Tavaszi kalandok a vadregényes Kis-Balatonnál: 6 kihagyhatatlan látnivaló a környéken

A Balaton  hajdanvolt nyugati öblét napjainkban már egy különálló tájegységként ismerjük, ahol megannyi kulturális és természeti kincsre lelhetünk. A fokozottan védett mocsárvidék és környéke a vadregényes túrák, romantikus andalgások és kulináris élvezetek egyik legszebb ékszerdoboza. 

Kis-Balaton Látogatóközpont, Keszthely

Szinte beleolvad a tájba a Kis-Balaton Látogatóközpont nem mindennapi épülete, amelynek a tetején egy fűvel borított, színes növényekkel tarkított tanösvény húzódik. Ám nemcsak kívül, hanem belül is igencsak érdekes a fogadóépület, ahová betérve egy interaktív kiállítás vezet be minket a Kis-Balaton vízi élővilágának titkaiba. Ha megéheznénk, akkor a látványkonyhában meleg ételekkel várnak. A vidék kincseit az épület falain túl is felfedezhetjük, hisz a látogatóközpontól indulnak szakvezetések a Diás-szigetre, a Fekete István-emlékhelyhez és a Matula-kunyhóhoz, illetve a Kis-Balaton fokozottan védett területeire is.

8360 Keszthely, Tőzegtelep 5. | Weboldal

Fotó: Aktív Magyarország

Kányavári-sziget, Balatonmagyaród

Különleges, íves fahídon léphetünk be a Kányavári-sziget mesébe illő, mocsaras vidékére, ahol egy igazi vadregényes világ fogad minket. A háborítatlan ökoszisztémával büszkélkedő területen barangolva festői panorámát ígérő kilátókra lelhetünk, ahonnan a messzeségben elhúzódó táj mellett a sziget páratlan élővilágát is megcsodálhatjuk. A fahíd mellett a 15 állomásos Búbos vöcsök tanösvény rejlik, amelyet bebarangolva feltárul előttünk a sziget irigylésre méltó madárvilága.

blank
Fotó: Kerekes Norbert

A Kányavári-sziget mellett megannyi hazai kirándulóhely szerepelt Fekete István regényeiben:

Fenyvespusztai Állatsimogató, Balatonmagyaród

A Kányavári-sziget bejáratával szemben terül el egy 8 hektár kiterjedésű major, ahol kicsik és nagyok egyaránt elmerülhetnek a tanyasi élet legjavában. Ugyanis a Fenyvespusztai Állatsimogatóban csacsik, nyuszik, bárányok, kis kecskék, pónik, bivalyok, törpemalackák mellett megannyi kedves állatot ismerhetnek meg a gyerekek közelről.

A látogatók a barátságos háziállatok többségének karámjában vendégeskedhetnek, zoo csemegével etethetik őket, sőt ha kedvük támad, akkor a pónilovaglást is kipróbálhatják, míg a hintókirándulás lehetősége az egész család előtt nyitva áll. Fontos azonban tudni, hogy mindkét program előtt előzetes egyeztetés szükséges.

8753 Balatonmagyaród, Fenyvespuszta | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: fenyvespuszta.hu

Zalakaros Termáltó és Ökopart

Zalakaroson az egyedülálló ásványi anyagösszetételű termálvíz táplálta tónál, illetve a körülötte kialakított, szabadon és ingyenesen látogatható parkban megannyi élmény vár. A csodás természeti környezetet egy 15 méter magas kilátótoronyból vehetjük szemügyre, de a szintén 10-20 méter magasból induló csúszdákon száguldva is elcsíphetjük a hely pár pompás pontját.

Ezenfelül a parkban akár vízen is járhatunk, a kihelyezett vízi tipegőknek köszönhetően, illetve a közeli erdők világába az Égerösvény tanösvény vezet be minket. Végül az adrenalinlöketek és a kalandozások után a hangok vagy a fények meditációs pavilonjában csöndesedhetnek el gondolataink és a szívverésünk egyaránt. S ha már erre járunk, akkor a közeli zalakarosi kilátót, valamint a Csiga-túra tanösvényt is nyugodtan a bakancslistánkra tűzhetjük.

8749 Zalakaros, Gyógyfürdő tér 6. | Facebook

blank
Fotó: Zalakaros Termáltó és Ökopart (Facebook)

Kőszikla-szurdok, Nagybakónak

8 millió évvel ezelőtt még a Pannon-tó vize fodrozódott a Kőszikla-szurdok vidékén, ahol most az idilli zalai dombok lankái hullámoznak, s hatalmas sziklafalak törnek az ég felé. A Nagybakónak mellett rejlő Kőszikla-szurdokot az újudvari TV-toronytól indulva hódíthatjuk meg. Az 5,6 km hosszú körtúra először a Csibiti-tó romantikus partjára visz minket, majd fenséges bükkösön át kalauzol el az Eszperantó-forrásokhoz.

Innentől, a kék háromszög jelzést követve, a Kőszikla-szurdok sejtelmes, 600 méter hosszú katlanjában kalandozhatunk. Viszont érdemes észben tartani, hogy csak száraz időben vágjunk neki a szurdoknak, hisz a kirándulóhely természetes állapotú, nincs kiépített ösvény, így esős időben kifejezetten veszélyes.

blank
Fotó: Aktív Magyarország

Kányaváry Borbirtok

A Kis-Balaton békés és egyben káprázatos tájéka felett, a zalaszabari Szőlőhegyen foglal helyet a Kányaváry Borbirtok, ahol a látványborászat kézműves gondossággal készített borai vesznek le a lábunkról. A borbirtok megálmodói a nyüzsgő nagyvárosi életet hagyták maguk mögött, hogy egy nyugodt, festői környezetben élesszék fel a zalai borok legfinomabb zamatait.

A chardonney, sauvignon blanc vagy a cabernet sauvignon szőlőfajtákból készült mennyei nedűiket pedig isteni fogások kíséretében, a Badacsonyra és a Keszthelyi-hegység vonulataira nyíló borteraszukon ülve élvezhetjük. Ha csoportosan érkezünk, akkor vezetett bortúrákon is részt vehetünk, sőt nyáron megannyi zenés programmal, koncerttel vár minket a csodás borbirtok.

8743 Zalaszabar, Hrsz. 1565 | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Kányaváry Borbirtok (Facebook)

További lenyűgöző látnivalók a Balaton déli partján: