Rövid, kalandos vízparti tanösvény hívja kirándulásra a családokat

Élvezzétek ki a kora tavaszi időjárást a Tardos mellett található Malom-völgyi tanösvényen, a Gerecse szívében, ahol egy festői tavacska, bimbózó tavaszi virágok és dallamos madárének várja a kis- és nagygyermekes családokat.

Fotó: László Orsolya

A bájos Tardos település határában húzódik a Gerecse legmagasabb csúcsaival körbeölelt Malom-völgy, ahol a Bikol-patak felduzzasztásából alakult ki a környék gyöngyszemének is nevezett Malomvölgyi-tó.

A családok körében közkedvelt, körbejárható víztározót egy 1,5 kilométer hosszú, 8 állomásos, interaktív tanösvény övezi, amely a tó növény- és állatvilágát mutatja be.

Fotó: László Orsolya

A 30-60 perc alatt kényelmesen teljesíthető útvonalon sajnos kihelyezett ismertetőtáblákat nem fogunk találni, de a tatai Tourinform irodában 500 forintért beszerezhetünk egy nyomtatott tájékoztatófüzetet, amely sok érdekességet tartalmaz a helyi élővilágról.

Természetjárás közben különböző fajtájú békákat is szemügyre vehetünk, hiszen előszeretettel sütkéreznek a környéken. Emellett a Gerecse mészkősziklái teszik izgalmassá a terepet, amelyekből számos várat, kastélyt építettek a középkorban országszerte. Többek között Mátyás király visegrádi palotájánál is használtak tardosi mészkőt.

blank
Fotó: László Orsolya

A panorámás ösvény a parkoló melletti büfénél indul és végződik, ahol kiváló hekket kóstolhatunk, és mosdót is találunk itt. Ha kellőképpen elfáradtunk, a tó partján, pihenőpadokon élvezhetjük a völgy rabul ejtő nyugalmát.

A Malom-völgytől pár percnyi autóútra található a Tardosi lomkorona-tanösvény, amelyet szintén érdemes útba ejteni. A 44 méter átmérőjű és 105 méter hosszúságú sétány védjegye a szabályos kört formázó fémszerkezete, amelyen kicsik és nagyok egyaránt szívesen indulnak a lombkoronák lakóinak felfedezésére.

blank
Fotó: László Orsolya
Még több gyönyörű természetfotót találhattok a "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban. Ha szívesen csatlakoznátok, kattintsatok IDE!

További lenyűgöző meseösvények az egész családnak: