5 kihagyhatatlan tavaszi kiállítás Budapesten áprilisban

Változatos tárlatok színesítik meg a budapesti mindennapokat idén tavasszal. Kortárs művészeti kiállítások, ingyenes programok és izgalmas fotóválogatások közül is válogathattok áprilisban!

À la Recherche de Vera Molnar

A Ludwig Múzeum, a Stiftung für Kunst und Kultur és partnereik közösen rendezik meg a számítógép-művészet egyik legnagyobb hatású úttörőjének szentelt À la Recherche de Vera Molnar című tárlatot. A nemzetközi kiállítássorozatnak elsőként a budapesti Ludwig Múzeum ad otthont. A kiállítás a 100. születésnapja előtt nem sokkal elhunyt Vera Molnar életműve előtt tiszteleg. A Magyarországon született, tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett művész 1968-tól az elsők között hozott létre műalkotást valódi számítógép segítségével, és máig világszerte a számítógép-művészet egyik legjelentősebb úttörőjeként tartják számon.

Ludwig Múzeum | 2024. április 14-ig | Weboldal

Fotó: Glódi Balázs

Te nem vagy olyan

Március 7-én, a nemzetközi nőnap alkalmából TE NEM VAGY OLYAN címmel nyílt meg a VIII. kerületi, progresszív Bura Galéria idei első kiállítása, négy fiatal roma női alkotó munkáinak bemutatásával. „A művészek különböző terepekről érkeznek és más-más aspektusait érintik a női és a roma elbeszélésnek, ezek közös halmazának, amelyek még inkább hiányoznak a kortárs társadalmi és művészeti diskurzusokból.” – mondja Oltai Kata kurátor a kiállítás koncepciójáról. A kiállítás megtekinthető csütörtöktől szombatig, 15-19 óra között, április 26-ig.

Bura Galéria | 2024. április 26-ig | Facebook

Fotó: Szabó Richárd/visualeaf

Jazz World Photo 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Jazzfest Budapest keretében ingyenes szabadtéri kiállítás nyílik az elmúlt 10 év legjobb jazzfotóiból a Hunyadi téren. Idén ünnepli tizedik szülinapját a Jazz World Photo, a jazzfotósok világversenye, melynek célja a jazz műfajának és a jazzfotózás népszerűsítése. A mérhetetlen zeneszeretetről árulkodó fotóválogatás érdekessége, hogy az alkotók fejenként mindössze egy darab fotóval nevezhetnek a versenyre. A jubileum alkalmából a megelőző évek legjobbjait tekinthetjük meg szabadtéren, egészen a fesztivál végéig.

Hunyadi tér | 2024. április 27. – május 15. | Facebook

blank
Fotó: Oleg Panov

Női fókusz

A Budapest FotóFesztivál a Magnum ügynökséggel folytatott együttműködésének köszönhetően 2024-ben a női fotográfusokat ünnepli. A Női fókusz című kiállítás öt fotográfusnő, Eve Arnold, Inge Morath, Nanna Heitmann, Susan Meiselas és Marilyn Silverstone munkáiból válogat. A különleges szelekcióban, amely a háború utáni időszaktól napjainkig készült felvételekből áll, az úgynevezett humanista fotográfia mellett az ikonikussá vált magazinfotókat, sztárportrékat is felvonultatja. Az alkotásokban többek között a hírnév, a hatalom, a vallás és a kisebbségi lét témakörei bontakoznak ki.

Műcsarnok | 2024. május 12-ig | Weboldal

blank
Fotó: Eve Arnold/Magnum Photos

Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei 

A Várkert Bazár több mint száz éve meghatározó része a főváros dunai panorámájának. A kor kiemelkedő hazai építésze, Ybl Miklós tervei alapján készült el 1875 és 1883 között. Megvalósítása az egykori Királyi Palota bővítésének nyitánya lett, valamint a modern kori Budapest építészeti fejlesztésének első jelentős sikere. A kiállításon fény derül arra, hogyan nyerte el Ybl Miklós a nagyszabású építkezés vezetését és a kor híres festői és szobrászai közül kik dolgoztak a Várkert Bazár műtermeiben. Archív képek mesélnek arról is, mi történt az épületegyüttessel a II. világháború idején, Budapest ostromakor.

Várkert Bazár | 2024 június elejéig | Facebook

blank
Fotó: Várkapitányság

Erre a nem mindennapi programra is érdemes ellátogatni: