10+1 új könyv tavaszra, amit kár lenne kihagyni

Számos izgalmas könyv jelenik meg idén tavasszal, így egész biztosan nem leszünk híján a friss, tavaszi olvasmányoknak a következő hónapokban. Mutatjuk a kedvenceinket!

Monica Heisey: Valójában remekül

Maggie házassága mindössze 608 nap után véget ért, de ő jól van – valójában remekül. Persze életében először van egyedül, nem tudja kifizetni a lakbért, és a doktori dolgozatával sem halad sehová… De huszonkilenc évesen Maggie eltökélt szándéka, hogy a „meglepően fiatalon elvált” státuszából kihozza a legtöbbet. Vigaszhobbikba kezd, beleveti magát az alkalmi randizásba, és a barátai idegeire megy túlzásba vitt sopánkodásával. Ahogy Maggie elmerül a válás első évének káoszában, azon kapja magát, hogy mindent megkérdőjelez: miért hiszünk még mindig a házasság intézményében? Kudarcot vallottam, mielőtt igazán elkezdtem volna élni? Hány hajnali négykor kiszállított hamburgert kell még megennem, mire végre boldog leszek? (Central Könyvek)

Annabel Monaghan: Nora kilép a forgatókönyvből

Nora Hamilton bárkinél jobban ismeri a szerelem képletét. Forgatókönyvíró egy romantikus tévécsatornánál, úgyhogy ez a munkája. Amikor az ingyenélő férje lelép, és egyedül hagyja őt a két gyerekkel, Nora pénzre váltja a házasság csődjét: megírja élete legjobb forgatókönyvét. Elképedten értesül, hogy mozifilmet készítenek a forgatókönyvéből, amit ráadásul az eredeti helyszínen, Nora százéves házában forgatnak le. A mihaszna férj szerepét a Bolygó Legszexibb Pasijára, Leo Vance-re osztják, és ezzel Nora élete mindenestül a feje tetejére áll. (Next21 Kiadó)

Tillmann Prüfer: Apának lenni

Apának lenni az élet egyik legnagyobb kalandja, és nem mindegy, hogyan vágunk bele. Tillmann Prüfer, aki a ZEIT magazin főszerkesztő-helyettese, olyan apa, aki ágyba viszi a reggelit a lányainak, és aki elfogadja, hogy a kamaszok „rendetlensége” afféle egészséges lázadás. Prüfer Apának lenni című könyvében végiggondolja a hagyományos apaszerepeket, hogy felmutasson helyettük újakat, melyek mindegyike egyetlen célra irányul: légy része gyermeked életének, ne csak érzelmileg nehezen elérhető, a távolból gondoskodó apaként élj! (Multiverzum Kiadó)

blank

Herendi – Divinyi – Réti: Tízparancsolat 2.0

Tízparancsolat. A legősibb szabályrendszer. De mi van, ha unatkozó fiatalok átértelmezik, és like-vadászatra kezdik használni? Marát tizennyolc évesen érte anyja váratlan halála. Kamaszként képtelen feldolgozni a traumát. Csak idő kérdése, hogy olyan társaságba keveredjen, amelyben úgy érzi, megkapja, amit szeretne: végre figyelnek rá. A lány egyre durvább dolgokat vállal, hátha vallásos apját is kihozza a sodrából… (Jaffa Kiadó)

blank

Łukasz Barys: Csontok, amiket a zsebedben hordasz

Ula középiskolába jár, de nagybeteg nagyanyja és bolti eladóként robotoló, zilált anyja mellett a kistestvéreiről, Soniáról és Danielről is nagyrészt neki kell gondoskodnia. Önnarrációján keresztül elénk tárul a mai lengyel kisvárosi szegénysors kilátástalansága, amelynek rideg valóságától Ula mindinkább a helyi temetőkben csavarogva keres vigaszt, a halál egyetemességében találva meg azt az emberi közelséget, amelyet az élet nem ad meg és nem is ígér a számára. (Typotex Kiadó)

blank

Jenny Jackson: Ananász utca

New York a szabadság, a vonzó lehetőségek, a sokszínű kavalkád városa. De biztos, hogy itt minden olyan, amilyennek látszik? Jenny Jackson első regényében a jómódú, kiváló kapcsolatokkal rendelkező brooklyni Stockton családot veszi górcső alá, miközben három női sorsba pillanthatunk bele. Darley a legifjabb generáció legidősebb tagja. A szívére hallgatott, feladta az állását, az örökségét, hogy minden idejét a gyermekeinek szentelhesse, ám ez talán túl sokat követel tőle. Sasha középosztálybeli nő Új-Angliából, aki beházasodott a Brooklyn Heightsban élő famíliába, férje rokonai emiatt élősködőnek tartják. Georgiana, a legfiatalabb lány fejest ugrott egy tiltott kapcsolatba, így hamarosan döntenie kell, milyen ember akar lenni valójában. (Central Könyvek)

blank

Bear Grylls: Töltsd fel az agyad!

Bear Grylls új könyve egy egész évre elegendő tanácsot ad ahhoz, hogy szembenézzünk bármilyen nehézséggel, amit az élet elénk sodor. A vadon törvényei és a Sose add fel! című könyvek szerzője saját túlélési tapasztalataiból, valamint sportolók, felfedezők, történelmi személyiségek és egyéb hírességek lenyűgöző történeteiből merítve oszt meg velünk egy sor olyan tippet, amelyekkel kialakíthatjuk, fejleszthetjük és a hétköznapokban is hasznosíthatjuk saját mentális ellenálló képességünket. (Jaffa Kiadó)

blank

Mhairi McFarlane: Between Us – hamarosan magyarul

Roisin és Joe egy víkendházban töltik a hétvégét a barátaikkal, ahol egyszerre három dolgot is ünnepelnek: szülinapot, eljegyzést és Joe vadiúj tévéműsorát. Ahogy telik az idő, a hangulat feszültté válik, és Roisin elkezd kételkedni a saját párkapcsolatában. Amikor megnézik Joe sorozatának első részét, Roisin ráébred, hogy Joe kiteregette a műsorban az ő magánügyeit, melyeket bizalmasan osztott meg a férfival. Mivel a baráti társaságban káosz uralkodik, és bonyodalmas szerelmi életének most már az egész világ tanúja lehet, Roisin hazaköltözik a családjához, hogy elkerülje a kéretlen figyelmet, és besegítsen a családi vendéglátóhely körüli teendőkben. (Next21 Kiadó)

blank

William S. Burroughs: A benti macska

William S. Burroughs, a beatnemzedék kiemelkedő alakja ebben a könyvében kevésbé ismert, szelídebb oldalát mutatja meg. Az eredetileg mindössze 133 példányban megjelent mű megható és szellemes értekezés macska és ember viszonyáról, amely a Burroughs erőteljes stílusát kedvelők és a macskabarátok számára is különleges élményt nyújt. Az egymást mozaikszerűen követő emlékfoszlányokban szívet melengetően jelenik meg a szerző és a különböző életszakaszaiban társául szegődött macskák közötti meglepően szoros kapcsolat. (Jaffa Kiadó)

blank

Kjersti Annesdatter Skomsvold: A gyerek

Anyává válni mélyen testi és egyúttal felforgató érzelmi, egzisztenciális tapasztalat – ennek az átalakulásnak, változásnak leheletfinom rajza ez a regény. A családdá válás krónikája, amelyben a gyerek születését megelőző események és a kisgyerekes élet hétköznapi, apró szilánkjaiból egy szerelem története is kibontakozik. Az elköteleződéstől, a gyerekvállalástól való félelem nyers, pszichológiai mélységű ábrázolása mellett a könyv árnyalt és érzékletes pontossággal beszél arról is, milyen félelmetes dolog szeretni másokat, milyen bátorság kell ahhoz, hogy az életünket megosszuk velük, és milyen csodálatos, hogy ezt mégis meg merjük tenni. (Typotex Kiadó)

blank

+1 David Nicholls: Egy nap – új kiadás

1988. július 15. Emma és Dexter a diplomaosztójuk napján találkoznak először. Másnap elválnak útjaik, és mindketten különböző irányba indulnak el az életben. Vajon hol lesznek ugyanezen a napon egy év múlva? Vagy a következő évben? És az azutániakban? A több millió példányszámban eladott romantikus regény új, magyar kiadással hívja (újra)olvasásra régi és új olvasóit, borítóján a nagy sikerű Netflix-sorozat jelenetfotójával. (General Press)

blank

Szuper sorozatok közül szemezgethettek a lustálkodós, tavaszi napokra: