5 ok, amiért érdemes ellátogatni a tokaji borvidékre idén januárban

Talán kijelenthetjük, hogy Tokaj-Hegyalját és környékét legtöbben csak Magyarország leghíresebb borvidékeként tartják számon, ugyanakkor rengeteg kirándulási és kikapcsolódási lehetőséget is rejt magában, a borkultúra, a történelem és a kulináris élvezetek tökéletes elegyét kínálva a látogatóknak. Íme néhány ötlet, hogyan töltsetek el egy hétvégét egyedül, párban vagy a családdal Tokajban!

Fotó: Molnár Dani

1. Ínyenc élmények a tokaji gasztronómiában

Nemcsak lenyűgöző környezetet, hanem exkluzív gasztronómiai élményeket is kínál a Tarcalon található Andrássy Kúria. Két különleges esemény emelkedik ki a januári programok közül.

Az Andrássy Kúria január 20-án a magyar kultúra napját egyedi műsorral ünnepli. A Tarcali Hagyományőrző Népdalkör és Ökrös Károly zongoraművész örvendezteti meg a vendégeket egy vacsoraest során. Az eseményt egy különleges magyaros menüsor koronázza meg, melynek minden fogását a vidék kiváló borai kísérik.

Bobajka étterem az Andrássy Kúriában

Fedezzétek fel a tokaji gasztronómiát egy Michelin-vacsorával! Az Andrássy Kúria étterme, a Bobajka tavaly nyerte el a Michelin Guide Hungary ajánlását, ezt megünneplendő január 27-én egy exkluzív Michelin-vacsorával várja a gasztronómia szerelmeseit. A Bobajka étterem séfje, Várkonyi Bence, és a Michelin Sommelier Award-díjas Langó Tamás páratlan kulináris élményt kínálnak, ahol minden fogás és korty tökéletes harmóniában találkozik, bemutatva a térség gasztronómiáját.

2. Felfedezés és kikapcsolódás Tokajban és környékén

A tokaji régióban való tartózkodás alatt számos lehetőség és látnivaló várja az aktív kikapcsolódás kedvelőit.

Fedezzétek fel gyalogosan vagy kerékpáron Tokaj mesés tájait, szőlőültetvényeit és a Zemplén magaslatait! A panorámatúra a borvidék különleges kilátópontjain vezet végig. Tarcalon az Áldó Krisztus-szobrot gyalogosan lehet megközelíteni, a dombtetőről pedig rálátni a türkiz színben tündöklő bányatóra is.

blank
Áldó Krisztus-szobor, Tarcal – Fotó: Shutterstock

A zempléni Kovácsvágás falu mellett magasodó, fából készült János vára kilátótoronyból gyönyörű panoráma nyílik a hegyközi falvakra és a hegységre. Pálházáról, az erdei vasút melletti parkolóból indulva még egy középkori eredetű vízimalom és egy bánya mellett is elhaladunk.

3. Családi élmények és kulturális utazások

Ismerjétek meg a Föld különböző vidékeit a Jurassic Park dzsungelében vagy kalózhajókon keresztül a Cinemaqua – Film- és Naturparkban, De ha Európa egyik legjobb állatkertjén keresztül néznétek meg, hogy milyen az élet a világ legizgalmasabb vidékein, akkor a Nyíregyházi Állatpark a tökéletes választás.

A Magas-hegy három teraszán épült Zemplén Kalandpark felejthetetlen élményeket nyújt az egész családnak. Itt található Magyarország leghosszabb egykabinos ülőszékes felvonója, továbbá otthont ad a leghosszabb, minden időjárási körülmények között használható szánkópályának és a leghosszabb és legszélesebb műanyag felületű sípályának is.

blank
Fotó: Zemplén Kalandpark Sátoraljaújhely Facebook

A Pálházi kisvasút utasaiként a Zempléni Tájvédelmi Körzet elragadó élővilágába nyerhetünk betekintést. A Kemence-patak völgyében már több mint 200 éve zakatol az erdei kisvasút, és minden évben látogatók tízezreit gazdagítja felejthetetlen élményekkel. Télen különösen lenyűgöző a hófödte táj, amiben akár hosszú percekig gyönyörködhetünk.

4. Világörökségi terület – művészet, múzeumok

A világörökségi területen építészeti műalkotások, különleges múzeumok és gyűjtemények várják a felfedezőket. A Tokaji Múzeum kiállításai a hegyaljai flórát és faunát, a Béres Gyűjtemény egyházművészeti tárgyanyagát, valamint a múzeum rejtett kincseit tárja elénk. A Mádi Zsinagóga (Kol Aryeh) több mint 150 éven keresztül szolgálta a mádi zsidókat – ez az egyik legrégibb fennmaradt zsinagóga Magyarországon.

blank
Mádi zsinagóga – Fotó: wikipedia.hu

A középkori vártúra programon két gyönyörű várat és féltucat nemesi kúriát ismerhetünk meg, miközben a Zemplén legszebb területeit szeljük át. Az útvonal erőnlétet igényel, de az emelkedőkért kárpótolnak a bakancslistás látványosságok. Erdőbényén találjuk Szepsi Laczkó Máté emlékházát, akiről úgy tartják, ő készített először aszút, melyet 1630 körül húsvéti ajándékul adott Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszonynak.

5. Ahol a világhírű bor készül

A bortermelés és borkészítés kulisszatitkaiba számos környékbeli borászat és pince enged bepillantást, amelyet legideálisabb egy kellemes hangulatú borkóstolóval megkoronázni.

A 8 első osztályú, történelmi dűlő gazdagságát ötvöző, 85 hektáros Patricius Borház központja Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben épült fel 1867-ben. A pincészethez ma már egy organikus stílusban épült, modern, gravitációs rendszerű borászat is csatlakozik, tökéletesen tükrözve a hagyományok és a korszerű modernitás együttélését a világörökségi tájban.

blank
Fotók: Molnár Dani

A Holdvölgy Birtok 28 hektáron gazdálkodik. Birtokuk Tokaj-Hegyalján, Mád legkiválóbb területein, 7 különböző dűlő 30 parcelláján terül el. Az érlelő pince összesen 1,8 km hosszú járataival a környék egyik legrégebbi és leghosszabb pincerendszere, amelynek egyes részeit a XV. században kezdték építeni.

A Disznókő Szőlőbirtok és Borászat a Disznókő „szőlőről” kapta a nevét, melynek első ismert írásos említése 1413-ból származik. A Disznókő név egy, a birtok szívében található nagy, vaddisznó formájú kősziklára, vagy néhány geográfus szerint inkább a szőlőhegy alakjára utal. A kivételes minőségű bort adó területek egykor főúri családok tulajdonában voltak.

Legyen szó egy romantikus hétvégéről, családi kikapcsolódásról vagy gasztronómiai kalandról, itt mindenki megtalálhatja a számára tökéletes élményt. Irány Tokaj!

További lenyűgöző látnivalók a Tokaj-Hegyalján: