7 kihagyhatatlan őszi látnivaló és program Tokaj-Hegyalja varázslatos vidékén

Őszi barangolásaink egyikét érdemes Tokaj térségében tervezni, hiszen az izgalmas látnivalók és programok mellett még finom borokat is kóstolhatunk az UNESCO világörökségi listáján is szereplő, történelmi jelentőségű borvidéken. Mutatjuk, merre vegyétek az irányt Tokajban és környező településein!

Tarcali-bányató

Tokajtól alig negyedórányi autóútra, a Nagy-Kopasz-hegy lábánál található a gyönyörű türkizkék színű Tarcali-bányató. Sok-sok éven át andezitbányászatot folytattak a területen, ezért több kőfejtő és bánya is volt a területen egykor, amelynek bezárta után a területet forrásvíz és csapadék töltötte fel – ennek köszönhetjük a bányató mai képét. Ha pedig már kellőképpen kigyönyörködtük magunkat, akkor érdemes felkerekedni és elsétálni az innen nem messze épült, 8,5 méter magas Áldó Krisztus-szoborhoz, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárul elénk.

Fotó: Aktív Magyarország

Gombos-hegyi pincesor, Hercegkút

Hercegkúton két híres pincesort is bejárhatunk, amelyek közül a kevésbé ismert a Gombos-hegyi pincesor. A hegy oldalában kiépített, közel 80, háromszög alakú pince igazi kis hobbitfalu képét festi a látogatók elé, ahogy egymás mögött sorakoznak. Ottjártunkkor biztosan lesz majd 1-2 pince, amely tárt ajtókkal és finomságokkal fogad bennünket, azonban ez főként hétvégente jellemző. Külön érdekesség, hogy az UNESCO világörökség listájára 2002-ben a Gombos-hegyi pincesor is felkerült, ami még egy indok arra, hogy ellátogassatok Hercegkútra!

Fotó: Shutterstock

Megyer-hegyi tengerszem

Hazánk egyik legszebb természeti látványosságát Sárospatak közelében, a Megyer-hegyen fedezhetjük fel. Az egykor malomkőbányaként használt területet a természet jó ideje visszavette, így egy lenyűgöző, sima víztükrű tengerszem képe tárul a kirándulók elé a 303 méter magas hegyről. A tavat a Malomkő tanösvényen keresztül érdemes megközelíteni, utunk során pedig ismertető táblák segítségével tudhatunk meg többet a tengerszem kialakulásáról, a bányászatról, valamint a terület természeti világáról.

blank
Fotó: Shutterstock

A tengerszem felett még via ferrata útvonal is található:

Finánc-dombi kilátó, Tokaj

A Tokaj-Hegyvidék bejárásának állomásai közül vétek lenne kihagyni a Finánc-dombi kilátót, amelynek legtetején úgy érezhetjük, hogy az egész Alföld a lábaink előtt hever. Tiszta időben akár 15 kilométerre is elláthatunk innen, a látképet északra a Zemplén vonulatai és a Bodrogzug színesíti, a tokaji szőlőskertek mesés hangulatával tarkítva. A Tisza-híddal szemben található, kissé eldugott, meredek lépcsősoron egy mindössze 5-10 perces séta alatt feljuthatunk a kilátópontra, amelyet gyerekekkel, idősekkel is könnyedén meg lehet közelíteni.

blank
Fotó: Getty Images

Hétszőlő tanösvény, Tokaj

A korábban említett tokaji szőlősöket közelebbről is szemügyre vehetjük a déli lejtőkön található Hétszőlő tanösvényen. Hazánk egyik legszebb szőlőültetvényének története egészen 1502-ig nyúlik vissza: ekkor vásárolt a Garai család hét dűlőt a területen. Jelenleg három tanösvény – zöld, sárga és piros négyzet jelzésű – útját járhatjuk be a szőlőtáblák között, amelyek megismertetik a kirándulókat a településre jellemző szőlőfajtákkal, a különféle szőlőtermesztési munkákkal, valamint a történelmi borbirtok mindennapjaival.

blank
Fotó: Aktív Magyarország

Rákóczi-vár, Szerencs

Kellemes őszi sétákhoz ideális, nyugodt környezetben várja a történelem szerelmeseit Szerencs 16. században épült vára, melyet egy szépen gondozott, tóval és patakkal kiegészült park vesz körül. Jelenleg a Rákóczi-várban látható a Zempléni Múzeum képeslapgyűjteménye, de Rákóczi Zsigmondról és koráról mesélő izgalmas tárlatot is megtekinthetünk a helyszínen, valamint az épület egyik részében szálloda is üzemel a látogatók számára. A kiállítótérből megközelíthető egy kisebb terasz, amelyről belátni az andalgásra csábító várkertet.

3900 Szerencs, Huszárvár utca 1. | Weboldal

blank
Fotó: Piószeghy Zsanett

A Tokaj-Hegyalja esszenciája

Andrássy Kúria & Spa, Tarcal

A Tokaj-Hegyalja szívében, Tarcalon bukkanhatunk rá az 1700-as években épült, 5 csillagos Andrássy Kúriára, ahol zavartalan pihenésnek lehetünk részesei, távol a város zajától, gasztronómiai élményekkel kiegészülve.

blank

A hotel 2008-ban nyitotta meg kapuit, az ezt követő években pedig egy elegáns, mégis modern szobákkal, lakosztályokkal büszkélkedő ötcsillagos szálloda lett belőle. A kúria jelenleg 53 szobával várja vendégeit, Superior és Deluxe szobákkal, valamint a Prémium és az Andrássy lakosztállyal.

Wellness élmények

A szálloda wellness-szolgáltatásai kiemelkedőek a térségben, hiszen a spakezelések mellett egy barlangfürdőben csobbanhatunk és a hangulatos benti medence által utánozhatatlan relaxációs élményben lehet részünk. Nyaranta a spa részleg kiegészül egy kinti medencével is, amely hűsítő felfrissülést nyújt a forró napokon.

blank

Hagyományos ételek, új köntösben: Bobajka étterem

A teljes feltöltődéshez a gasztronómiai élmények is hozzájárulnak, amelyről a szálláshelyhez tartozó, Michelin-ajánlott Bobajka étteremben gondoskodik. Kínálatukban elérhető különleges ízkombinációikkal és regionális ételeik új, modern köntösbe bújtatásával minden fronton arra törekednek, hogy ottlétünkkor biztosítsák egy felejthetetlen ízutazás élményét.

Az Andrássy Kúria & Spa tökéletes választás a környéken tett kirándulások utáni feltöltődéshez, különösen a Tokaji borvidék szerelmeseinek.

blank

Andrássy Kúria & Spa
3915 Tarcal, Fő utca 94.
Weboldal

(Nyitókép: Shutterstock)

Fedezzétek fel az ország legvarázslatosabb őszi kirándulóhelyeit is: