Vendégek érkezésekor vagy akár csak egy hétvégi családi ebéd után is nagyon jól fog jönni ez az aprósütemény-válogatás, amelyhez csupán egy egyszerű tésztát kell elkészítenetek. A könnyen és gyorsan elkészíthető sütik mindegyike tökéletes kiegészítője lehet a délutáni kávézásnak, de természetesen önmagában is megállják a helyüket.
Hozzávalók:
Az alaptésztához:
- 400 g finomliszt
- 200 g rétesliszt
- 400 g vaj/margarin
- 1 csapott mk. szódabikarbóna
- 1 tojás
- 200 g porcukor
- 1 csipet só
A linzerkarikához:
- lekvár
- porcukor
A csokis perechez (kb. 25 db-hoz):
- 150 g étcsoki
- 1-2 ek. étolaj
- pörkölt mogyoró
A non plus ultrához (kb. 30 db-hoz):
- 2 tojásfehérje
- 180 g cukor
- pár csepp citromlé
Elkészítés:
- Első lépésként elkészítjük a linzertésztát, amihez a kétféle lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd belekockázzuk a vajat és elmorzsoljuk benne. Ezután hozzáadjuk az egész tojást, a porcukrot és a sót, és gyors mozdulatokkal homogén tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk, és minimum 1 órára hűtőbe tesszük. (Akár egy éjszakát is állhat a tészta a hűtőben.)
- Mikor kellően lehűlt a tésztánk, kezdhetjük is a háromféle aprósüti elkészítését, amihez elsőként előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
- A linzerkarikához a tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és egy tetszőleges, kb. 5 cm átmérőjű formával kiszúrjuk a linzereket, majd sütőpapírral bélelt tepsin kb. 12-15 perc alatt készre sütjük.
- A kisült linzereket lehűtjük, majd ízlés szerint megtöltjük őket lekvárral, és megszórjuk porcukorral.
- A csokis perechez a tésztát lisztezett felületen kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, és egy perec formájú kiszúróval kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsin, 175 fokon, kb. 12-15 percig sütjük, végül kihűtjük.
- Az étcsokit vízgőz felett az olajjal felolvasztjuk, belemártjuk a pereceket, és megszórjuk apróra vágott pörkölt mogyoróval.
- A non plus ultrához a tésztát szintén lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és egy 3,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. A korongokat sütőpapíros tepsire tesszük, és elkészítjük a tojásfehérjehabot.
- A habhoz a tojásfehérjét elkezdjük felverni, és több részletben hozzászórjuk a cukrot, belecsurgatjuk a citromlevet, majd tovább habosítjuk. A cél, hogy egy közepesen kemény, sima habot kapjunk.
- A habból kb. 1 mokkáskanálnyit teszünk minden tésztakorong tetejére, és 170 fokon kb. 12-15 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük. Kettesével összetöltjük a darabokat a kedvenc lekvárunkkal.
- Az aprósütiket tányérra halmozzuk, és már fogyaszthatjuk is.
Tippek:
- Az alaptésztát ízesíthetjük citrom- vagy narancshéjjal, vaníliával, vagy akár őrölt fahéjjal is.
- A linzerkarika és a non plus ultra töltéséhez válasszunk sűrűbb lekvárt. Ízlésünk szerint bármilyennel tölthetjük, de savanykás lekvárral lesz az igazi.
- A csokis perecet bármilyen más pörkölt olajos maggal is megszórhatjuk, vagy akár apróra vágott kandírozott gyümölccsel is kombinálhatjuk.
A receptet köszönjük Gál Melániának!