Több milliónyi csillagos nárcisz borult virágba az apró somogyi község határában – KÉPGALÉRIA

A Somogy vármegyei Babócsa településének neve azért lehet ismerős, mert csodálatos nárciszai csak úgy vonzzák a tavaszi virágok kedvelőit. A határ menti település fehér virágtengerét Európa legnagyobb egybefüggő nárciszmezőjeként tartják számon, amely mesebeli látvánnyal kápráztatja el a természetbarátokat.

Babócsai nárciszmező
Fotó: Fuisz Gyula / babocsa.hu

A 13 hektárnyi Basa-kertben közel 4 hektár területet foglal el az egybefüggő mező, rajta több milliónyi virággal, melyek legkülönlegesebbike a 10.000 forint természeti értékű csillagos nárcisz. Nem véletlen, hogy e területet a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága 1977-ben védetté nyilvánította.

Babócsai Nárciszmező
Fotó: Fuisz Gyula / babocsa.hu

A kert neve és története még a török időkre nyúlik vissza. A legenda szerint még a hódoltság idején egy basa telepítette az illatos nárciszokat, hogy háremhölgyei kedvébe járjon. Arról nem szól a fáma, hogy annak idején milyen sikert aratott a basa kertje, de azt tanúsíthatjuk, hogy a virágok évszázadokkal később is rabul ejtik a hölgyek szívét.

babócsai nárciszmező
Fotó: Fuisz Gyula / babocsa.hu

A Basa-kert a hét minden napján 10 és 17 óra között látogatható, illetve amikor a mező már teljes pompájában tündököl, a településen megrendezik az ünnepélyes Nárcisznapot. Idén – immár 26. alkalommal – április 27-én színes és családbarát programokkal várják a nárciszok szerelmeseit. A részletes programokról és a nárciszok aktuális állapotáról az önkormányzat honlapján tudtok informálódni.

Ha ti is felkerestétek a csodálatos virágmezőt vagy más mesés tájról készült fotótok, osszátok meg velünk a "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban, amelyhez IDE kattintva tudtok csatlakozni.

Olvasói képgaléria a Babócsai nárciszmezőről:

babócsai nárciszmező
Fotó: Györkő Zsombor
babócsa
Fotó: Györkő Zsombor
babócsa
Fotó: Györkő Zsombor
blank
Fotó: Györkő Zsombor
blank
Fotó: Györkő Zsombor

Ha további bakancslistás élményekre vágytok, keressétek fel hazánk varázslatos parkjait: