5 nagyszerű színházi előadás Budapesten az évad utolsó heteire

Lassan a végéhez közeledik a színházi évad, de mielőtt végleg ráfordulnánk a nyári színházi szezonra, még ajánlunk vegyesen néhány szabadtéri előadást és kőszínházi darabot. Íme a kedvenc májusi és júniusi előadásaink Budapesten!

Lavina

A Katona József Színház és az Orlai Produkciós Iroda új színdarabja visszarepíti a nézőket a közös családi síelések idejébe. A Ruben Östlund svéd filmrendező azonos című filmjéből Tim Price írt színházi adaptációt, melyet Zöldi Gergely fordított magyarra. A történet szerint egy négyfős család síelni megy a francia Alpokba, ahol robbantásokat végeznek a környék nagyobb hótömbjeiben, hogy elegendő hó jusson a sípályákra. A leomló hótömeg azonban elérni látszik a békésen síelő embereket. Az előadást Pelsőczky Réka álmodta színpadra, a főbb szerepekben Járó Zsuzsát, Mészáros Bélát, Száraz Dénest és Ullmann Mónikát láthatjuk.

Belvárosi Színház | 2024. május 3., 11., 16., június 5. | Weboldal

Fotó: Éder Vera

Holtverseny

Totth Benedek gyors sodrású első regényéből rendezett egyszereplős előadást a Kultúrbrigád alkotócsapata az Átriumban, amelyben Katona Péter Dániel nyújt bravúros alakítást. Kovács Máté rendezésében kel életre a kamaszok boldogságát, boldogtalanságát és mindenekelőtt dühét előtérbe helyező Holtverseny, amely a magyar vidék egyik elhagyatott településén játszódik. A darab nem ígér fesztelen kikapcsolódást, viszont fontos gondolatokat vet fel a kamaszkorról, a felnőtté válásról és döntéseink jelentőségéről.

Átrium | 2024. május 7., június 6., 29. | Weboldal

Fotó: Lakatos Péter

Szabadakarat

Egyedülálló koncertszínházi élményt kínál a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon május végén debütáló Szabadakarat, amely teljesen újszerű módon mesél a reformkor egyik legnagyobb alakjáról, Petőfi Sándorról, valamint a költő és Szendrey Júlia szenvedélyes kapcsolatáról. A három idősíkon és helyszínen játszódó történet a modern kor látványvilágának, zenei és táncos elemek sokaságának segítségével bontakozik ki a közönség előtt, akik szeme láttára egy soha eddig nem látott vagy hallott perspektíva elevenedik meg a szabadság, a szerelem és a haza eszméinek tengelyén.

Margitszigeti Szabadtéri Színpad | 2024. május 28., 20:00 | Weboldal

blank
Fotó: Margitszigeti Színház

A kódfejtő

Ha tetszett a Benedict Cumberbatch főszereplésével készült Kódjátszma című film, nézzétek meg a budapesti 6SZÍN-ben futó A kódfejtő című előadást Horváth Patrícia rendezésében! A kétszereplős, Száraz Dénes és Simon Kornél közreműködésével színre vitt mű Alan Turing híres angol matematikus rejtett életébe enged bepillantást a nézőknek. A csodabogár neve a náci rejtjelező gép, az Enigma kódjának feltörése kapcsán maradt meg a legtöbbünk fejében, de vajon ki volt ez a titokzatos zseni, és miért védte szigorúan magánéletét, mielőtt úgy döntött, nem rejtőzködik tovább?

6SZÍN | 2024. május 31., június 10. | Weboldal

blank
Fotó: 6SZÍN

Babaház (Nóra)

Elhagyhatja-e egy anya a gyermekeit? Ibsen 1879-ben írta meg a Babaház című drámáját, amelyért a női emancipáció hívei lelkesedtek, a polgári közönség azonban felháborodott rajta. Európa-szerte vitáktól volt hangos a sajtó és a színházi nézőtér. A világ szerencsére változott az ősbemutató óta, és Ibsen kérdésfelvetése is jócskán megelőzte saját korát. De vajon a mi korunk meghaladta-e már Ibsent? A Miskolci Nemzeti Színház vendégjátékát egyetlen estén, június 11-én láthatják az érdeklődők a nyár folyamán, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Városmajori Szabadtéri Színpad | 2024. június 11., 19:00 | Weboldal

blank
Fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad

Ezt a különleges kultprogramot sem érdemes kihagyni: