Ingyenes kertkoncertek csábítanak a belváros kedvenc kertjébe idén nyáron

Egész nyáron át tartó fesztivállal tesz kísérletet a Petőfi Irodalmi Múzeum arra, hogy kihozza a múzeumot a szabadba. A PIM KertLabor fesztivál keretében workshopokkal, ingyenes kertkoncertekkel, összművészeti programokkal és felolvasószínházzal várják a múzeumlátogatókat a Károlyi-kertben.

ingyenes programok budapest
Fotó: PIM

A nyári fesztivál programjai új, izgalmas megközelítéssel nyúlnak a múzeum kiállításaihoz, illetve az irodalomhoz. A MUSE Set programsorozatban olyan experimentális zenei produkciókra számíthatnak a résztvevők, amelyeket a PIM aktuális kiállításai inspiráltak. Elsőként július 11-én Az álom vége? – klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma című kiállításhoz kapcsolódva a Bélaműhely közösségi zenélésére kerül sor újrahasznosított tárgyakból készült hangszerekkel.

A MUSE Set Junior során a Mothers Back formáció tart interaktív bábelőadást Doboz utca 1. címmel. A nyár folyamán két alkalommal, július 9-én és augusztus 6-án 10 órától látható előadás elsősorban a 3-6 év közöttieket szólítja meg.

ingyenes koncert budapest 2024
Fotó: PIM

A Károlyi-kertben különleges kertkoncertekkel is várják az érdeklődőket. Június 5-én, 17:00 órakor a Magashegyi Underground duó – Bocskor Bíborka és Toldi Miklós lépnek színpadra. Az énekes és producer multiinstrumentalista párosa a zenekar lassan két évtizedes életművéből szemezget intimebb megszólalásban és bensőséges hangulatban.

A Károlyi-kert zárása után a meditatív, befelé forduló programoké lesz a főszerep: a kertbagoly sorozat keretében tematikus ritmikus, pszichedelikus felolvasásokra várják az érdeklődőket. A Regős Simon rendezésében megvalósuló est egy színész és egy zenész bevonásával hagyja, hogy a zeneiség és az irodalom zsigeri hatása érvényesüljön. Az első alkalom június 13-án lesz, ahol Weöres Sándor szövegein keresztül egy belső utazásra indulhatnak el a résztvevők a fák lombjai és a csillagos ég alatt.

Július 9-én Dömötör András felolvasószínházi előadásában a nagy regényíróként ismert Jókainak a szabadságharc után keletkezett reflexióit adja elő.

ingyenes fesztivál budapest nyár 2024
Fotó: PIM

A Rejtő szabadon – udvari bolondságok nyári sorozatban három alkalommal kerül terítékre az 1930-as évek népszerű szerzőjének írásművészete. A nézők július 18-án, augusztus 15-én és szeptember 5-én ízelítőt kaphatnak ponyvaregény-paródiáiból, kisregényeiből és személyes leveleiből. A felolvasást korabeli film- és zenei betétek színesítik (fekete-fehérben), közreműködik Valcz Péter színművész és Thuróczy Gergely irodalmi muzeológus.

A KertLabor programjaira – a MUSE set és a Dömötör András-est kivételével – a belépés ingyenes. Bővebb infó: pim.hu 

Még több fantasztikus ingyenes program Budapesten idén nyáron: