hegy. Érdekes formája XX. századi bányászati tevékenység következménye, ami annak idején teljesen elzárta a hegyet a látogatóktól. A Haláp tanösvény 2019 óta várja az érdeklődőket, így végre lehetőség adódik a Haláp természeti és geológiai csodáinak, köztük különleges bazaltformációk megismerésére.

Haláp-hegy, Zalahaláp
Fotó: László Orsolya

Kopasz-hegy, Mindszentkálla

Mindszentkálla párszáz főt számláló falva fölé magasodik a beszédes nevű Kopasz-hegy. A Káli-medencét nyugatról őrző magaslatok közül 302 méteres magasságával a Kopasz-hegy számít a legnagyobbnak. A Csobánchoz hasonlóan e hegy kopár tetejéről is mesés panoráma tárul elénk. Ha kíváncsiak vagytok a kilátásra, ezesetben egy négyállomásos, 3 km hosszú tanösvényen tudjátok megközelíteni a hegytetőt.

Kopasz-hegy, Mindszentkálla, Káli-medence
Fotó: László Orsolya

Nivegy-völgy

A már az Árpád-korban is lakott Nivegy-völgy a Balaton környékének egyik legszebb vidéke. A völgy öt falut, köztük Tagyont, Szentantalfát, Szentjakabfát, Óbudavárt és Balatoncsicsót fogja közre. Az évszázadokra visszanyúló múltról templomromok sokasága tanúskodik. A körtúrával bejárható völgyben a vidék nyugalmából kaphattok ízelítőt, miközben présházak és csörgedező forrás szegélyezi utatokat. A völgy keleti lejtőinek szőlői között szinte észrevétlenül bújik meg a Szent Balázs-templomrom, melynek kapujából, fügefák árnyékéban kémlelhetjük az elképesztő panorámát.

Szent Balázs-templomrom
Fotó: László Orsolya

Kő orra, Várvölgy

A Várvölgyről induló turistaútvonal szelíd lankák, szőlőtövisek, présházak bájos vidékén, s vadregényes erdei utakon keresztül vezet el minket a Kő orra padhoz. A 406 méter magasan található árnyékos padnál a Balaton-felvidék tanúhegyei hevernek a lábaink előtt, míg mögöttük a Balaton kék tükre csillan fel. Visszafelé tehetünk egy kisebb kitérőt a Szűz Mária neve-kápolna felé, ahonnan szintén mesés kilátás tárul elénk.

Kő orra pad, kilátópont, Várvölgy
Fotó: László Orsolya

Csúcs-hegy, Sajkod

A tihanyi Belső-tótól a zöld jelzésen haladva juthatunk fel a mesés látvánnyal kecsegtető Csúcs-hegyre. Tihanyi látogatás alkalmával a Csúcs-hegy több szempontból is különleges úti cél. Amellett, hogy tetejéről kedvünkre gyönyörködhetünk a Belső- és Külső-tó által közrefogott Tihany településében, az itt található őslevendulás és a Csúcs-hegyi-forrásbarlang is remek kikapcsolódási lehetőséggel szolgál.

Sajkod, Csúcs-hegy, Tihany
Fotó: Shutterstock

Koloska-völgy

A Koloska-völgy a Balaton-felvidék egyik legváltozatosabb völgye, ahol a romantikus hangulatú erdei tó mellett egy lenyűgöző vadasparkra, nordic walking parkra, illetve izgalmas tanösvényre is lelhetünk. A völgyet legcélszerűbb a füredi piactól induló, 13 km hosszú körtúra során felfedezni, ahol tisztások között bukkan ki a meseszép terület.

Koloska-völgy, Balatonfüred
Fotó: Aktív Magyarország

+1 Funzine-tipp: Élvezzétek a kilátást a CsúcsSörrel

A panorámapontra érve a jól megérdemelt csokit cseréljétek le egy hűsítő CsúcsSörre. A túra- és sörkedvelők által megálmodott újdonsült, magyar sörmárka egy kisüzemi eljárással készülő felsőerjesztésű sör, amelyet Mátyus Tamás, többszörösen díjazott sörfőzőmester állít elő a Budapest szívében található Unity Brewery & Beer Bar főzdéjében. Az aranyborostyán színű Pale Ale címkéjére feljegyezhetitek, mikor és melyik hegyormot hódítottátok meg, vagy hogy hány méter magasan kortyoltátok el a táj szépségét csodálva.

Az már csak külön hab a tortán vagy inkább a sörön, hogy az ital megvásárlásával jó ügyet is támogathattok, hiszen augusztus 31-ig az eladások profitjának 100 százalékát jótékony célokra ajánlják fel. A jövőbeli időszakos kampányaik alkalmával a befolyt összeg szintén egy olyan szervezethez kerül, akik a gyermekjóllét, az állat-, valamint a természetvédelem területén végeznek kiemelkedő munkát. Nem utolsó sorban csatlakozhattok a CsúcsSör közösségéhez, ahol szervezett túrákon, faültetéseken, szemétszedési és egyéb társadalmi célú akciókon is részt vehettek. Csúcsra fel!

CsúcsSör-rendelés >>

CsúcsSör
Fotó: CsúcsSör

Kirándulás után fedezzétek fel a Balaton-felvidék legkiválóbb éttermeit: