Gyors és egyszerű nyári finomság: Cseresznyés pite (recept)

Májusban kezdetét veszi a cseresznyeszezon, amikor a korai fajták már készen is állnak, hogy ínycsiklandó sütemény formájában okozzanak örömöt a család minden tagjának. Mivel ebből az élményből mi sem szerettünk volna kimaradni, készítettünk egy könnyed cseresznyés pitét, amelynek nemcsak az elkészítése gyors, de az elfogyasztása is. 

Fotó: Gál Melánia

Hozzávalók (kb. 20 szelethez)

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 4 g sütőpor
  • 140 g vaj vagy margarin
  • 1 csipet só
  • 60 g cukor
  • 5 g vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek. tejföl

A töltelékhez:

  • 350 g magozott cseresznye
  • 450 ml víz (ennek egy része a meggybefőtt leve is lehet)
  • 3 ek. cukor
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 45 g vaníliás pudingpor
  • citromlé
Még több csodás süteményért látogassatok el a gal.melike Instagram-oldalra!

Elkészítés

  1. Első lépésként elkészítjük a pite tésztáját, amelyhez a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot, és egy homogén tésztát gyúrunk belőle, végül folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük.
  2. Míg hűl a tésztánk, nekiállunk a tölteléknek. A kimagozott cseresznyét 250 ml vízben vagy befőtt levében a cukorral és a fahéjjal 5 percig főzzük, majd a maradék vízzel kikeverjük a pudingport, hozzácsurgatjuk a cseresznyéhez és besűrítjük vele, majd langyosra hűtjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá citromlevet.
  3. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a tészta 2/3-át lisztezett felületen kinyújtjuk és egy kb. 27×18 centis tepsibe simítjuk, majd 8-10 perc alatt elősütjük. Ezután rákanalazzuk a tölteléket, és a maradék tésztát nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a töltelék tetejére. A sütőt 170 fokra mérsékeljük és kb. 25-30 perc alatt arany barnára sütjük.
  4. A cseresznyés pitét teljesen kihűtjük, majd szeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp: A tészta 1/3-át reszelés előtt kb. 15 perccel tegyük a fagyasztóba, így könnyebben tudjuk majd ráreszelni a töltelékre.

Ha egy epres sütit is elkészítenétek: