7 remek skandináv program és helyszín Budapesten ráérős, téli hétköznapokra

Nem feltétlenül kell Skandináviát a nyakunkba vennünk, hogy átadhassuk magunkat az északi életérzésnek. Budapesten is számos olyan program és helyszín kínálkozik, ahol északi szellemiségben töltődhetünk fel.

Smoke Sauna Sisterhood // Uránia (2024. január 31.)

Premier előtti vetítés és közönségtalálkozó 

Január 31-én 19 órától az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont a Sundance Filmfesztiválon 2023-ban bemutatkozó Smoke Sauna Sisterhood dokumentumfilm premier előtti vetítésének és közönségtalálkozónak. A díjat is kiérdemlő dokumentumfilm a tradicionális észt szaunázás igen bensőséges pillanatait mutatja be, ahol többek között egy összetartó női közösség tagjai beszélnek legféltettebb titkaikról. Az északi országokban úgy tartják, hogy a szauna az önmagunkkal való szembenézést segíti, több puszta kikapcsolódásnál. A közönségtalálkozón a film producere, Marianne Ostrat mesél majd a film létrejöttéről.

Tovább az eseményre >>>

Fotó: urania-nf.hu

ESCA

A korábban 8 évig egymás mellett, de más koncepció alapján működő éttermek fúziójával létrejövő Esca egyszerre borbolt, natúr borbár és skandináv étterem. A polcokon sorakozó, megközelítőleg 300 natúr bort számláló kínálatot kérhetjük a hatfogásos kóstolómenü, a csipegetnivalók és small plate-k mellé éppúgy, mint elvitelre. A válogatott ízeket és fogásokat kínáló étlapon olyan különleges ételeket is kóstolhattok, mint a cserépedényben sült öreglaki szarvas lasagne, a nyúlmáj pástétom vagy a fenségesen elkészített mangalica oldalas.

1074 Budapest, Dohány u. 29. | Weboldal | Facebook

Fotók: ESCA Facebook-oldala

Skandináv Könyvklub | Rejtett kincsek északról // Skandináv Ház (2024. február 7.)

Februárban is folytatódik a Skandináv Ház méltán népszerű programja, a skandináv tematikájú könyvklub. Február 7-én az Ø kiadó legfrissebb kötete, a Siri Ranva Hjelm Jacobsen által írt és Veress Dávid fordításában megjelenő Tengerlevelek lesz terítéken. A könyvklubot a Faltól falig könyvesvlogról ismert Faár Tamara és a Skandináv Ház munkatársa, Varga Veronika vezeti. Az ingyenes programon való részvétel feltétele az előzetes regisztráció, melyet a regisztracio@skandinavhaz.hu e-mail-címen tehettek meg.

Tovább az eseményre >>>

blank
Fotó: Ø Kiadó // Észak folyóirat Facebook-oldala

Finn Filmnapok // Toldi Art Mozi (2024. február 14-18.)

Tizenharmadik alkalommal, február 14. és 18. között kerülnek megrendezésre a Finn Filmnapok. Az eseménynek otthont adó Toldi Moziban a hagyományokhoz híven a kortárs finn filmművészet friss alkotásai lesznek terítéken. Műsoron lesz például a Nagyinál, a Hulló levelek, a Játékos, avagy a halál az élők problémája és a Négy kicsi felnőtt, akárcsak a Hiúzokkal suttogó dokumentumfilm. A vetítések mellett a filmekhez kapcsolódó programokra is várják az érdeklődőket.

1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. | Facebook

blank
Fotó: Finnish Film Days/Finn Filmnapok Facebook-oldala

Lands of Dome // Magyar Zene Háza (péntekenként)

A Magyar Zene Házának különleges élményt nyújtó Hangdómjában februárban minden péntek este látogatást tehettek egy Grönland inspirálta virtuális világban. A Molecule néven alkotó francia zenei producer a Grönlandon tett utazásai során rögzített hangfelvételekből készített elektronikus zenei művet. Az 50 perces vetítés alkalmával babzsákfotelekben ülve az északi fény alatt, gleccserek közt és zenei aláfestéssel megfűszerezve tölthettek el egy kis időt.

1146 Budapest, Olof Palme stny. 3. | Weboldal

blank
Fotó: Szabó Bence / Zene Háza

Maria João Pires, Daniel Harding és a Svéd Rádió Szimfonikus Zenekara // Müpa (2024. március 4.)

Március 4-én világszínvonalú előadók töltik meg a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermét. A legendás portugál zongoraművésznő, Maria João Pires és a nagyszerű brit karmester, Daniel Harding mellett Észak-Európa egyik legkiválóbb zenekara, a Svéd Rádió Szimfonikus Zenekara lép ezen az estén színpadra. Műsoruk a svéd 20. századtól a bécsi klasszikán át a német romantikáig kalauzolja és örvendezteti meg a közönséget.

1095 Budapest, Komor Marcell u. 1. | Weboldal

blank
Fotó: Andrew Staple/mupa.hu

Läget Pékség

Budapest belvárosának friss és ropogós kézműves péksége nem csak a nevében skandináv. A Bajcsy-Zsilinszky úti Läget Pékségben a kovászos kenyerek mellett kedvetekre válogathattok a skandináv receptek alapján készülő szendvicsek és péksütemények kínálatából. Állandó, északi ihletésű termékeikkel azonban nem állnak meg Dél-Stockholm határában, így aktuális kínálatukért, egy csésze specialty kávéért vagy forró csokiért érdemes mihamarabb beugrani hozzájuk.

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 49. | Weboldal

blank
Fotók: Läget Pékség Instagram-oldala

(Nyitókép: Läget Pékség)

Ha a téli hónapokban további nagyszerű, közös programokat kerestek: