11 lebilincselő dokumentumfilm a Netflixen és társain, ami feldobja a téli estéket

A legjobb történeteket mindig az élet írja, ennek az állításnak pedig tökéletesen megfelel a dokumentumfilmes műfaj, hiszen számtalan érdekes és szinte már hihetetlen történetet dolgoznak fel és visznek vászonra. Az elmúlt évek legjobbjait szedtük most össze nektek, hosszú téli estékre.

Tanítóm, a polip (Netflix)

Meglepően keveset tudunk a polipokról, pedig sokkal összetettebb és különlegesebb lények, mint elsőre gondolnánk. A Tanítom, a polip című dokumentumfilmben egy, az életében kissé megrekedt filmkészítő furcsa barátságot köt egy dél-afrikai moszaterdőben élő polippal, és betekintést nyer az állat életének rejtelmeibe. Az eddig sehol máshol nem látott, lenyűgöző víz alatti felvételek az Emmy-jelölt Craig Foster munkáját dícsérik, a film pedig 2021-ben elnyerte a legjobb dokumentumfilm Oscar-díját.

Beckham (Netflix)

A dokumentum-sorozat soha nem látott felvételekkel követi végig David Beckham üstökösként való felemelkedését a szerény kezdetektől a világhírű futballsztárrá válásig. Az Oscar-díjas Fisher Stevens (Az öböl, Palmer) által rendezett meghitt sorozat főszereplője David és Victoria Beckham.

Gypsy Rose Blanchard börtönvallomásai (Apple TV+)

Gypsy Rose története az egész világot megrázta. A nemrégiben szabadult 32 éves nő csaknem 8 évet töltött börtönben azért, mert az anyját megölette barátjával. Az anya egy bizarr gyermekbántalmazási szindrómában, a Münchausen by proxy nevű pszichiátriai betegségben szenvedett, ami miatt gyötrelmes orvosi beavatkozásokra kényszerítette a lányát és évekig elhitette a világgal, hogy számtalan egészségügyi problémája miatt van szüksége ezekre a beavatkozásokra, amivel tévékben haknizott és adományokat gyűjtött össze. Gypsy nemrégiben szabadult, börtönvallomásaiból pedig sok mindenre fény derül…

A legmélyebb lélegzet (Netflix)

A szabadmerülés iránti rajongásuk nyomán összekovácsolódott rekordhajhász bajnok és a hősies biztonsági játékos történelmet írnak egy durva, mindent kockáztató húzással. Az álmok kergetésének izgalmas útja – és elkerülhetetlen kockázata – az óceán mélyén találkozik.

Éljünk 100 évig: A kék zónák titkai (Netflix)

Járd be a világot Dan Buettner társaságában, felfedezve öt egyedülálló közösséget, ahol az emberek rendkívül hosszú és színes életet élnek. A felfedező és a National Geographic írója Dan Buettner azokra a helyekre kalauzolja el a nézőket, ahol a leghosszabb ideig élnek az emberek, arra keresve a választ, hogy mi is az oka ennek.

Határtalanul (Disney+)

Chris Hemsworth küldetésre indul, hogy felfedezze, hogyan élhetünk tovább egészségesen. Világszínvonalú szakértők, családtagjai és barátai segítségével rendkívüli kihívások sorára vállalkozik, hogy új határokat feszegessen és megállítsa az időskori betegségeket, mielőtt azok kialakulnának. A színész felfedezi, hogyan szabadíthatjuk fel mindannyian a bennünk rejlő lehetőségeket, hogy egész életünkben fittebbek, egészségesebbek és boldogabbak maradjunk.

Élet a bolygónkon (Netflix)

Az Élet a bolygónkon egy káprázatos látványvilágú természetfilm-sorozat, melynek producere Steven Spielberg, a narrációért pedig Morgan Freeman felel. Ebben a korszakalkotó természetfilm-sorozatban megelevenedik az élet lenyűgöző története hódításról, alkalmazkodásról és túlélésről Földünk több milliárd évén keresztül.

Hatalom és perverzió: A Jeffrey Epstein-sztori (Netflix)

A túlélők történeteire épülő dokumentumsorozat feltárja, hogyan használta fel Jeffrey Epstein, az elítélt üzletember és szexragadozó vagyonát és hatalmát az emberkereskedelem és kiskorúak megrontása során. A dokumentumfilmet Lisa Bryant rendezte James Patterson, John Connolly és Tim Malloy „Filthy Rich” című könyvsikere alapján.

Zac Efronnal a Föld körül (Netflix)

A Zac Efronnal a Föld körül első évadában a színész és Darin Olien wellnessguru világ körüli utazásra indul az egészséges és fenntartható életmód titkát keresve. A második évadban Zac és Darin gondolatébresztő kalandokat él át Ausztráliában, megismerkednek a gazdag biodiverzitással és kultúrával, valamint a védelmükre tett erőfeszítésekkel.

Az vagy, amit eszel: Az ikerkísérlet (Netflix)

Ebben a különleges dokumentumfilmben egypetéjű ikrek nyolc hétre teljesen eltérő életvitelt folytatnak és táplálkozási mintát követnek annak érdekében, hogy ennek az egyedülálló kísérletnek segítségével kiderítsék, hogyan hatnak egyes ételek ténylegesen a testünkre.

A FIFA titkai (Netflix)

A FIFA-t bemutató dokumentumsorozat felfedi a szervezet hatalmi harcokkal és globális politikával teli zűrös múltját, és hogy mivel jár egy világbajnokság rendezése.

+1 Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (január 27. – február 4.)

Ha pedig még mindig nem volt elég a dokumentumfilmekből, akkor nektek találták ki a január 27. és február 4. között megrendezett Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált, melynek során 70, sokszorosan díjnyertes filmet nézhettek meg Budapesten a Cinema City Mammut moziban, és másik 10 városban: Debrecenben, Egerben, Győrben, Jászberényben, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben. A 10. BIDF alkalmával ismét Oscar- díjas rendezők újabb filmjeit, valamint Oscar- díjra jelölt filmeket (Defiant, Total Trust) hívott meg a fesztivál, a közönség pedig minden vetítés után a filmek alkotóival és szakértőkkel beszélgethet. További információk IDE kattintva!

Elgondolkodtató filmek a felnőtté válásról: