7 elgondolkodtató film a felnőtté válás nehézségeiről unalmas, téli estékre

Egyre nagyobb sikert aratnak a coming-of-age történetek, népszerűségük pedig nem meglepő, hiszen tökéletesen mutatják be a mindenki számára ismerős gondolatokat, érzéseket és félelmeket, melyek együtt járnak a felnőtté válással. A filmeken keresztül szemtanúi lehetünk annak, hogy az egyes főhősök hogyan evickélnek át ezen a megpróbáltató időszakon, kisebb-nagyobb sikerrel.

Lady Bird

A „Lady Bird” egy Greta Gerwig által rendezett film, ami Christine „Lady Bird” McPherson zűrös utazását követi , akit Saoirse Ronan alakít. A cselekmény a 2000-es évek elején játszódik Sacramentóban, Kaliforniában, és azt mutatja be, hogy milyen rázós utat kell bejárnia a főszereplőnek a középiskolai éveiben, miközben próbál megküzdeni makacs anyjával, Marionnal. Lady Bird szembesül az átalakulás, az önazonosság és a nagy tervek kihívásaival, miközben arra vágyik, hogy kiszabaduljon a látszólag átlagos városból, és elkezdhesse egyetemi tanulmányait az Egyesült Államok keleti partján.

A film gyönyörűen megörökíti az anya-lánya kapcsolatok bonyolultságát és az egyetemes küzdelmeket az önfejlesztés és a függetlenség útján egy létfontosságú időszakban. A „Lady Bird” a kritikusoktól is sok elismerést kapott, többek között azt emelték ki, hogy milyen autentikusan tükrözi a tinédzserévek tapasztalatait, és számos díjra is jelölték, kiemelve Greta Gerwig kiváló történetmesélési készségeit és a színészek kiemelkedő alakításait.

Egy különc srác feljegyzései

Az „Egy különc srác feljegyzései” Stephen Chbosky azonos című regényének filmadaptációja, melyet maga Chbosky rendezett. A történet középpontjában Charlie áll (Logan Lerman), aki egy, a társasági életet kezdetben nehezen megélő és zárkózott középiskolás srác. Charlie a serdülőkor kihívásaival küzd, miközben korábbi traumáival és mentális egészségügyi problémáival is szembe kell néznie. Barátságot köt a mostohatestvéreivel, Sammel (Emma Watson) és Patrickkel (Ezra Miller), akik egy olyan világot mutatnak neki, amely tele van barátsággal, szerelemmel és önelfogadással. Amint Charlie része lesz ennek a közösségnek, átéli a tinédzserélet hullámvasútját, beleértve az első szerelmet, szívfájdalmat és az identitás kialakításának bonyodalmait.

A film felfedi a barátság, az elfogadás és a múlt eseményeinek jelenre gyakorolt hatásának fontosságát, miközben empátiával és hitelességgel közelíti meg a mentális egészségügyi problémákat és traumákat.

Holt Költők Társasága

„A Holt költők társasága” egy erőteljes dráma, melyet Peter Weir rendezett. A történet egy elit fiúiskolában játszódik az 1950-es években, és középpontjában az angoltanár, John Keating áll, akit Robin Williams alakít. Keating egy szokatlan és inspiráló alak, arra ösztönzi diákjait, hogy öleljék meg a költészet szépségét, és ragadják meg a pillanatot, hangsúlyozva az egyéniség és a kifejezőkészség fontosságát.

Keating hatására egy csoport diák életre kelti a Holt Költők Társaságát nevű titkos klubot, ahol irodalomról beszélgetnek és megosztják egymással kreatív gondolataikat és azokat a dolgokat, amik foglalkoztatják őket. A tanár szokatlan módszerei és a szabad gondolkodásra való ösztönzés inspirálja a fiatalokat, hogy elengedjék a társadalmi elvárásokat, és kövessék szenvedélyeiket, ezzel szembemenve az iskola vezetőségével és saját családjuk konzervatív értékeivel. Az ebből fakadó feszültségek és viták egy váratlan tragédiához vezetnek, ami végleg próbára teszi a diákok hűségét tanárukhoz és saját meggyőződéseikhez.

Sráckor

Ezt az úttörő coming-of-age filmet Richard Linklater rendezte. Különlegessége, hogy 12 év alatt forgatták le, és Mason Evans Jr. (Ellar Coltrane) életét követi nyomon a gyerekkortól az ifjú felnőttkorig. Ahogy Mason halad az élet különböző szakaszaiban, a filmnéző szemtanúja lehet a családi dinamika, a kapcsolatok és a személyiség fejlődésének, Mason szülein keresztül pedig még nagyobb betekintést kaphatunk az idő múlásának hiteles ábrázolásába.

A „Boyhood” az innovatív filmes megközelítése miatt különösen kiemelkedő alkotás, hiszen teljesen valósághűen mutatja be a karakterek valódi fejlődését és az élet örömeit, viszontagságait. A film széles körben elismert az ambiciózus koncepciójáért és kiváló alakításaiért.

Szólíts a neveden

Az óriási sikernek örvendő alkotás 1983 nyarán játszódik a mesebeli Észak-Olaszországban, rendezője pedig nem más, mint Luca Guadagnino. Elio, egy koraérett 17 éves fiú, a nyarat családja idilli villájában tölti szüleivel, ahol a nyárra csatlakozik hozzájuk a magabiztos és sármos amerikai egyetemista, Oliver is.

Ahogy telnek a napok, Elio és Oliver egyre közelebb kerülnek egymáshoz és idővel rájönnek, hogy kettejük között nem csupán baráti a vonzódás, hanem jóval szenvedélyesebb érzelmek kötik őket egymáshoz. A film utánozhatatlanul mutatja be szerelmük fejlődésének minden egyes mozzanatát, az első vonzalomtól egészen addig a felismerésig, hogy az együtt töltött idő nem tarthat örökké. A film rengeteg elismerést és díjat kapott az érzéki operatőri munkát, az érzelmekkel teli alakításokat és a szerelmet más szemszögből, transzcendens élményként ábrázoló stílusa miatt.

Kisasszonyok

„A kisasszonyok” Louisa May Alcott klasszikus regényének filmadaptációja, amit a legendás Greta Gerwig rendezett. A történet az amerikai polgárháborút követő időszakban játszódik, és a négy March lány – Jo, Meg, Amy és Beth – életére fókuszál. A film két idővonalon szövi össze a lányok felnőtté válásának történetét, ami során nemcsak a testvérek személyisége bontakozik ki, hanem világossá válik, hogy mennyire különböző álmokat dédelgetnek.

Jo March (Saoirse Ronan) eltökélt írónő, aki legyőzi a nőkre támasztott társadalmi elvárásokat, Meg (Emma Watson) a hagyományos családi élet álmát dédelgeti, Amy (Florence Pugh) művésznővé válna, a törékeny Beth (Eliza Scanlen) pedig a zenében talál vigaszt. A történet a függetlenség, a szerelem és a nők szerepét mutatja be egy ritkábban ábrázolt korban.

Staten Island királya

A „Staten Island királya” egy részben önéletrajzi ihletésű vígjáték-dráma, melyet Judd Apatow rendezett. A film a híres komikus és egyben a főhőst játszó Pete Davidson élete alapján készült, ami során betekintést nyerhetünk gyerekkori traumáiba és a sikerhez vezető útba. A film középpontjában Scott Carlin áll, egy huszonéves fiatalember, aki különböző mentális problémákkal és tűzoltó apja halála utáni feldolgozatlan gyásszal küzd, miközben egyáltalán nem találja a helyét sem a saját családja körében, sem a világban.

Érzelmeivel küszködve, a bárminemű felelősséget hárítva, Scott New York külvárosában tengeti mindennapjait barátaival, az egyetlen cél életében pedig az, hogy tetoválóművész legyen, ám ennek érdekében sem képes előrelépni. A történet fordulatot vesz, amikor Scott édesanyja egy tűzoltóval kezd randizni, ami számos olyan helyzetet eredményez, amely sok idő után arra kényszeríti a fiút, hogy végre szembenézzen a feldolgozatlan traumáival és megtegye az első döcögős lépéseket a felnőtté válás felé.

Ha szívesen szemezgetnél további inspiráló filmek közül: