Kincsek a múltból: Megújult kastélyok és majorságok várnak a Balatontól egy karnyújtásnyira (x)

Újonnan nyílt, felújított kastélyok és majorságok visznek színt a balatoni mindennapokba idén nyáron. Ha a strandolás mellett egy kis kultúra is jólesne, keressétek fel az alábbi lenyűgöző helyszíneket!

Festetics-kastély, Keszthely

A múzeumként és rendezvényközponként is működő keszthelyi Festetics-kastély nem csak nyáron bakancslistás úti cél. A nagy múltú, festői környezetben található kastélyt nemrégiben felújították, így idén már megújult lakosztályok és kiállítási terek várják az érdeklődőket. Emellett elkészült az épület új éke, a kastély tükörtermében berendezett ragyogó főúri ebédlő is.

8360 Keszthely, Kastély utca 1. | Weboldal

Fotó: NÖF

Bővebben a Festetics-kastély újdonságairól:

Fenékpusztai Festetics-major

Tavaly december óta látogatható a Festetics család rekonstruált ménesbirtoka Fenékpusztán, amely a 19. században a magyar lótenyésztés és a magyar lovassport egyik legjelentősebb központjának számított. Küzdelmes múltja után az egykoron nemzetközi hírű birtok sokszínű szabadidőközpontként nyitotta meg kapuit. Jelenleg interaktív kiállítások és lovasmúzeum is várja az érdeklődőket a Fenyves allé végében.

8360 Keszthely, Fenékpuszta | Weboldal

blank
Fotó: NÖF

Festetics-kastély, Dég

Habár a Festetics névről általában Keszthely jut először eszünkbe, a családnak a Fejér vármegyei Dégen is magasodik egy gyönyörű klasszicista kastélya. Itt egy másik főúri világba nyerhetünk bepillantást, melyet a csend, a vidéki levegő és nagy séták jellemeznek. Megnézhetjük a berendezett szobákat, olvashatunk a család múltjáról, és a kertben körbejárhatjuk a tavat, melyet az ország legnagyobb angolparkja ölel körbe.

8135 Dég, Hunyadi utca 11. | Weboldal

blank
Fotó: NÖF

Szántódpusztai Majorság

Szántódpusztán sétálva visszarepülünk a 19. századba, és egy korabeli major fénykorába csöppenünk. A 150-200 évvel ezelőtti birtokon megismerhetjük a régebbi korok gazdálkodásának és életmódjának emlékeit, megtekinthetjük az interaktív kiállításokat, lovasszolgáltatásokat vehetünk igénybe, közelebb kerülhetünk a kovácsmesterséghez, és a kenyérkészítés fortélyait is elsajátíthatjuk.

8622 Szántód, Szántód puszta 1. | Weboldal

blank
Fotó: NÖF

A Balaton lila levendulamezőit is érdemes bebarangolni: