20 zseniális családi program a Balatonnál a 2024-es nyárra

Az idei nyár is számtalan izgalmas családi programmal hív benneteket a Balaton felfedezésére. Válogassatok kedvetekre!

Családi programok a Balaton északi partján 2024-ben

Szent György-hegy és a sárkányok legendája, Raposka

Rendszeresen túrázó szülőknek és csemetéiknek alkalmas útvonalat tartogat a varázslatos Szent György-hegy. A Bazaltorgonák tanösvényen hét állomáson ismerhetitek meg, hogyan születtek és hunytak ki a vulkánok, és hogy milyen legendák övezik az itt található Sárkány-likat.

Fotó: Szuditsch Péter

Mezítkáli, Mindszentkálla

Mindszentkálla mezítlábas parkjában lábbeli nélkül, különleges ösvényeket végigjárva kapcsolódhat ki a család apraja-nagyja. Míg a legfiatalabbak a játszókertben gyűjtenek erőt, addig a család többi tagja a legkülönfélébb felületeken lépkedve masszíroztathatja meg megfáradt talpait.

Facebook >>

Fotó: Mezítkáli – Mezítlábas Mászkáló Mindszentkállán

Emberi komédia, Kővágóörs

A Kővágóörs és Köveskál között található Kornyi-tó nem mindennapi szoborcsoportja az Emberi komédia nevet viseli. A négy, acéloszlopokon álló, távolba révedő mészkőszobor mellől mesés kilátás nyílik a Káli-medencére. Veszprémi Imre munkáját sokan a Balaton-felvidék Stonehenge-eként ismerik.

blank
Fotó: Békési József

Nagyszerű éttermek a Balaton északi partján:

Tapolcai-tavasbarlang

Nemcsak Tapolca városa, de a város alatt megbújó barlangrendszer is emlékezetes élményeket tartogat. Föld alatti felfedezésre invitál ugyanis a Tapolcai-tavasbarlang, ahol csaknem 300 méter hosszan gyalog és csónakokban evezve ismerhetitek meg a különleges barlangrendszert.

Weboldal >>

blank
Fotó: Tapolcai-tavasbarlang

Talpkaland mezítlábas park, Mencshely

A mencshelyi Talpkaland mezítlábas parkban a család egésze tartalmas kikapcsolódással gazdagodhat. Ezen a különleges balatoni helyszínen a természet adta örömöket fedezhetitek fel, valamint a környezet és hagyományok inspirálta különböző felületeken sétálhattok kedvetekre.

Weboldal >>

blank
Fotó: talpkaland.hu

Kalandsziget, Tihany

A tihanyi Kalandsziget minden korosztály számára remek kikapcsolódással szolgál. Az erdei kalandparkban 8 akadálypálya várja a családokat: a legkisebbek gyerekpályán és földi akadálypályán, míg a merészebbek a fák lombkoronaszintjén kialakított magaslati akadálypályákon tehetik próbára ügyességüket.

Weboldal >>

blank
Fotó: kalandsziget-tihany.hu

Pele körút, Csopak

A csopaki Pele körút a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának székháza melletti parkban várja a családokat. A hétköznapokon szabadon látogatható játékos ösvény főszereplője a nagy pele, de megismerteti az érdeklődőkkel a közvetlen környezetünkben észlelhető állatvilágot is.

Weboldal >>

blank
Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Kétkeréken a Balatonnál:

BalatoniBob Szabadidőpark, Balatonfűzfő

Élménydús szórakozásban és nem akármilyen panorámában lesz részetek, ha úgy döntötök, meglátogatjátok a fűzfői BalatoniBob Szabadidőparkot. Az egész évben nyitva tartó élményparkban a 1,5 km hosszú bobpályán túl számos izgalmas élményelem nyújt felhőtlen kikapcsolódást.

Weboldal >>

blank
Fotó: BalatoniBob Szabadidőpark

Családi programok a Balaton déli partján 2024-ben

Mezítlábas ösvény a Szántódpusztai Majorságban

A Szántódpusztai Majorság rövid idő alatt vált népszerűvé, hiszen programok és látnivalók számtalanja áll a látogatók rendelkezésére. A tematikus játszótér mellett egy tapogatóállomás és Kneipp-ösvény is kialakításra került, ahol tapintás útján fedezhetjük fel a különböző anyagokat és felületeket.

Weboldal >>

blank
Fotó: szantodpuszta.hu

Csukás Színház, Balatonszárszó

A Balaton déli partjának évek óta egyedülálló kulturális színtereként működik az országosan ismert Csukás Színház. A repertoár főként gyerekeknek szóló darabokat és Csukás István-mesefeldolgozásokat tartalmaz, de felnőtteknek szóló koncerteket, előadásokat is találhatunk a nyári szezon programtervében.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Levendulások a Balatonnál, amiket érdemes felfedezni idén nyáron:

Talizmán kalózhajó, Siófok

Igazi kalózhajós élmények várják a kicsiket és nagyokat a Balaton habjain. A Talizmán kalózhajó 70 fő befogadására alkalmas és felejthetetlen programokat kínál a fedélzetén, hiszen animátorok és a Vörösmarty Színház színészei szórakoztatják a kisgyermekes családokat interaktív kalózos gyerekprogramokkal.

Facebook >>

blank
Fotó: Talizmán Kalózhajók

Fordított ház, Siófok

Siófok legkülönlegesebb attrakciója egyértelműen a pirosra mázolt Fordított ház, amely a Május 1. utca és a 7-es főút kereszteződésénél található. A fejtetőre állított turisztikai attrakció egy teljesen berendezett ház, ami egy denevér szemszögéből mutatja be az épületet, a hét minden napján.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Magyar Tenger Mesekert, Balatonboglár

A Magyar Tenger Mesekert az egyik legvarázslatosabb hely a Balaton körül. A Platán szabadstrand területén található kertben találkozhatunk sárkányokkal, óriásokkal, de csúszdázhatunk, drótkötelezhetünk is, és a ringlispíl sem maradhat ki. Nyáron napvitorlák és szabadstrand gazdagítja a mesekerti élményeket.

Nezde szoborpark, Szólád

A legenda szerint Koppány a Nezde-hegyen van eltemetve, ezért egy szoborpark kapott helyet a területen, a magyar vezér emlékére. A helyiek úgy tartják, a térségnek gyógyító ereje van, így gyakran látogatják. Egy azonban biztos: a hegy tetején csodálatos kilátás nyílik a környékre és a Balatonra.

Magasösvény, Balatonboglár

Tavaly adták át a Balaton legújabb turisztikai attrakcióját, a balatonboglári Magasösvényt, amit csupán 490 forintért járhatunk körbe. A sétány 10 méter magasan, 500 méter hosszan kalauzolja a látogatókat, a kilátás pedig páratlan élményt nyújt a legtetején. Kicsik és nagyok számára egyaránt izgalmas program!

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Kultkikötő gyerekelőadások

Az idei évben is számtalan izgalmas programmal vár benneteket egész nyáron a Kultkikötő! A kisebbeket gyerekszínházi előadások, interaktív gyerekműsorok várják, ismert és elismert művészek és társulatok előadásában, a Balaton több pontján. A részletes programról a Kultkikötő honlapján tájékozódhattok!

Weboldal >>

blank
Fotó: Kultkikötő

Családi programok a Balaton nyugati medencéjében 2024-ben

Pele apó ösvénye, Balatonederics

Pele apó ösvényén a kisebbek is megismerhetik az erdő megannyi apró titkát. A 38 állomásból álló ösvény, 8,5 km hosszan vezeti a látogatókat, bemutatva az erdei élőhelyek természeti értékeit. Az út során magyar és angol nyelvű ismertetőtáblák által tudhatunk meg érdekességeket a térségről.

Újdonságok a Balatonnál:

Történelmi modellvasút-kiállítás, Keszthely

Európai viszonylatban a legnagyobbak között emlegetik a keszthelyi modellvasút-kiállítást. Az 503 négyzetméteres alapterületű tárlat a 19–21. századi Magyarország, Ausztria és Németország vasútjait mutatja be a látogatóknak, az állomásépületek, vasúti pályák, mozdonyok, szerelvények korhű másaként.

Weboldal >>

blank
Fotó: festeticskastely.hu

Csicsergő-félszigeti kilátó, Balatonberény

A Natura 2000-védelem alatt álló Csicsergő-félszigeten számtalan balatoni madárfaj talál menedéket, az ő mindennapjaikat követhetjük végig az itt megépített, 9 méter magas kilátóból. A kilátás sem mindennapi: tiszta időben a Keszthelyi-öböl, az északi part tanúhegyei, és a Badacsony is látható innen.

blank
Fotó: balatonbereny.hu

Tátika vára, Zalaszántó

A Keszthelyi-fennsík egyik, 413 méter magas bazaltcsúcsán középkori várromra bukkanhatunk. Hazánk legelső magánvára még a tatárjáráskor épült, majd IV. Béla elvette a névadó családtól és a veszprémi püspöknek ajándékozta. A püspök egy teljesen új várat építtetett a Várhegyen, aminek maradványait láthatjuk napjainkban.

blank
Fotó: Békési József

Kiállításajánlónk a Balatonról: