8 látnivaló és program a tovatűnt budapesti Montmartre-ban, napjaink Tabánjában

A Tabán egykori girbegurba utcái többek között tímároknak és a híres budai bor termelőinek adtak otthont, majd a XIX. és a XX. század fordulójára bohém vigalmi negyeddé vált a városrész, ahol minden második ház egy-egy vendéglőt rejtett. 1933-ban azonban végleg leáldoztak a napjai a budapesti Montmartre-nak, így a régi városrészt már csak képekről ismerhetjük. Ennek ellenére napjaink Tabánja is megannyi kincset rejt, s néhol még a hajdanvolt Tabán szellemét is megtapasztalhatjuk erre járva.

Fotó: Shutterstock

Mesemúzeum

Kányádi Sándor ötlete szülte a Döbrentei utcai Mesemúzeumot, amely igazi kis színes varázsvilágával kápráztatja el a 4–10 éves gyermekeket már 2012 óta. A „Magyar tündérmese világa” című állandó kiállítás egy meseútra fűzi fel a próbákat és akadályokat, amelyeket megoldva a gyermekek eljuthatnak az áhított „felekirályságig”. Ezenfelül a múzeumban különféle drámapedagógiai és művészeti foglalkozásokat is szerveznek a gyermekek számára.

Míg a nagyobbakat (11–14 éves korosztály)  a szomszédos épületben, a Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhelyben várják, hogy a különféle digitális eszközök, installációk segítségével elmerüljenek a történetalkotás folyamatában. Bár a Mesemúzeumot nyitvatartási időn belül bármikor látogathatjuk, a Háromcsőrű Kacsába szükséges az előzetes bejelentkezés.

1013 Budapest, Döbrentei utca 15. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Mesemúzeum (Facebook)

Játékmúzeumok az országban, ahol újra gyermekek lehetünk:

Kolodko-szobrok

Kolodko Mihály apró szobrai széles e vidéken sorra varázsolják el a kicsiket és nagyokat egyaránt, s a megannyi fővárosi alkotás közül kettőt a Tabánban találhatunk meg. A budai rakpart miniszobrait egy villámgyors felfedezőtúra alkalmával is felkereshetjük, ugyanis Lecsó és Vuk egymástól 5 perc sétára lakik. Míg a sziklába ékelődött rakétán himbálódzó rókát a Rudas Gyógyfürdő mögötti Forrásbarlang oldalában leljük meg, addig a L’ecsó című film sztárjára, a patkányra az Erzsébet híd lábánál bukkanhatunk rá.

blank
Fotó: Kolodko Art (Facebook)

Rudas Gyógyfürdő

A törökök mintegy 150 évnyi itt tartózkodásuk alatt igencsak megkedvelték a hajdanvolt városrészt, ahol több dzsámit és fürdőt is emeltettek. Ezek között szerepelt a Rudas Fürdő elődje is, amelyet még a XVI. században Buda leghíresebb pasája, Szokoli Musztafa építtetett. Később a belső tereit Ybl Miklós tervei alapján újították fel, majd 1933-ban hivatalosan is gyógyfürdőnek nyilvánították a létesítményt, amelynek a közelében 21 meleg vizű forrás ered.

Jelenleg a több mint 500 éves fürdőben panorámás tetőtéri medence, műemléki szépségű törökfürdő, gyógyvizes uszoda, modern wellnessrészleg, valamint mesés szaunavilág vár ránk. Ha pedig a hosszú fürdőzés során megéheznénk, akkor a Rudas Bistro mennyei nemzetközi és újragondolt magyar fogásai kápráztatják el az ízlelőbimbóinkat.

1013 Budapest, Döbrentei tér 9. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Rudas Gyógyfürdő (Facebook)

Zileat Brunch & Breakfast

Csupán pár éve, hogy tovább emeli a városrész fényét a Tabán szívében rejlő reggelizőhely, amely nevétől eltérően még egy hosszan elnyúló brunchnál is többet ad vendégei számára. Ugyanis itt egy gyors reggelit vagy épp egy pihentető hétvégi brunchot akár délután 3-kor is kérhetünk, de a hely bisztrókonyhájából mennyei fogások kerülnek ki, egészen este 9-ig.

Így hát a smoothiekon, frissen facsart gyümölcsleveken, Eggs Benedicten vagy épp az angol reggelin túl koktélok, borok, magyar tapastálak, mini hármas hamburgertriók és számtalan más finomság kényezteti a vendégeket. A különlegességek között külön köszönthetjük a burratát, egy olasz mozzarellafajtát, amelyet igencsak kevés helyen kóstolhatunk a fővárosban. A nem mindennapi fogásokat pedig a gyönyörű belső terek, valamint a lenyűgöző tálalás koronázza meg a Zileatban.

1013 Budapest, Döbrentei utca 22. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Zileat Brunch & Bistro (Facebook)

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

A XVIII. századi Apród utca környéke igazi izgő-mozgó vásári negyedként élte mindennapjait, ahol módos kereskedők húzták fel sorra a házaikat, köztük a napjaink orvostörténeti múzeumának is helyet adó épületet. Az akkor még klasszicizáló későbarokk stílusú házat az 1810-es tabáni tűzvész azonban nem kímélte, így ma már a katasztrófa után helyreállított, copf stílusjegyekkel ellátott formájában láthatjuk.

Jelenleg pedig a Semmelweis Ignác szülőházaként ismert épület – amely túlélte a Tabán felszámolását – egy, a nyugati medicina történetét feltáró kiállításnak ad otthont. A tárlat egészen az ókori Egyiptomtól a napjainkig mesél a gyógyítás fejlődéséről, a gyógyszerészetnek a különböző kultúrákban betöltött szerepéről. Mindezt egykori orvosi eszközök, természettudományos könyvek, dokumentumok, festmények, szobrok kísérik végig, miközben Semmelweis Ignác életének bemutatására is nagy hangsúlyt fektetnek.

1013 Budapest, Apród u. 1-3. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (Facebook)

Fedezzétek fel hazánk további nagyszerű múzeumait:

Mr. & Mrs. Columbo

Szintén a tovatűnt városrész egyik csodaszerűen megmaradt épülete a Szarvas-ház, amelyet még egy gazdag szerb tímár építtetett, majd az évek során volt dohányáruraktár, bérház, a környékbéli szerb mesterek kaszinója, de leginkább vendéglő.

E funkciójának szellemét őrzi a mai napig a Mr. & Mrs. Columbo cseh söröző és étterem, amely a ház legalsó szintjén kapott helyet. A hangulatos, téglaberakással bélelt pincében a csapolt és üveges sörök legjava enyhíti szomjunkat és deríti kedvünket, de különböző borokat és rövid italokat is felsorakoztat a hely itallapja. Az italok mellé kísérőként a burgonyalángosok sokszínű választékát, tócsnikat, de akár a jó öreg hermelin sajtot is választhatjuk.

1013 Budapest, Szarvas tér 1. | Facebook

blank
Fotó: Wikimedia Commons

Virág Benedek Ház

Az egykori Tabán egyik különleges szigeteként tündököl a Virág Benedek Ház, amelyet még 1811-ben, a nagy tabáni tűzvészt követően emeltek. A pálos szerzetesről, íróról és költőről elnevezett műemlékvédelmi épületegyüttes boltíves földszinti nagytermeivel, XIX. századi festett emeleti teremsorával, romantikus belső udvarával és a több mint százéves diófájával idézi meg az egykori városrész hangulatát.

Mindeközben a tereit színes kulturális programokkal tölti meg. Ugyanis napjainkban kulturális színtérként funkcionál, ahol a családi és gyermekprogramokon túl kiállításokat, koncerteket, különböző foglalkozásokat, közösségi programokat, irodalmi esteket, bolhapiacokat, nyári táborokat, illetve nyaranta kertmozis esteket is szerveznek az ide betérőknek.

1013 Budapest, Döbrentei utca 9. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Kis Kata Linda/Virág Benedek Ház

Tabáni Gösser Étterem

Ha igazi családias hangulatú, kedves helyre vadászunk a Tabánban, akkor a Tabáni Gösser Étterem lesz a mi helyünk. A Budai Vár aljában rejlő étterem fenséges fogásokkal, a magyaros és a nemzetközi konyha legjavával várja a hozzájuk betérőket. Ember legyen a talpán, aki étlapjáról választani tud, hisz a Cézár-salátától kezdve a rántott harapnivalókon át a juhtúrós sztrapacskáig megannyi fogunk alá valót kérhetünk. És csak ezután jön a hely leveskínálata, a bélszín- és halételek felhozatala, illetve a frissen sültek és a desszertek hada.

1013 Budapest, Attila út 19. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Tabáni Gösser Étterem (Facebook)

Ismerjétek meg az egykori bohém városrész, a Tabán történetét: