17 lenyűgöző program és fesztivál az ország mesés helyszínein idén májusban

Elérkezettnek látjátok az időt, hogy a nyakatokba vegyétek az országot? Adunk pár helyszíntippet a következő kirándulásotokhoz úgy, hogy eláruljuk, milyen szabadtéri rendezvényeken lazíthattok idén májusban, miután kipipáltátok az úti célotok nevezetességeit.

Villányi Borzsongás Fesztivál (2024. május 3-5.)

Május 3-5. között izgalmas programsorozattal vár benneteket Magyarország egyik legszebb tája, a Villányi borvidék. Ezen a felejthetetlen tavaszi hétvégén festői szőlőtőkék közt barangolhattok a dűlőtúrákon, megkóstolhatjátok a legkiválóbb villányi borokat a borkóstolókon, pincesétákon ismerhetitek meg közelebbről a helyi borászatokat, de még akár élőzenés svédasztalos vacsorán is részt vehettek. Mindemellett szombaton és vasárnap gyerekprogramok várják a legkisebbeket. Az egyes programokra a helyszíneknél tudtok regisztrálni. Merüljetek el a vidéki idillben és a villányi térség utánozhatatlan ízeiben!

Weboldal >>

Fotó Getty Images

Kisvasutak napja // több helyszínen (2024. május 4., 11., 18., 25.)

1995-től minden évben megrendezik a „Kisvasutak napja” programsorozatot, aminek célja ezen közlekedési mód bemutatása és népszerűsítése. Az önálló, helyi szervezésű rendezvényeken a látogatók megismerhetik az egyes kisvasutakat, térségük szokásait, hagyományait és egy felejthetetlen utazást tehetnek az ez alkalomból közlekedő többféle különvonatokkal.

Weboldal >>

Fotó: Wikipédia

Kastély-krimi a Nádasdy-kastélyban, Nádasdladány (2024. május 5.)

Május 4-én folytatódik a Kastély-krimi a Nádasdy-kastélyban Nádasdladányon, amely során egy véres gyilkosságot kell felgöngyölítenetek egyénileg vagy csapatban. A magánnyomozó-jelöltek bevehetik az ,,elvarázsolt” kastélyt, hogy egy valódi bűnügyi történet közepébe cseppenve megoldják a rejtélyt. A minél élethűbb kaland érdekében Bodor Géza és Csizmadia Gergely profi színészek lesznek a játékmesterek, akik azon lesznek, hogy ne csak egy izgalmas programon vegyetek részt, hanem egy örök élménnyel gazdagodva térjetek haza.

Jelentkezés >>

blank
Fotó: NÖF

Gizella Napok, Veszprém (2024. május 6-12.)

A Királynék Városának legnagyobb összművészeti fesztiválja minden év májusában ingyenes zenei, képzőművészeti, színházi, irodalmi és családi programok színes kavalkádjával tölti meg a várnegyed és a belváros utcáit. Az egyhetes fesztiválra a veszprémieken kívül sokan az ország különböző pontjairól érkeznek, hiszen olyan nagy nevek csábítják a látogatókat, mint a Margaret Island, Charlie, a Kiscsillag, a Follow The Flow és a Magna Cum Laude. A május 6. és 12. között tartó rendezvényen családi programokból sem lesz hiány, többek között gyerekzenekarok biztosítják a felhőtlen szórakozást a legkisebbek számára is.

Weboldal >>

blank
Fotó: Gizella Napok

Reggelizzetek egyet Veszprémben:

Öt Templom Fesztivál // több helyszínen (2024. május 9-13.)

Az idén 19. alkalommal, május 9. és 13. között megrendezésre kerülő Öt Templom Fesztivál Magyarország egyetlen EFFE Laureate-díjjal elismert fesztiválja, amelynek célja, hogy párbeszédet teremtsen a különböző kultúrák és vallások között. A fesztivál különféle koncertjeinek, szakrális színházi előadásainak és templomtörténeti sétáinak a Győr-Újváros egyazon utcájában található, az európai történelmi egyházak egy-egy görögkeleti, zsidó, evangélikus, katolikus és református temploma ad otthont. Magyarország mellett Hollandiából és Csehországból érkeznek fellépők. A zenei műfajok széles spektrumon mozognak, így számtalan csemegével várják a különböző korú, valamint zenei ízlésű közönséget a gregorián kóruskoncerttől, a tradicionális klezmeren át, az elektronikus zenei alapokra épülő hangszeres produkciókig. Jegyvásárlásra online és személyesen Győrben, a Rát Mátyás tér 4. szám alatt található fesztiválirodában is van lehetőség!

Weboldal >>

blank
Fotó: Öt Templom Fesztivál

CineFest Kertmozi Fesztivál // Miskolc (2024. május 10-12.)

A 20. jubileumi évadát ünneplő CineFest megünneplése nemcsak egy hétre korlátozódik majd ősszel, hanem egész évben folyamatosan, különböző programokkal, eseményekkel várják a filmbarátokat. Május 10. és 12. között Kertmozi Fesztivál lesz a miskolci Csengey-kertben, ahol a CineFest utóbbi pár évének legsikeresebb magyar filmjeiből lesz látható válogatás.

Weboldal >>

blank
Fotó: CineFest

WeLoveMór Outdoor Tavaszi Bortúra, Csókakő (2024. május 11.)

Negyedik alkalommal szervezi meg nagy sikerű szabadtéri bortúráját május 11-én a WeLoveMór Outdoor csapata. A Nemzetközi Ezerjó Napra hangolódva a borkóstoló résztvevői megismerhetik a környék jellegzetességének számító, történelmi magyar szőlőfajtát, az ezerjót, illetve a belőle készülő kiváló, könnyű és friss borokat. A hét pincészetet érintő útvonal a Csókakő felé tartó bicikliút mentén halad, és a szervezőknek köszönhetően akár lovaskocsin is bejárható. Sétáljatok egy jót, kóstolgassatok minőségi borokat és finom ételeket, és gyönyörködjetek a szőlőtőkékkel tarkított vidék szépségében.

8060 Mór, Csókakő kerékpárút | Facebook

blank
Fotó: We Love Mór Outdoor Facebook

Kéknyelű Borpiknik // Istvándy Liget, Káptalantóti (2024. május 11.)

A Kéknyelű Piknik zenével, gasztroélménnyel, mesterkurzussal és szakmai beszélgetésekkel várja a bor és a Balaton szerelmeseit a Badacsony mellett található Istvándy Ligetbe, Káptalantótiban. 2024. május 11-én, szombaton hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált Kéknyelű Piknik sétáló kóstoló, ahol mindent megtudhattok a kéknyelű szőlőfajtáról, Badacsonyról és a Badacsonyi borvidékről. A különböző pincészetek borkóstolói mellett a mediterrán-arab konyha ízeit is megkóstolhatjátok, illetve egy különleges kéknyelű-csokoládébonbon is vár titeket.

Facebook-esemény >>

blank
Fotó: ISTVÁNDY BIRTOK

Avasi Borangolás, Miskolc (2024. május 16-19.)

Május 16. és 19. között újra borgasztronómiai rendezvénynek ad otthont a Miskolc belvárosában található történelmi pincesor. Az Avasi Borangolás ideje alatt, csütörtöktől vasárnapig bükki borokkal és zenei programokkal várják mindazokat, akik megismerkednének a tradicionális pincekultúra hagyományaival, egy kevésbé szokványos környezetben. Andalogjatok a macskakövekkel kirakott, kanyargós utakon egy pohár borral a kézben, nézzetek be egy-egy pincébe, kóstoljátok meg a gasztroműhelyek finomságait, és érezzétek, ahogy magával ragad ennek a páratlan helyszínnek a semmihez sem fogható varázsa.

3530 Miskolc, Avasi pincesor | Weboldal

blank
Fotó: Avasi Borangolás

Hazánk legszebb panorámás éttermei és borászatai:

Szegedi Borfesztivál (2024. május 16-26.)

Május 16. és 26. között, ezúttal összesen tíz napon át kínálja legfinomabb nedűit a magyar borászok legjava Szeged városában. Az idén 28. éves Szegedi Borfesztiválon a finom borok, kisüzemi sörök, pálinkák és sajtok mellett gasztronómiai különlegességek is szerepelnek a kínálatban, így biztosan nem maradunk éhesek. A Széchenyi téren felállított két színpadán a jazz, blues és folk formációk mellett különleges sztárfellépők (Dzsúdló, Wellhello, Magna Cum Laude) gondoskodnak a jó hangulatról, de kézműves vásár is szerepel a programtervben.

Weboldal >>

blank
Fotó: Szegedi Borfesztivál-Szeged Napja Ünnepségsorozat Facebook

Gyulai Pálinka Fesztivál (2024. május 17-19.)

Gyulán már hagyománnyá vált a Pálinka Fesztivál eseménye, amely 2000 óta minden évben megrendezésre kerül a városban. A várkertben kialakított fesztiválon számos izgalmas programmal készülnek a látogatóknak, miközben hazánk legnagyobb magyar pálinkagyártói, mint kiállítók várják a gyümölcsös nedű iránt érdeklődőket. A fesztivál kísérőrendezvényeként kerül meghirdetésre a Brillante – 2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny is, amelyre magánfőzők és bérfőzetők párlatait, illetve kereskedelmi főzdék pálinkáit várják határon innen és határon túl.

Weboldal >>

blank
Fotó: Gyulai Pálinka Fesztivál Facebook

Dunakanyar Fesztivál, Nagymaros (2024. május 18.)

A csodás dunai panorámájáról híres Nagymarosra és környékére csábít a május 18-án megrendezésre kerülő Dunakanyar Fesztivál, melynek legfontosabb célja, hogy minél több látogatóval megismertesse a Dunakanyar vadregényes, páratlan szépségű vidékét. Az év egyik legjobban várt családi rendezvényén sok-sok gyerekprogram, sport- és kézműves foglalkozások, Gryllus Vilmos-koncert, Pál Feri-előadás, Be Massive Horizon Party és vezetett túrák garantálják, hogy minden korosztály jól érezze magát. A részletes programot, továbbá a részvételi feltételeket megtaláljátok a rendezvény Facebook-oldalán.

2626 Nagymaros, Széchenyi utca | Facebook

blank
Fotó: Dunakanyar Fesztivál

Fedezzétek fel a Dunakanyar további lenyűgöző helyszíneit:

Rippl-Rónai Kupa, Kaposvár (2024. május 23-26.)

Lenyűgöző látványban lesz részetek idén tavasszal, ha Kaposvárra látogattok. Május 23-26. között színes hőlégballonok lepik el az eget a város felett, akkor rendezik meg ugyanis a Rippl-Rónai Kupa nevű, nagyszabású magyar hőlégballon-bajnokságot. A felejthetetlennek ígérkező esemény ideje alatt négy napon át húsz hőlégballon kel versenyre egymással. A látogatók azon túl, hogy a földről követhetik, ahogy a versenyzők különböző feladatokat teljesítenek a magasban, a ballonozás kulisszái mögé betekintést nyújtó programokon vehetnek részt. Ha szép idő lesz, akár át is élhetitek a repülés csodáját.

7400 Kaposvár, Guba Sándor utca 40. | Weboldal

blank
A kép illusztráció. – Fotó: Shutterstock

XVI. Tatai Patara (2024. május 24-26.)

Történelmi pillanatok várnak rátok testközelből május 24. és 26. között Tatán. A három nap során az alábbiakban lehet részünk: a Tatai vár visszafoglalása, lovasbemutató, , koncertek, modern katonai bemutató, kisállatsimogató, kézműves foglalkozások és minden, ami történelem, élmény, kikapcsolódás! Jegyvásárlás IDE kattintva!

Facebook-esemény >>

blank
Fotó: Tatai Patara Facebook

Nyitott Főzdék Napja // több helyszínen (2024. május 25.)

Május 25-én ismét szélesre tárják kapuikat a magyar kisüzemi sörfőzdék és bepillantást engednek a nagyközönségnek a sörfőzés rejtelmeibe. Az eseményen részt vevő főzdék országszerte változatos programokkal, főzdetúrákkal és természetesen sörkóstolókkal várják a folyékony kenyér szerelmeseit.

Weboldal >>

blank
Nyitott Főzdék Napja Facebook-oldala

Kandela Fesztivál // Szentendrei Skanzen (2024. május 30. – június 1.)

Új szemléletű, háromnapos zenei és fényművészeti fesztivált rendeznek idén nyáron először a Szentendrei Skanzen különleges tereiben és miliőjében. A Fonó, a PajtaKult, független fényművészek és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében megvalósuló „KANDELA – Skanzen más fényben” május 30. és június 1. között egyedi fényalkotásokkal, nagykoncertekkel, táncházakkal és különleges dunakanyari gasztronómiai kínálattal várja az érdeklődőket. A lehengerlő fényművészet mellett változatos zenekarok töltik meg a Skanzen területét, többek között Szabó Balázs Bandája és az 50 éves jubileumát ünneplő Vujicsics, a világhírű ütős, Mohammad Reza Mortazavi és a virtuóz lengyel Motion trió. Az elektronikus vonalat Zságer Balázs hozza, késő este pedig a Café Radio DJ-i zenélnek. Táncházi programmal és zenei különlegességekkel is találkozhatunk a múzeum kisebb helyszínein: Keck Mária Ex Auro flamencoduója, vagy az Ígjen a falu! táncház bizonyára emlékezetes lesz.

Weboldal >>

blank
Fotó: Bogumił Krużel

ZamJam, Zamárdi (2024. május 31. – június 2.)

A ZamJam május 31-től június 2-ig, három napon át, Zamárdi több helyszínén hív kikapcsolódásra zenével, képzőművészettel, gasztronómiával, gyerekprogramokkal és irodalommal immár harmadik alkalommal. Az ingyenes rendezvény repertoárban garantáltan mindenki talál kedvére való programot, a nagyszínpadon a Hot Jazz Band és Charlie is fellép, az Irodalmi Teraszon többek között Koltai Róberttel lesz egy érdekes beszélgetés, ezek mellett pedig több koncert és sportversenyek várják az érdeklődőket. Vasárnap délelőtt a kézműves és termelői termékeket árusító Patkó Piacot is bejárhatjátok.

Weboldal >>

blank
Fotó: Rockstar Photographers

Vízközeli kirándulóhelyek Budapesten és környékén: