Mákos-szilvalekváros zserbó, egy örök klasszikus új köntösben (recept)

Karácsonykor az ünnepi asztalon sorakoznak a finomabbnál finomabb sütemények, amelyek közül mi most az egyik legközkedveltebbet készítettük el, a zserbót, amelyben a diót mákra, a barackot pedig szilvalekvárra cseréltük. Próbáljátok ki!

Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (kb. 20 szelethez)

A tésztához

  • 300 g liszt
  • 125 g vaj/margarin (lágy)
  • 40 g porcukor
  • ½ mk. szódabikarbóna
  • 1 tojássárgája
  • 1,5 ek. tejföl
  • 15 g élesztő + 1 tk. cukor
  • 100 ml tej
  • csipet só

A töltelékhez

  • 200 g darált mák
  • 130 g cukor
  • ½ mk. őrölt fahéj
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 350 g szilvalekvár (kenhető)

Elkészítés:

  1. Első lépésként elkészítjük a tésztát. Ehhez a tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk az egy teáskanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztet és az összes többi hozzávalót egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és homogén tésztát gyúrunk belőle, majd letakarva kb. 30-40 percig meleg helyen pihentetjük.
  3. A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukrokkal és a fahéjjal, majd 3 egyenlő részre osztjuk.
  4. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és egy kb. 20×30 centis tepsit kivajazunk. Amikor a tésztánk már eleget pihent, 4 részre osztjuk, és elkezdjük a zserbó összeállítását.
  5. Az első tésztagombócot tepsiméretűre nyújtjuk, és belesimítjuk a kivajazott formába, majd megkenjük kb. 4 evőkanál lekvárral, és rászórjuk a töltelék harmadát, amelyet újabb tésztaréteg, majd lekvár és máktöltelék követ. Így járunk el az utolsó tésztagombócig, amelyet szintén kinyújtunk, és befedjük vele a rétegeket.
  6. A zserbót sütés előtt villával alaposan megszurkáljuk, és az előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
  7. A süteményt még melegen kifordítjuk a tepsiből, hogy szép sima tetőt kapjunk. Amikor teljesen kihűlt, visszafordítjuk, és a tetejét olvasztott csokival bevonjuk, majd dermedésig félretesszük. Ha kicsit extrázni szeretnénk a csokit, még dermedés előtt mintázzuk meg recés fogú habkártyával vagy villával.
  8. A kész zserbót tetszőleges szeletekre vágjuk, és tálaljuk.

A receptet köszönjük Gál Melániának.

Ha egy igazán extra tortát is bevállalnál: