Ingyenes előadásokkal és tárlatvezetésekkel vár az Essentia Artis kiállítása

Május 7-ig lehet megtekinteni a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítását és programsorozatát a Pesti Vigadóban, az MMA székházában. Az Essentia Artis keretén belül péntekenként ingyenes előadásokkal és izgalmas tárlatvezetésekkel készülnek a művészek.

Fotó: Balogh Sára Borbála

Az Essentia Artis Őrizni – használni – teremteni című tárlata átfogó képet nyújt 41 kortárs, 50 év alatti magyar alkotó gondolkodásmódjáról, szellemi és érzelmi hátteréről, inspirációinak forrásairól az MMA székházának 6. emeleti kiállítótereiben. A 150 alkotást bemutató kiállítás kurátorai iski Kocsis Tibor és Szentgyörgyi Szandra.

A kiállítás ingyenes kísérőprogramjai áprilisban:

2024. április 5.

17 órától az ókori művészet, irodalom és esztétika iránt érdeklődőket várja Hajdú Attila, aki Kallistratos Ekphraseis (Leírások) című munkáját mutatja be. A szerző 14 szoborleírása voltaképpen 14 prózavers, 14 visio a görög szobrászatról – a neoplatonikus esztétika, a költészet és a képzelet egyvelege.

Ezt követően iski Kocsis Tibor Fókusztávolságok – Analógiák és kontrasztok a kortárs képző- és iparművészetben című tárlatvezetése a kurátor személyes szakmai megközelítésén keresztül kívánja feltárni a fiatal és középgenerációs tárgyalkotók különböző művészeti ágak közötti átjárási pontjait. Kiemelten fókuszál a művészettörténeti kánon örökségére, a korunkra jellemző gazdag anyaghasználatra, valamint a művészeti ágak között megjelenő azonos és változó stiláris jegyekre. A program alatt Hermann Zsófia képzőművész performansza látható.

Fotó: Balogh Sára Borbála

2024. április 12.

17 órától Horváth Márk bábművész olyan kérdésekre keresi a választ, mint például, hogy minden rítus színház-e, és minden színház rítus-e is egyszerre, vagy hogy ha a rítus és a színház konstruált tér és konstruált valóság egysége, bábszínháznak tekinthető-e a katolikus liturgia. Horváth Márk hároméves ösztöndíjprogramja során a színházi absztrakció középkori megjelenési formáit kutatta a keresztény szakrális cselekményekben. Előadásában végigvezeti az érdeklődőket alaptéziseitől a különféle szakelméletek kifejtéséig; a garamszentbenedeki úrkoporsótól a kortárs bábszínházig.

blank
Fotó: Balogh Sára Borbála

A programot követően Átváltozások – Az elemi design mikroorganizmusaitól az emberléptékű szobrokig címmel Mogán Orsolya tart tárlatvezetést az Essentia Artis kiállításon, ahol együtt szerepelnek iparművészeti, képzőművészeti, népművészeti, fotó- és filmművészeti alkotások. Arra tesz kísérletet, hogy feltárja a kapcsolódási pontokat, a műfajok közötti átjárhatóságot és az anyaghasználatban, technikában rejlő, átváltoztató erejű lehetőségeket. 

2024. április 19.

17 órától Afrikai hangok Közép-Amerikából címmel a marimba fejlődéstörténetéről tart előadást Mucsi Gergő. Hogyan kerülhetett egy afrikai hangszer Közép-Amerikába? Guatemalában miért tartják nemzeti kincsnek? Mi köze a pókselyemnek és a darázsviasznak a marimba hangjához? Mi a különbség a xilofon és a marimba között? Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar adjunktusa előadásában mindezekre és még sok más izgalmas kérdésre is választ ad.

blank
Fotó: Balogh Sára Borbála

2024. május 3.

17 órakor iski Kocsis Tibor finisszázs tárlatvezetésével ér véget a programsorozat.

A május 7-ig zajló ESSENTIA ARTIS programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Részletes információ: www.essentiaartis.com

Még több remek tavaszi kiállítás Budapesten: