Ingyenes Kínai Újévi Fesztivált rendeznek Budapest kínai negyedében

Két hétvégén át ünnepelhetjük a kínai új esztendőt az ingyenes Kínai Újévi Fesztiválon Budapest kínai negyedében. A Sárkány évét köszöntő ünnepségen testközelből tapasztalhatjuk meg a gazdag kínai kultúra hagyományait, értékeit és utánozhatatlan ízeit.

Fotó: Hegedűs Róbert

Január 28-án, vasárnap és február 3-4-én várja a kínai kultúra iránt érdeklődő közönséget a Chinatown Budapest a X. kerületi Jegenye utcába, ahol színes programokkal készülnek a Sárkány évének köszöntésére.

Főszerepben Quanzhou különleges, ősi városa (2024. január 28.)

Az első hétvégén, január 28-án, 14:00-17:00 között az ősi Quanzhou város mutatja be gazdag kultúráját és hagyományait. Quanzhou tengerparti városa Fujian tartományban található, a Song- és Yuan-dinasztiák idején (i.sz. 960-1368) Kelet-Kína első számú kikötője és kulturális fővárosa volt. 22 helyszínnel szerepel az UNESCO világörökségi listáján, továbbá 6 szellemi kulturális örökséggel rendelkezik, mint például a Nanyin népzene, a marionett és a teakészítési technika.

A Quanzhou-i Örökség Központ küldöttsége érkezik a fővárosba ezen a napon, mivel európai turnéjuk első állomása Budapest. A hivatásos előadóművészek és kézművesmesterek páratlan fesztiválprogramokkal örvendeztetik meg a látogatókat.

Vasárnapi programok a Kínai Újévi Fesztiválon

Színpadi előadások

14:00-15:30

  • Néptánc: Nyíló Zayton virágok
  • Marionett: A fiatalság álma
  • Nanyin népzene: Hang az udvarból
  • Gaojia opera: Kiránduló fiatal nemes
  • Tánc- és kosztümshow: Huian-i hölgyek
  • Liyuan opera: Yuzhen utazása
  • Harcművészet (kungfu): Wuzuquan box
  • Népdal és tánc: Boldog ünnepeket!

15:30 – 17:00

  • Tanulj meg bambuszbottáncot járni!

blank

Tradicionális kézműves bemutató

14:00-17:00

  • Bambuszfonás
  • Papírkivágás
  • Hagyományos kínai lampion
  • Bádogfaragás
  • Babafej-faragás
  • Kínai tradicionális hajóépítés vízszigetelési technikája

A látogatók kipróbálhatják a sárkánytáncot, a kínai kalligráfiát, és részt vehetnek sok más interaktív eseményen. Ételstandok és 16 kínai étterem kínál ünnepi és á la carte menüt.

Facebook-esemény >>

blank

Színes programkavalkád a Sárkány jegyében (2024. február 3-4.)

A fesztivál második részében kültéri és beltéri programok vegyesen várják az érdeklődőket, mindkét nap 10:00-16:00 között. Többek közt a 8 szellemi kulturális örökséggel rendelkező Chengdu (Szecsuán tartomány székhelye) előadói fogják bemutatni tudásukat. A programok mindkét napon megegyeznek.

A Kínai Újévi Fesztivál hétvégi programjai

Színpad

10:00-12:00 Látványos előadások (oroszlántánc, sárkánytánc, kínai hangszeres zene, tradicionális táncok, Qipao, taichi stb.)
12:00-13:00 Tanulj meg bambuszbottáncot járni!
13:00-16:00 Ételkészítés és kézműves oktatás: jiaozi, tangyuan (töltött ragacsos rizsgolyók), kínai dió és rózsasütemény, tésztafigura, cukorfestés, kínai csomókötés, szecsuáni hímzés, mini üveg belső oldalának festése

Kulturális sátrak

10:00-16:00 Kínai kalligráfia, kínai festészet, papírsárkány, csináld magad, kínai sarok stb.
10:00-16:00 Teakiöntés hosszú nyakú kannából

Kültéri játéktér

10:00-16:00 Kívánságfa
11:00-16:00 Próbáld ki a sárkánytáncot!

Beltéri programok

10:00-16:00 Teakóstoló, kínai gyógyászat, hanfu (antik kínai ruházat) cosplay

Ételstandok

11:00-16:00 Ünnepi ételek, street food

Facebook-esemény >>

blank

Hasznos infók

Az esemény helyszínének három ki- és bejárata lesz, és megnyitnak egy nagy parkolót is, amit ingyenesen használhatnak az autósok. A parkolóból közvetlen gyalogos bejárat lesz a rendezvény helyszínére. Behajtás a parkolóba: Kőbányai út 53.

A belépés ingyenes, de a teakóstolón és csináld magad programokon való részvételért minimális hozzájárulást kell fizetni a poharakért, alapanyagokért. Ezeket az árakat a helyszínen kihelyezett posztereken láthatjátok.

Február végéig látogatható a Sárkány Éve Lampion Fesztivál: