Reggeltől estig ingyenes programokkal vár a Pesti Vigadó idén márciusban

Március 23-án és 24-én, valamint március 27-én reggeltől estig ingyenes programokkal – filmvetítésekkel, szinkronizációs játékkal, gyermekfoglalkozásokkal, cirkuszművészeti workshoppal, táncházzal, koncertmaratonnal – várja az érdeklődőket 160 művész a Pesti Vigadóban.

Fotó: Vigadó – hivatalos Facebook

Március 1. és május 7. között látogatható az Essentia Artis, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítása és programsorozata. A kiállításhoz három tematikus nap kapcsolódik.

Március 23-án, a programsorozat első, FolkulTúra – Kalandozás a népművészet világában című tematikus napján a népművészet áll az események középpontjában. A családokat húsvét- és tavaszváró kézműves foglalkozással várja Trungel Aranka, melynek során a résztvevők megismerkedhetnek a húsvéti hagyományokkal és a népi technikákkal is.

A keresztény egyházi ünnepek dallamai és játékai közül válogatva nagyböjti és húsvéti népénekekkel eleveníti fel az ünnepek hangulatát Medgyesy-Schmikli Norbert. Török Máté zenés könyvbemutatójának keretében többek között jelen lesz Dévai Nagy Kamilla, a Kaláka együttes és Sebő Ferenc is. A nap zárásaképpen élőzenés táncházat tart a Góbé Folkside, a tánctanítást Berecz István néptáncos vezeti.

Góbé Folkside

Március 24-én a SzínpadOn – Reflektorfényben a színház-, cirkusz- és filmművészet című tematikus napon a gyermekek cirkuszművészeti workshop keretein belül leshetnek be a szórakoztatás kulisszatitkaiba Egyed Brigitta színésszel.

Az érdeklődők szinkronszínészként is kipróbálhatják magukat B. Nagy Ervin „CSEREBOGARAK” – Animációs történetek magyar bajnokokról című filmjeinek segítségével, és Kiss Gergely olimpiai bajnok magyar vízilabdázóval is lehetőség nyílik találkozni, akivel az alkotó a művészet és a sport kapcsolatáról, valamint a készülő Kemény legények aktuális epizódjának érdekességeiről beszél.

A nap folyamán dokumentumfilm mutatja be a magyar származású William Fox és Adolph Zukor személyes történetét. A rövidfilm egyedülálló időutazást kínálva repíti vissza a nézőt a századfordulós Európába és az Egyesült Államokba, megidézve Hollywood hős- és aranykorát. Csuja László filmrendező Allegro című munkája egyszerre ünnepli a hajköltemények és a fodrászmesterség érzékiségét, egyúttal le is leplezi azt, ahogy a divatipar tárgyiasítja a nőket. Az ötperces filmvetítést követően az alkotó az elmúlt 150 év szépségideáljairól, illetve a mesterség és a művészet viszonyáról beszélget vendégével.

blank
B. Nagy Ervin „CSEREBOGARAK” – Animációs történetek magyar bajnokokról

Március 27-én, a Bébikönnyűtől Bartókig – Koncertmaraton kicsiknek és nagyoknak című tematikus napon a babákat és mamákat Dávid Ádám Zoltán, Kárász Eszter és Bata István zenés programmal, régi és új mondókákkal várja. Este Balogh Vera fuvolaművész két unikális fuvolanégyes újkori bemutatójával készül, amelyek a TRAVERATA kvartett előadásában szólalnak meg korhű hangszereken.

A program második részében Osztrosits Éva hegedűművész Veress Sándor és Bartók Béla kamaramuzsikáiból válogat. A nap zárásaképpen ESSZENCIÁK címmel Bella Máté és Kutrik Bence vonószenekari koncertjére kerül sor. A vonószenekari kompozíciók a Danubia Zenekar előadásában szólalnak meg.

A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. További információ és regisztráció IDE kattintva!

További szuper pénztárcabarát és ingyenes program a fővárosban: