20 nagyszerű étterem a Balaton északi partján, amit megéri kipróbálni idén nyáron

Csokorba gyűjtöttük a Balaton északi partjának legkiválóbb éttermeit és vendéglátóhelyeit, ahol idén nyáron érdemes lesz látogatást tenni. Legyen szó egy mesés panorámával megtoldott ebédről, egy eldugott kávézóról vagy emlékezetes gasztronómiai élményekről, mindenhez találtok inspirációt.

Casa Christa, Balatonszőlős

A balatonszőlősi Casa Christa a komplex kikapcsolódás élményét nyújtja a Balatonnál tett látogatás alkalmával. Az ország első agriturismójában kivétel nélkül mindenki megtalálja azt, amire épp vágyik, legyen az egyedüllét, elvonulás, természetközeliség, jóga vagy egy családdal, társasággal játszott pétanque mérkőzés.

A birtok tökéletes helyszíne céges rendezvényeknek és esküvőknek amellett, hogy 5 hektáron nyújt felejthetetlen élményeket a 60 éves, szőlővel benőtt szaletlitől, a kóstolásra és szüretelésre váró gyümölcsösön át a VIP tűzrakóhelyekig.

A Bib Gourmand-díjjal jutalmazott étteremben pazar környezetben kóstolhatjátok meg a magyar és francia konyha ihlette, folytonosan változó szezonális ételeket. A kiváló fogásokhoz illő remek borkínálatban éppúgy megtalálhatók a környékbeli, balatoni és a magyar borvidék nevezetes borai, mint külföldi borászok válogatott tételei.

A birtok azok előtt is nyitva áll, akik négylábú pajtásuk társaságában tennének sétát kétezer mandulafa között, a birtok tetejére érve pedig az újdonsült longdrink bárból csodálnák a Balatonra nyíló panorámát.

8233 Balatonszőlős, Izabella út | Asztalfoglalás: +36 70/787-7933 | Weboldal

Fotó: Casa Christa

BOKK Seafood Étterem, Balatonakarattya

Budapesttől mindössze 45 percnyi autóútra, bisztróáron kínálja a tenger legjavát a balatonakarattyai BOKK Seafood Étterem. A hangulatos panorámával megáldott Balaton-parti étterem családi ebédek tökéletes helyszíne, izgalmas kerti játszóterének és gyerekmenü-választékának köszönhetően a család minden tagjának tartalmas kikapcsolódásban lesz itt része. Mondanunk sem kell talán, hogy a körpanorámás teraszról nyíló mesés kilátás, az étterem visszafogott eleganciája a romantikázni vágyók szívét is pillanatok alatt rabul ejti.

8172 Balatonakarattya, Koppány sor 41. | Weboldal

Fotó: BOKK Seafood Étterem

Balaton Étterem, Balatonfüred

A magyar tengerről elnevezett Balaton Étterem a Balatonra és a Tagore sétányra néző terasszal várja a kulináris élvezeteket kereső vendégeit, kiszakítva őket a mindennapok körforgásából. Az itallapon főként a régió legjobb borai szerepelnek, míg a remek fogásokban a hagyományos ízeket ötvözik a modern konyha trendjeivel. Így az étlapon olyan balatoni kedvencek szerepelnek, mint a harcsahalászlé, a hideg libamáj vagy a tatár beefsteak pirítóssal, saját alapanyagaikból elkészítve. Csodás kilátás, finom ételek és kedves személyzet – minden adott egy kellemes naphoz!

8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca 5. | Weboldal

blank
Fotó: Balaton Étterem

Borház & Pizzaház, Balatonfüred

A Borház & Pizzaház kínálatában az isteni pizzák mellett hamburgereket, tortillatekercseket kóstolhatunk, de hagyományos velős pirítóst is választhatunk. Az itallapot a legkülönfélébb igények szerint állították össze, így a Balaton-felvidék kitűnő borászainak palackos borai mellett nem hiányozhat az olasz pörkölt kávé, a szeszes italok, koktélok és limonádék széles választéka sem. A néhány évvel ezelőtti átalakításnak köszönhetően mára modern térrel várják a vendégeket, de a Borház továbbra is hordozza azt a fesztelen hangulatot, amiért sokan ide járnak már 25 éve!

8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca 5. | Weboldal

blank
Fotó: Borház & Pizzaház

Taverna Étterem és Vendégház, Balatonfüred

A Taverna Étterem & Vendégház Balatonfüred központjában, a Tagore sétánytól nem messze található. Az étterem séfje a menü megalkotása során a legmodernebb konyhai technológiákat ötvözte a hagyományos magyar konyha ízeivel, egy igazán egyedi ízvilágot alkotva ezzel. A Balaton-felvidék legfinomabb borai és nagyszerű finomságok mellett egy teljeskörűen felújított ötszobás vendégház is várja a nyaralókat. Éppen ezért, ha Füredre látogattok, akkor ez a hely fel is kerülhet a bakancslistára, akár vacsoráról, akár hosszabb pihenésről legyen szó!

8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca 6. | Weboldal

blank
Fotó: Taverna Étterem és Vendégház

Borbarátok, Badacsonytomaj

A Borbarátok generációkon átívelő története a dédnagyapa által gondozott ősi, badacsonyi birtokon vette kezdetét. Az elmúlt közel 100 évben a család vendégszeretete mit sem változott: szemet- és ízlelőbimbókat gyönyörködtető ételek, remek borok és emlékezetes pillanatok várják itt a vendégeket.

8258 Badacsonytomaj, Római út 88. | Weboldal

blank
Fotó: Borbarátok

Mandilla, Köveskál

A Köveskál ékszerdobozaként számontartott Mandilla éttermében megelevenedett toszkán hangulatban élvezhetitek a remek fogásokat. A teraszon hátradőlve, friss és minőségi alapanyagokból készített mediterrán fogások és hozzájuk illő kiváló borok nyűgözik le a településre érkező ínyenceket.

8274 Köveskál, Városkút u. 2. | Weboldal

blank
Fotó: Mandilla

Taberna Infinito, Kisapáti

Dolce vita életérzéssel és mesés panorámaterasszal várja vendégeit a Taberna Infinito. A Szent György-hegyen otthonra lelt étterem kínálatát a mediterrán ízvilág inspirálta: hideg és meleg tapasokkal, óriás balkán burgerrel és könnyed balatoni borokkal csillapíthatjátok éhségeteket és szomjatokat. A mesés kilátással megáldott étteremben a Tablao Flamenco esteknek köszönhetően ráadásul minden nyári hónapban egy-egy este alkalmával vacsorával egybekötött táncelőadás mellett is lazíthattok.

8284 Kisapáti, Kisapátihegy | Weboldal

blank
Fotó: Taberna Infinito – Tapas&Grill Bár

Napsárkán Terasz és Pince, Kisapáti

Egy 100 éves múlttal rendelkező családi gazdaság és két testvér összefogásának hála születhetett meg a badacsonyi borvidéken található Napsárkán Terasz és Pince. A gyönyörű panorámával megáldott helyszínen, méltó körülmények között kaphattok ízelítőt a különös gonddal és odafigyeléssel művelt szőlőből készített organikus borokból. A teraszon tematikus estekkel, vakkóstolóval, borbírálattal is készülnek a vendégeknek, de lehetőség nyílik saját cuvée elkészítésére is.

8284 Kisapáti, hrsz: 1118 | Weboldal

blank
Fotó: Napsárkán Terasz és Pince

Vitéz Kürtős, Tihany

Sokan és régóta biztatták a Vitéz Kürtős megálmodóit, hogy a Balaton partjára is hozzák el a kürtőskalácsok édes élményét. A tulajdonosok hosszú időn át keresték ehhez a lehető legjobb helyet, a létező legszebb balatoni kilátással.

Ha a lehető legszebb helyre gondoltok, talán nektek is épp a tihanyi Visszhang-domb és kilátó környezete, az apátsági sétány jut először eszetekbe, ahol immár negyedik éve várja vendégeit a Vitéz Kürtős sütöde. Abban talán mindannyian egyetérthetünk, hogy nincs is annál jobb, mikor a kilátásban gyönyörködve, a Pisky sétány támfalán lábat lógatva majszoljátok a kedvenc kürtőskalácsotokat.

Természetesen Tihanyban sem kell lemondanotok a már megszokott tematikus napokról. Minden hónapban egy hétvége alkalmával a glutén-, tej- és tojásmentes alapanyagokból készített kürtőskalácsoké a főszerep. A tematikus napok alkalmával kipróbálhatjátok a vegán kínálatot is, de egy-egy hétvégén a legkülönlegesebb ízeket, a Kürtős Fondü Variációkat és a töltött tésztájú kürtőst, a Kürtősbont is megkóstolhatjátok.

8237 Tihany, Halász-köz 9. | Weboldal

blank
Fotó: Vitéz Kürtős

A gasztronómiai örömök után bakancslistás látnivalók várnak rátok:

Sike Balázs Pincéje / NEFELEJCS, Badacsonytördemic

Badacsonytördemicen, Balázs és Réka borbárjában nagyszerű ételek és Balázs kiváló borainak élménye kéz a kézben jár. Akár a hangulatos, napsütötte teraszon, akár az egykori Nefelejcs étteremben otthonra lelt borházban foglaltok helyet, a gasztronómiai élmény garantált!

8263 Badacsonytördemic, Szent István u. 48. | Facebook

blank
Fotó: Skizo Borház

Lelkem kisvendéglő, Dörgicse

Messze a Balaton-felvidék egyik legcsaládiasabb helye a dörgicsei Lelkem kisvendéglő. A Lelkemben a diófák árnyékában felszolgált mennyei szezonális ízeken és fogásokon legalább akkora a hangsúly, mint a vendégekre való odafigyelésen és a kedves kiszolgáláson.

8244 Dörgicse, Fő u. 60. | Facebook

blank
Fotó: Lelkem Kisvendéglő

Rózy, Tapolca

2024 tavaszán, hosszas készülődés után tárta szélesre ajtajait a Tapolcai-patak mentén található Rózy. A város központjában, a Malom-tó sétányon otthonra lelt kávézó kiváló helyszín a vízközelben, séta után megpihenni vágyóknak, akárcsak a finom sütemények és a kávézás szerelmeseinek.

8300 Tapolca, Martinovics Ignác u. 3. | Facebook

blank
Fotó: Rózy

Pántlika Bisztró – Egy falat Csopak, Csopak

A Csopakon nemrégiben megnyitott Pántlika Bisztró – Egy falat Csopak ízelítőt ad, hogyan is fonódik össze a jelen a múlttal. A hangulatos Balaton-felvidéki ház udvarába megérkezni olyan ugyanis, mintha egyszerűen csak hazaérnénk. A 500 °C-os kemencében 48 órán át kelesztett nápolyi jellegű pizzák sülnek sorra egymás után, melyek mellé éppolyan jól csúszik egy csapolt Peroni, mint egy pohár friss és roppanós csopaki olaszrizling. A Pántlika Bisztróban természetesen a reggeliről sem feledkeznek meg, így tökéletes választás, ha méltóképp indítanátok a napot.

8229 Csopak, Kossuth utca 101. | Facebook

blank
Fotó: Pántlika Bisztró – Egy falat Csopak

Random Bagel Bar, Örvényes

Harmadik szezonját kezdte meg Örvényesen a bagelek megelevenedett mennyországa, a Random Bagel Bar, ahol újra nyakig merülhettek a nyári étlap újdonságaiban. Az idei szezon sem telhet el tehát egy napindító, kiadós brunch vagy egy kiállítással egybekötött bagelezés nélkül.

8242 Örvényes, Új u. 2. | Facebook

blank
Fotó: Random Bagel Bar

Constans Random Café, Balatonalmádi

A Balaton legeldugottabb kávézója címet méltán a magáénak tudható Constans Random Café tavaly nyáron tárta szélesre kapuit. A káptalanfüredi családi kávézó és bár tökéletes, ha elmenekülnétek a világ zaja elől és ehhez remek kávét, italokat és harapnivalókat kerestek.

8220 Balatonalmádi, Káptalan u. 2. | Facebook

blank
Fotó: Constans Random Cafe

Brix Bistro, Hévíz

Az önmagában is mesés Hévíz a testi-lelki feltöltődés mellett gasztronómiai élménnyel egyaránt megajándékozza a városba érkezőket. A belváros szívében, a Tófürdőtől mindössze egy karnyújtásnyira található Brix Bistro kulináris élmények számtalanját sorakoztatja fel kínálatában. A különleges kialakítású bisztróban széles és változatos étel- és italkínálat várja az ínyenceket, akik a Brix Burgert vagy épp a Burgundi bárányból készített pásztorpitét szicíliai pisztáciás canollival koronázhatják meg. A kulináris élvezetek mellett a Brixben péntek és szombat este ráadásul élőzenével is várnak benneteket.

8380 Hévíz, Rákóczi u. 18. | Weboldal

blank
Fotó: Brix Bistro

Bakterház, Balatonszepezd

A balatonszepezdi vasútállomás egykor ürességtől kongó épülete nem is olyan rég új életet kapott. Falai közé költözött ugyanis a Bakterház, ahol immár kedvünkre kortyolhatjuk a reggeli kávénkat, brunch-olhatunk egy jót, de beszerezhetjük a Balaton-felvidék helyi termelőinek legfinomabb termékeit is.

8252 Balatonszepezd, Vasútállomás, Hrsz: 489/3. | Facebook

blank
Fotó: Bakterház

Kicsi Csóka Bisztró, Balatongyörök

A balatongyöröki Szépkilátói strand mellett otthonra lelt Kicsi Csóka Bisztrójában mindent megtaláltok, ami egy rövid pihenéshez, jó hangulatú láblógatáshoz kell. Legyen szó szomjoltókról, remek kávéról, burgerről vagy lángosról, minden a legkiválóbb alapanyagokból készül náluk.

8313 Balatongyörök, Takács József u. | Facebook

blank
Fotó: Kicsi Csóka Bisztró

Takács Zsolt Pincészete, Rezi

Ha elszakadnátok a nyüzsgő déli parttól, érdemes felkeresnetek Rezit, ahol a környék legbarátságosabb és legotthonosabb pincészete vár benneteket. Takács Zsolt Pincészetében a kitűnő borok és szívélyes vendéglátás mellett megtapasztalhatjátok, milyen belekóstolni 300 év családi tradícióiba.

8373 Rezi, Kiscomai út | Weboldal

blank
Fotó: Takács Zsolt Pincészete

Lenyűgöző helyszínek várnak rátok karnyújtásnyira a Balatontól: