Hűsítő italok és nyárra hangolt édességek széles kínálata csábít a budai Horváth-kertben berendezkedett Dobay Cukrászdába, ahol a franciás hangulatú – és nem mellesleg légkondicionált – belső tér mellett tágas, árnyékos teraszon is élvezhetjük a jéghideg finomságokat a nagy múltú, zöld környezetben.
A Budai Vár lábánál található Krisztina téren 2023 végén nyitott meg a VakVarjú étteremcsaládhoz tartozó Dobay Cukrászda első budapesti egysége, amely egy falat francia romantikát hoz a rohanó fővárosi mindennapokba, habos süteményekkel, pohárkrémekkel, gazdagon megrakott szendvicsekkel és remekbe szabott tortákkal.
A nyári kánikula alatt különféle hűsítő finomságokkal várják a városi melegben fellélegezni vágyókat, méghozzá Budapesten egyedülállónak számító szortimenttel. Nemcsak a közkedvelt sütemények ízvilágát alakították át az évszaknak megfelelően – többek között mangóval, kókusszal, citrommal és bazsalikommal -, hanem számos újdonsággal segítenek átvészelni a legmelegebb napokat.
Jéghideg italok a legforróbb nyári napokra
Italok tekintetében nem könnyű a választás, hiszen a klasszikus jeges kávén túl kérhetünk például jeges matcha lattét, de akár jeges matcha juice-t is, amit narancslével készítenek. Különleges rózsaszín árnyalatával hódító jeges céklás-sárkánygyümölcsös latte, jeges tea és a habos kakaóra emlékeztető krémes jeges csokoládé is felsorakozik a nyári kedvencek között, de a legjobb talán még hátra van…
A Dobay Cukrászdában ugyanis hazai kistermelők prémium gyümölcsszörpjeiből keverik a frissítő limonádékat és szörpöket, melyek így teljes mértékben nélkülöznek minden mesterséges adalékanyagot, és ami marad, az csak és kizárólag a gyümölcs igazi íze. Mi a gyerekkori emlékeket idéző málnaszörpöt kóstoltuk Gubi kapitány szörpjéből, de kipróbáltuk a Full Natural szörppel készülő körtés limonádét és a cukormentes levendulás-zsályás limonádét is, ami a Spájz szörpjével lesz igazán hűsítő. Mindhármat jó szívvel ajánljuk!
A VakVarjú étteremcsalád szívesen dolgozik együtt hazai kistermelőkkel. Erről bővebben itt olvashattok >>
A nyár újdonsága: Pisztáciás affogato
A nyári italválasztékról egy kellemes átmenettel, a különleges pisztáciás affogatóval térünk rá a harapni való hűsítőkre. A szezon legújabb kávétípusa még csak most kerül fel az itallapra, de máris belopta magát a szívünkbe. A szicíliai pisztáciakrémmel kikent üvegpohár két gombóc krémes vaníliafagylaltot és presszókávét rejt, melyet édes tejszínhab koronáz meg. Az affogato kérhető pisztáciakrém nélkül is, de mi erősen ajánljuk a pisztáciás verzió kipróbálását.
A nyáron kifejezetten üdítőnek ható vegán gyümölcsfagylaltokat és a közönségkedvenc krémes fagyikat kérhetitek tölcsérben vagy papírpohárban, így akár sétálhattok is egy nagyot a cukrászda melletti történelmi Horváth-kertben. Mi mégis arra biztatunk, hogy élvezzétek egy kicsit a Déryné szobra körül elterülő tágas teraszt, melyet még azon a 40 fokos nyári napon is jól átjárt a levegő, amikor mi ellátogattunk a cukrászdába.
Fagyikelyhek & fagyitorták a Dobay Cukrászdában
A teraszon ülve pedig ki is próbáltuk a Dobay nyári slágerének számító fagyikelyheket, melyek összesen hatféle ízben hoznak felfrissülést. A Gyümölcsözön fantázianévre hallgató kehely például friss gyümölcsöket, málna- és vaníliafagyit, valamint tejszínhabot tartalmaz – igazi felüdülés a kánikulában.
Ha valami igazán édes finomságra vágytok, szeretni fogjátok a “Francia sanzon” fagylaltkelyhet, sós karamell és francia krémes ízű fagyival, sós karamellöntettel, tejszínhabbal és egy kis levelestészta-mártogatóssal.
A fagyikülönlegességek sorából persze nem hiányozhat a közkedvelt pisztácia, amely ezúttal málnafagyival, pörkölt pisztáciával és gurulós málnával válik teljessé a “Szicíliai nyár” kehelyben. Pisztáciarajongóknak kihagyhatatlan!
Ha szívesen magatokkal vinnétek egy falatot a nyárból, a Dobay fagyitortái többféle ízben elérhetőek minden nap, és a sima tortadobozban körülbelül 40 perc szállítás után is megtartják alakjukat. Ha biztosra akartok menni, a helyben kapható hűtődobozt is választhatjátok, ami akár 2 órán keresztül is hidegen tartja a tortát. Próbáljátok ki!
Dobay Horváth-kert – Cukrászda és Pékség
- 1016 Budapest, Krisztina körút 38.
- +36 20 325 3302
- http://www.dobaycukraszda.hu/
- https://www.facebook.com/dobayhorvathkert