Szellemház lett a Dunántúl egykor impozáns főúri kastélyából

Székesfehérvártól néhány kilométerre találjuk Seregélyes egykor szebb napokat is látott kastélyát, amely 2008 óta elhagyatottan áll a természetvédelmi területen.

Fotó: Jenes András és a Holló

Mindössze nyolc hónap alatt épült fel az emeletes főúri kastély 1821-ben, ami a szóbeszéd szerint egy uralkodói tévedésnek köszönhető. I. Ferenc osztrák császár ugyanis bejelentette, hogy a következő évben Fejér vármegyében tartják a hadgyakorlatot, ahol gróf Zichy Ferenc seregélyesi kastélyában fog megszállni. A grófnak azonban nem volt semmilyen birtoka a településen, így azonnal elrendelte egy a császár fogadására alkalmas kastély megépítését Seregélyes mellett.

Fotó: Jenes András és a Holló

Az impozáns épület tervezésére Pollack Mihályt kérték fel, aki egy U-alaprajzú, klasszicista stílusú házat álmodott meg. A rekordidő alatt megépült kastélyba végül csak 1826-ban látogatott el a császár, aki két éjszakát is eltöltött a földszinti hálószobában.

A 4 ezer négyzetméteres kastély köré meseszép angolparkot terveztek, amelyet külföldről hozott egzotikus növényekkel népesítettek be, illetve pálmaházat, kertészházat, csónakházat, vízimalmot és egy bájos tavat is kialakítottak itt.

blank
Fotó: Jenes András és a Holló

A Hadik család nevét 1893-ban kapta meg a kastély, amikor gróf Hadik János politikus feleségül vette Zichy Alexandra örököst. Frigyüket egy három napig tartó lakodalommal ünnepelték meg a család seregélyesi rezidenciáján.

blank
A seregélyesi kastély impozáns belső tere 1902-ben / Fotó: Fortepan/Zichy

A kastély utolsó lakóit, gróf Hadik Bélát és gróf Széchenyi Alizt a második világháború viszontagságai kényszerítették menekülésre. Mielőtt az Egyesült Államokba disszidáltak, az angolkertben elástak közel 500 értékes ékszert, arany és ezüst tárgyat, evőeszközt, hogy a háború után hazatérhessenek és újrakezdhessék itthoni életüket. A történelmi események azonban keresztülhúzták számításaikat.

Az elásott kincseket kerti munkások találták meg 1976-ban, melyek ezután állami tulajdonba kerültek. 40 évvel később, a székesfehérvári Szent István Múzeum rendezett kiállítást a restaurált kincsekből.

blank
Fotó: Jenes András és a Holló

A második világháborúban a kastélyt találat érte, a berendezést pedig elhordták és tönkretették. Később raktárként használták az épületet, majd a nyolcvanas években szállodává alakították át. A hotelt 2008-ban zárták be, az egykor tündöklő seregélyesi kastély azóta az enyészeté.

Nem messze innen egy egykori katonai laktanyát is felkutathattok: