Jéghideg, nyári édességekkel vár Budapest zöld parkkal körülölelt kerthelyisége a Horváth-kertben

Hűsítő italok és nyárra hangolt édességek széles kínálata csábít a budai Horváth-kertben berendezkedett Dobay Cukrászdába, ahol a franciás hangulatú – és nem mellesleg légkondicionált – belső tér mellett tágas, árnyékos teraszon is élvezhetjük a jéghideg finomságokat a nagy múltú, zöld környezetben.

Fotó: Dobay Cukrászda

A Budai Vár lábánál található Krisztina téren 2023 végén nyitott meg a VakVarjú étteremcsaládhoz tartozó Dobay Cukrászda első budapesti egysége, amely egy falat francia romantikát hoz a rohanó fővárosi mindennapokba, habos süteményekkel, pohárkrémekkel, gazdagon megrakott szendvicsekkel és remekbe szabott tortákkal. 

A nyári kánikula alatt különféle hűsítő finomságokkal várják a városi melegben fellélegezni vágyókat, méghozzá Budapesten egyedülállónak számító szortimenttel. Nemcsak a közkedvelt sütemények ízvilágát alakították át az évszaknak megfelelően – többek között mangóval, kókusszal, citrommal és bazsalikommal -, hanem számos újdonsággal segítenek átvészelni a legmelegebb napokat. 

Jéghideg italok a legforróbb nyári napokra 

Italok tekintetében nem könnyű a választás, hiszen a klasszikus jeges kávén túl kérhetünk például jeges matcha lattét, de akár jeges matcha juice-t is, amit narancslével készítenek. Különleges rózsaszín árnyalatával hódító jeges céklás-sárkánygyümölcsös latte, jeges tea és a habos kakaóra emlékeztető krémes jeges csokoládé is felsorakozik a nyári kedvencek között, de a legjobb talán még hátra van… 

Jeges csokoládé / Fotó: Dobay Cukrászda

A Dobay Cukrászdában ugyanis hazai kistermelők prémium gyümölcsszörpjeiből keverik a frissítő limonádékat és szörpöket, melyek így teljes mértékben nélkülöznek minden mesterséges adalékanyagot, és ami marad, az csak és kizárólag a gyümölcs igazi íze. Mi a gyerekkori emlékeket idéző málnaszörpöt kóstoltuk Gubi kapitány szörpjéből, de kipróbáltuk a Full Natural szörppel készülő körtés limonádét és a cukormentes levendulás-zsályás limonádét is, ami a Spájz szörpjével lesz igazán hűsítő. Mindhármat jó szívvel ajánljuk! 

Málnaszörp / Fotó: Dobay Cukrászda
A VakVarjú étteremcsalád szívesen dolgozik együtt hazai kistermelőkkel. Erről bővebben itt olvashattok >>

A nyár újdonsága: Pisztáciás affogato 

A nyári italválasztékról egy kellemes átmenettel, a különleges pisztáciás affogatóval térünk rá a harapni való hűsítőkre. A szezon legújabb kávétípusa még csak most kerül fel az itallapra, de máris belopta magát a szívünkbe. A szicíliai pisztáciakrémmel kikent üvegpohár két gombóc krémes vaníliafagylaltot és presszókávét rejt, melyet édes tejszínhab koronáz meg. Az affogato kérhető pisztáciakrém nélkül is, de mi erősen ajánljuk a pisztáciás verzió kipróbálását. 

A nyáron kifejezetten üdítőnek ható vegán gyümölcsfagylaltokat és a közönségkedvenc krémes fagyikat kérhetitek tölcsérben vagy papírpohárban, így akár sétálhattok is egy nagyot a cukrászda melletti történelmi Horváth-kertben. Mi mégis arra biztatunk, hogy élvezzétek egy kicsit a Déryné szobra körül elterülő tágas teraszt, melyet még azon a 40 fokos nyári napon is jól átjárt a levegő, amikor mi ellátogattunk a cukrászdába. 

Fotó: Dobay Cukrászda

Fagyikelyhek & fagyitorták a Dobay Cukrászdában 

A teraszon ülve pedig ki is próbáltuk a Dobay nyári slágerének számító fagyikelyheket, melyek összesen hatféle ízben hoznak felfrissülést. A Gyümölcsözön fantázianévre hallgató kehely például friss gyümölcsöket, málna- és vaníliafagyit, valamint tejszínhabot tartalmaz – igazi felüdülés a kánikulában. 

Gyümölcsözön / Fotó: Dobay Cukrászda

Ha valami igazán édes finomságra vágytok, szeretni fogjátok a “Francia sanzon” fagylaltkelyhet, sós karamell és francia krémes ízű fagyival, sós karamellöntettel, tejszínhabbal és egy kis levelestészta-mártogatóssal. 

Francia sanzon / Fotó: Dobay Cukrászda

A fagyikülönlegességek sorából persze nem hiányozhat a közkedvelt pisztácia, amely ezúttal málnafagyival, pörkölt pisztáciával és gurulós málnával válik teljessé a “Szicíliai nyár” kehelyben. Pisztáciarajongóknak kihagyhatatlan! 

Szicíliai nyár / Fotó: Dobay Cukrászda

Ha szívesen magatokkal vinnétek egy falatot a nyárból, a Dobay fagyitortái többféle ízben elérhetőek minden nap, és a sima tortadobozban körülbelül 40 perc szállítás után is megtartják alakjukat. Ha biztosra akartok menni, a helyben kapható hűtődobozt is választhatjátok, ami akár 2 órán keresztül is hidegen tartja a tortát. Próbáljátok ki! 

Fagyitorták / Fotó: Dobay Cukrászda