Fényvarázs az üvegkupola alatt: Rendkívüli fénykiállítás nyílt Budapest ikonikus helyszínén
KULT.EXTRA

Március elsején megnyitotta kapuit a nagy érdeklődés övezte Fénydóm fényművészeti kiállítás, amely az üvegkupolájáról ismert budapesti Biodóm eddig lezárt tereit tárja a nagyközönség elé.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

Az egyedülálló fényművészeti eseménynek a Fővárosi Állat- és Növénykert extravagáns külsejű épülete ad otthont március 1. és 17. között. Az eredetileg ide tervezett, 17 ezer négyzetméteren elterülő beltéri állatkertet 2017-ben kezdték el megépíteni, azonban a munkálatok befejezése – anyagi erőforrások hiányában – továbbra is várat magára.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

Annak ellenére, hogy a Biodóm belső terei ezelőtt el voltak zárva a látogatók tömegei elől, óriási, amőba alaprajzú, fényáteresztő üvegkupolája miatt az épület mégis a főváros ikonikus helyszínévé vált. Az állatkert kis létszámú, tematikus vezetésein kívül most először van lehetősége a szélesebb közönségnek arra, hogy töviről hegyire felfedezze, mi rejlik a néhol 36 méter magas üvegtető alatt.

Elindult új cikksorozatunk, a KULT.EXTRA!

Új cikksorozatunkban olyan egyedülálló eseményekről számolunk be első kézből, melyek a helyszínválasztás, a tartalom, a forma vagy épp a megvalósítás miatt eltérnek a megszokottól, ezáltal páratlan élménnyel ajándékozva meg a nézőket. Múzeumban létrejövő színházi előadásokról, élő zenével kísért filmvetítésekről, a kulisszák mögé bepillantást engedő épületsétákról és hasonló izgalmas programötletekről adunk hírt nektek minden hónapban.

Fényművészet trópusi környezetben

Március első heteiben látványos fényművészeti és audiovizuális alkotások töltik meg élettel a Biodóm üres tereit, ahol trópusi viszonyok fogadják az érdeklődőket. A műveket több száz intelligens lámpa, projektor és nagy teljesítményű diavetítő kelti életre. Ez a bámulatos fényvarázs nemcsak a Biodóm, hanem a főváros történetében is példa nélküli.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

A projekt megvalósításáért nem mások felelnek, mint a tavalyi nyár egyik legnagyobb közönségkedvencévé avanzsált INOTA Fesztivál látványvilágának megálmodói, akikhez a LaLuz Visuals elismert alkotócsapata és a neves finn fényművész, Kari Kola is csatlakozott. Kola nevéhez kötődik a Biodóm köré kívülről „felépülő” kék fénypiramis, melyet az időjárás függvényében akár a város távolabbi pontjairól is láthatunk majd.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad
blank
Fotó: Egy jó kép rólad

Természet inspirálta fényjáték

Több mint 30 installáció került kiállításra a nívós fényművészeti eseményen, így számos hazai és nemzetközi művész mutathatja meg munkáit a magyar közönségnek. Az alkotások többségét természeti jelenségek inspirálták, így vízesés, madárcsicsergés, vízalatti állatok és az óceánok világa is felsejlik a rendhagyó kiállítótérben.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad
blank
Fotó: Egy jó kép rólad

A Fénydóm egyik legizgalmasabb része az üvegalagút, amely a 2,5 millió liter vízzel megtöltött óriásakvárium alatt vezet át. Utóbbi az ország legnagyobb akváriumi medencéje, melyet cápák, ráják és más víziállatok lakóhelyének építettek. Az üvegalagútból fantasztikus látvány tárul elénk: testközelből figyelhetünk meg két vízalatti fényalkotást, melyeket tengeri állatok ihlettek.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

Hasonlóan lenyűgöző a több méteres pálmafákra vetített fényjáték, amely egyenesen a mediterrán térségbe repíti a látogatót, de persze a méretében szerényebb installációk között is találni emlékezetes alkotásokat. A növények világát futurisztikus környezetben bemutató Flora Futura például biztosan sokakat elvarázsol majd.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

Videós részlet a Fénydóm-élményből:

Hasznos infók

Az egyedülálló múzeumi környezetben berendezett kiállítás március 1. és 17. között minden este várja az érdeklődőket. Mivel a hatalmas üvegkupola átengedi a fényt, a Fénydóm délután 5-től este 10 óráig tart nyitva, de érdemes valamivel a kapunyitás utánra időzíteni a látogatást, hiszen a fényművészeti művek sötétben tudnak igazán érvényesülni.

A fényművészeti programra érdemes körülbelül 1,5-2 órát szánni a teljes körű élményért. Jegyet váltani az állatkert honlapján, valamint a helyszíni automatáknál van lehetőség.

Az egyszerre több érzékszervre ható Lands of Dome vetítései is felejthetetlen élményt ígérnek: