7 kihagyhatatlan pénztárcabarát és ingyenes kültéri program Budapesten és környékén

Az egyre enyhülő időjárásnak hála újra elkezdhetünk a kültéri programlehetőségeken gondolkodni, és talán az sem árt, ha számba vesszük, milyen ingyenes és pénztárcabarát opciók vannak Budapesten és környékén.

Guckler Károly-kilátó

A Hármashatárhegy felfedezése minden évszakban jó választásnak bizonyul, hiszen nem kell költenünk semennyit, mégis egész napos programot nyújt és még maradandó élményeket is szerezhetünk kirándulás közben. A Guckler Károly-kilátó csupán pár méter magas, viszont 495 méter tengerszint feletti magasságban található, ezért a legtetején meseszép budapesti panorámában lehet részünk. Innen a Dunán átívelő összes hidat láthatjuk, sőt tiszta időben még a Tátra vonulatai is felsejlenek a távolban. Ha pedig folytatnátok a túrát, akkor a kilátótól nem messze található Guckler Károly tanösvényt se hagyjátok ki!

1037 Budapest, Hármashatárhegyi út 3.

Fotó: Egy jó kép az utazásról

Zuglói Japánkert

Varázslatos kincseket rejt a XIV. kerületi Mogyoródi úttól egy sarokra megbújó Zuglói Japánkert. Hazánk egyik első japánkertjét a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum névadó kertésze és tanára tervezte és építtette 1928-ban. Néhány évvel később a japán császári család tagjai, Takamacu herceg és felesége is megfordultak a távol-keleti paloták kertjeit megidéző parkban, amely annyira megtetszett nekik, hogy végül jó néhány növényt adományoztak a Zuglói Japánkertnek. A felnőttek 1000 forintért, a gyerekeknek pedig 600 forintért válthatunk jegyet a kertbe.

1149 Budapest, Kövér Lajos utca 1. | Weboldal

Fotó: Egy jó kép az utazásról

Kolodko-szobrok

Az elmúlt években egyre több helyszínen fedezhetjük fel a népszerű szobrászművész, Kolodko Mihály apró bronzszobrait a fővárosban. Az ötletes alkotások ingyenesen megtekinthetőek, hiszen már jó ideje eggyé váltak Budapesttel, és akár egy komplett városnéző sétát is összeállíthatunk annak érdekében, hogy minél többet megtekinthessünk testközelből. A hideg napok elmúltával mi is erre buzdítunk benneteket!

Térképen mutatjuk, hol bukkanhattok rá a miniszobrok egy részére:

Gellért-hegyi csúszdás játszótér

A gyerekeket valóságos játszóparadicsom várja a Gellért-hegyen, a Szabó Dezső sétányon. A zöld környezetben található, 2017-ben felújított modern játszópark számos csúszdával, többek között hosszú, rövid, kanyargós, dupla- és csőcsúszdával is büszkélkedhet. Emellett biztonságos, gumiborítású domboldal, fészekhinta, libikóka, trambulin, kilátótorony és piknikasztalok várják az ide kiránduló kicsiket és nagyokat egyaránt.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Tündér-szikla

Késő téli, kora tavaszi kirándulások ideális helyszíne a Tündér-szikla, amelyet a Normafa erdőrengetegén át közelíthetünk meg. A népszerű kilátópontról, amely egykor kőfejtőként működött, egész Budapestet megcsodálhatjuk. A 383 méter magas dolomitszikla ma már a kirándulók kedvelt terepe, amely kivételes állat- és növényvilágának köszönhetően 1977 óta természetvédelmi terület.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Teknős tanösvény, Dunakeszi

Tavaly augusztusban nyitotta meg kapuit Dunakeszi legújabb tanösvénye, amelynek célja, hogy megismertesse a látogatókat az egykor a Duna-völgy területeit elfoglaló tőzegláp utolsó megmaradt darabjával, illetve betekintést engedjen az itt található élővilág sajátosságaiba. A vadregényes lápvidéken vezető pallósoron négy ismeretterjesztő pont kapott helyet, ahol nemcsak számos információval gazdagodhatunk, de egyedülálló látványban lehet részünk, ahogy a kilátóként is szolgáló pavilonokon állva, madárszemszögből figyeljük meg a területet.

2120 Dunakeszi, Nádas utca 6.

blank
Fotó: Evii Zoo

Margitszigeti Kisállatkert (2024. március 15-től)

A Margitszigeten sétálgatva érdemes az itt található Kisállatkert felé vennünk az irányt, amely már az 1950-es évek óta létezik, 2002 óta pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert fennhatósága alá tartozik. A kerítéssel elkerített terület egyik felén dámvadak és mezei nyulak, míg a másik felén vízimadarak és díszes madárfajok kaptak helyet, míg a kert belseje pónilovak lakóhelye. Az itt kialakított sétányon díjmentesen körbesétálhatunk nyitvatartási időben, a hét minden napján, 10 és 18 óra között.

Facebook-oldal >>

blank
Fotó: Margitszigeti Kisállatkert Facebook

Külvárosi helyszínek kora tavaszi sétákhoz: