5 izgalmas ingyenes program a március 15-ei hosszú hétvégére Budapesten

A közelgő, remélhetőleg már tavaszias, március 15-ei hosszú hétvégén rengeteg izgalmas helyszín várja az érdeklődőket, ahol színes programkavalkáddal emlékezhettek meg a márciusi ifjakról.

Jókai Mór: Csataképek a magyar szabadságharcból – felolvasószínház // Petőfi Irodalmi Múzeum (2024. március 15. 19:00)

A nagy regényíróként ismert Jókainak ezúttal egy novelláskötetét ismerhetitek meg egy hangulatos felolvasószínház keretében az egyébként egész nap izgalmas programokkal váró Petőfi Irodalmi Múzeumban. A szabadságharc után keletkezett szövegek nagy népszerűséget hoztak az írónak, a rövid történetek emberi sorsokat mutatnak be, amelyeket egytől egyig átszőtt a viharos történelmi időszak. Az est előadója Dömötör András színész, rendező.

Facebook-esemény >>

Fotó: Egy jó kép az utazásról

Dallamok a kiállításban | MÁV Szimfonikusok vonósnégyese // Magyar Nemzeti Múzeum (2024. március 15. 15:00-16:00)

A Magyar Nemzeti Múzeum háromnapos ingyenes programsorozattal várja a látogatókat, ahol kicsik és nagyok egyaránt rengeteg különleges és izgalmas program közül válogathatnak. A gyerekeket kézműves foglalkozások, alkotóprogramok, múzeumi játéktér saját fejlesztésű és a történelmet megidéző játékokkal, színezősarok, kincskereső programok, filmvetítések várják.

A felnőttek sem fognak unatkozni, ők tematikus tárlatvezetések, épületséták és zenetörténeti tárlatvezetések közül válogathatnak, illetve egy igazán különleges esemény is várja őket. A MÁV Zenekar vonósnégyese az egyik állandó történeti kiállítótérbe várja a zene szerelmeseit, ahol zenével kísérik a 19. századi magyar történelem relikviáiban elmerülő látogatókat. A különleges program során Haydn, Erkel és Rózsavölgyi dallamai is felcsendülnek.

Facebook-esemény >>

blank
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

Történeti séta az újkori palotatörténeti kiállításban: Miért nem jött fel a tömeg a palotába március 15-én? // BTM Vármúzeum (2024. március 15. 16:30)

​1848. március 15-én délután az emberek feljöttek Budára a Helytartó Tanácshoz, majd kiszabadították a börtönből Táncsics Mihályt. Hogy hol zajlottak ezek az események pontosan? Miért nem jöttek fel végül a királyi palota területére? És mi zajlott pontosan az épületben ekkor? Többek között ezekre a kérdésekre kaptok választ a BTM Vármúzeum tárlatvezetésén.

Facebook-esemény >>

blank
Fotó: BTM Vármúzeum

Látogatás a Vasúttörténeti Parkban (2024. március 15. 10:00-16:00)

Március 15-én a Vasúttörténeti Park idén először nyitja meg kapuit a téli szünet után, ráadásul ingyenes belépéssel várja a látogatókat 10:00 és 16:00 között. Az ingyenes nap során interaktív feladatokban is részetek lehet, ugyanis a kerti vasút, a fordítókorong és a kézihajtány is ismét üzemel.

További információk >>

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Szabadság, szerelem – Petőfi és Arany levelezése c. lírai szituációra épített páros színpadi előadás // Magyar Nemzeti Levéltár (2024. március 15. 17:00-18:00)

Egy különleges színpadi előadást tekinthettek meg a Várnegyedben, ugyanis a Levéltár harmadik emeletén Elek Ferenc és Hajdú Steve tolmácsolásában ismerkedhettek meg Petőfi Sándor és Arany János legendás levelezésével. A darabot rendezte: Seres Tamás. A programhoz előzetes regisztráció szükséges!

Facebook-esemény >>

blank
Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár

Ha folytatnátok a programozást a hétvégén: