5 izgalmas kiállítás Budapesten, ami garantáltan megszínesíti a borongós januári napokat

Az ünnepek előtti hajtás után sosem egyszerű visszarázódni a szürke hétköznapokba, azonban szerencsére számos izgalmas és páratlan kiállítás várja azokat, akik feldobnák ezt a melankolikus időszakot.

Kereki Sándor – A hetvenes évek Budapestje egy srác szemével

Egy egészen különleges fotókiállítást tekinthettek meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, ugyanis a Fortepan-használók között már ismerősen csengő Kereki Sándor képeit vehetitek szemügyre. Az 1952-ben született alkotó 16 évesen, még a gimnázium idején kezdett el fényképezni az édesapjától a születésnapjára kapott fényképezőgéppel, a fotózást pedig nem tanulta hivatalos iskolai keretek között. A fényképek készítésekor a VI. és VII. kerület környékén lakott, így sok-sok fővárosi helyszín felismerhető. Bő 10 éven át járta a várost, kószált, helyzeteket, tekinteteket és arcokat keresett. Sosem megrendelésre készítette a fényképeit, hanem saját magának – egy olyan korban, amikor az emberek még hagyták magukat fényképezni. Fotói a hetvenes évek Magyarországán a ma már nemzetközileg is elismert street fotó műfaját idézték meg.

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ | 2024. február 4-ig | Weboldal

Fotó: Fortepan / Kereki Sándor

Keletelt sorsok: Magyar építészek Ázsiában

A Műcsarnok és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ közös szervezésében megvalósuló Keletelt sorsok: Magyar építészek Ázsiában című kiállítás a kelet felé forduló, szűkebb és tágabb körben ismert alkotók gondolatvilágával, Ázsiához való viszonyával foglalkozik. Az 1800-as években egyre népszerűbbé váló keleti utazások során gyűjtött műtárgyak, a hazai szecesszió orientalista szemlélete, a két világháború közötti építési lehetőségek, valamint a kortárs magyar építészek ázsiai sikerei alkotják a tárlat koncepciójának legfőbb témaköreit. A kiállítás Irán, az Egyesült Arab Emírségek, India, Srí Lanka, Kambodzsa, valamint Kína és Japán helyszínein keresztül mutatja be azokat az építészeti víziókat és megépült alkotásokat, amelyek izgalmas feladatként hatották át a magyar építészetet.

Műcsarnok | 2024. február 11-ig | Weboldal

blank
Fotó: Műcsarnok – Kunsthalle Budapest Facebook

BREAKING THE FRAME MAKING FUTURE

2023-ban ismét meghirdették az Esterházy Art Awardot, amelyre festészettel és festészettel operáló térinstallációs munkákkal pályázhattak a résztvevők. A független szakmai zsűri idén 18 művészt jelölt a díjra, akiknek munkáit a Ludwig Múzeum új időszaki kiállításán ti is megtekinthetitek. Az izgalmas és színes tárlat bepillantást enged a kortárs magyar művészvilág fiatal alkotóinak jelenlegi helyzetébe, gondolkozásába és világnézetébe.

Ludwig Múzeum | 2024. március 3-ig | Weboldal

blank
Fotó: Ludwig Múzeum Facebook

A kétely felfüggesztése

A kétely felfüggesztése leginkább a színházi irodalomból ismert fogalom, ami arra utal, ahogy megpróbáljuk felfüggeszteni a bennünk rejlő kétséget az élvezet és az élmény kedvéért. A Néprajzi Múzeum új, kutatás- és dialógusalapú időszaki kiállításában három kortárs művész, Albert Ádám, Kristóf Krisztián és Trapp Dominika, illetve két kurátor dolgozott együtt azon, hogy felfüggesszen minden bennünk rejlő kétséget, ami csak kialakulhat egy múzeumi kiállításon – az élvezet és az élmény kedvéért. A kiállítás kulcstémái a táj, az állatok és az emberek találkozása, az ismerhető valós és a nehezen megismerhető fiktív történetek, illetve a rituális és mágikus tárgyak mögött rejlő sejtett világok ábrázolása.

Néprajzi Múzeum | 2024. június 22-ig | Weboldal

blank
Fotó: Néprajzi Múzeum Facebook

Magyar Menyasszony

A Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony című, nagyszabású, új időszaki kiállításában több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek. A kiállítás az elmúlt 500 év házasságtörténetén vezeti keresztül a látogatókat, a XVI. századból, egy olyan korból indulva, amelynek történetét jobbára férfiak írták. A rendkívül sokszínűen illusztrált tárlat bemutatja, hogy miként változott az elmúlt öt évszázadban a nők társadalmi szerepe és hogyan harcolták ki maguknak saját sorsuk alakulásának jogát, lehetőségét. A közösségi felajánlásoknak köszönhetően válik igazán egyedivé és különlegessé a tárlat, hisz a történelmi személyek mellett megjelennek a jelenkor emberei és az ő történeteik is.

Magyar Nemzeti Múzeum | 2024. augusztus 25-ig | Weboldal

blank
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

Még több remek kiállítás a fővárosban: