Lassulj le és töltődj fel Budapest kulturális bevásárlóutcáin! – Elindult a SlowXmas

Szóljon ez az advent a kulturális feltöltődésről és az élményszerzésről! – hangzik a budapesti SlowXmas programsorozat jelmondata. Mindez pedig komoly hagyományokkal bír: az advent jegyében már hatodik alkalommal lassulnak le Budapest tematikus utcái, a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca) és a Ráday Soho (Ráday utca).

Fotó: Bartók Béla Boulevard Facebook

SlowXmas Budapest tematikus utcáiban

A tematikus utcák közös adventi kalendáriuma november 24. és december 24. között minden napra tartogat valamit az arra járóknak. Ezen időszakban a szervezők, valamint a fenti négy utca a programsorozattal arra ösztönzi a járókelőket, hogy lassuljanak le, és az elmúlt időszak, valamint a karácsony körüli stresszt cseréljék élményekre és művészetre.

Falk Miksa utcában összesen hat aukciós ház található, melyek az adventi időszakban mind megtartják karácsonyi aukciójukat különleges műtárgyaikból, festményeikből. Így mindenkinek érdemes figyelemmel követnie a Bodó, a Báv, a Kieselbach, a Nagyházi, a Pintér és a Virág Judit Galéria programjait. De a kisebb galériák is készülnek az adventre: kiállítások, programok, karácsonyi hangulatú műtárgyak közül lehet választani, mint például gyertyatartók, régi karácsonyfadíszek. Ráadásul a Falk Miksa utcában rendezett december 9-i séta témája is az aukciók kulisszatitkai lesznek.

Fashion Streeten november végén megnyílt Hullan Bea és Shane54 közös, jótékonysági kiállítása, december 6-án pedig Mikulás várja a kicsiket és a nagyokat, amikor is Charlie és Tóth Vera is koncertet ad.

Fashion Street, Budapest / Fotó: Shutterstock

Eközben a Ráday Sohoban kiállítások és színházi előadások tucatjai várják a látogatókat, valamint december 3-án a Bonbonier Édes-mesés délutánt tart a családoknak, de lesz az utcában kincskereső program is december 9-én.

A bevásárló- és tematikus utcákhoz 2023-ban csatlakozott a Margit-negyed is, amely idén 16 szolgáltató több tucat programjával színesíti az adventi kínálatot. Lesz designer séta, gyermekprogramok, jóga, előadásokra kedvezményes jegyvásárlási lehetőség, kiállítások, workshopok, könyvbemutatók. Külön térképet is szerkesztettek az eseményre, ami a bevasarloutca.hu/slowxmas oldalról is elérhető, de a Margit-negyed nyitóoldalán is fent van.

Idén szerveznek három kvízestet, december 1-jén a Bartók Béla Boulevardon, december 8-án a Falk Art&Antique Streeten és december 15-én a Ráday Sohoban. Itt 2-4 fős csapatok jelentkezését várják, akik általános témákban és az utcához kötődő kérdések kapcsán csillogtathatják meg tudásukat. Természetesen az első három helyezett ajándékot is kap, már lehet jelentkezni.

Adventi vásár a Gárdonyi téren

Az egy hónapig tartó rendezvénysorozat keretében számos karácsonyi hangulatot idéző program valósul meg a Bartókon. Kiállítások, közös kézműves foglalkozások, zenei koncertek, irodalmi beszélgetések, valamint gyerekprogramok várják az érdeklődőket.

Emellett december 16-án első ízben tartanak adventi vásárt a Gárdonyi téren, ahol a színpadnak kijelölt közterületen karácsonyi előadások – zene, kóruselőadások, színházi előadásrészletek, gyerekműsorok – valósulnak meg.

A SlowXmas keretében nemcsak az üzletekben, hanem az utcán, a Gárdonyi téren, testközelből megtapasztalhatjuk a Bartók Béla Boulevard kis közösségének kreativitását, a kézműves és iparművészeti remekeket, a karácsonyi ünnepi hangulathoz hozzátartozó illatok és finomságok kíséretében karácsonyi installációkkal, dekorációkkal és zenével társítva.

Adventi programok a Bartók Béla úti galériákban

Az adventi programsorozat idején nyílik meg Richter Sára Talált idő című kiállítása az Íme Kult Térben, most nyitja ki először a kapuit az Autistic Art Galéria, a Faur Zsófi Galériában pedig Észlelések címmel csoportos kiállítás debütál, ahol többek között Lukoviczky Endre és Jovián György munkái is megtekinthetőek.

blank
Fotó: Faur Zsófi Galéria Facebook

A KultPontban Helytörténeti képeslap-kiállítás valósul meg Mika Edit szervezésében és közreműködésével, továbbá a Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület jóvoltából kézműves vásárt rendeznek, miközben a Fári Galériában az ünnepi enteriőrhöz választhatunk bútorokat, tárgyakat.

Téli kincsek és események a Bartók legjobb helyein

Az Ultramarinos Martinez spanyol deli és tapasbar tradicionális andalúz előadással várja az érdeklődőket, az Enter Bárban finom italok mellett lazíthatunk, a Kis Présházban pedig a Prae kiadó könyveit vásárolhatjuk meg kedvezményesen. A Szpotban többek között zenés irodalmi estet tartanak.

blank
Fotó: Ultramarinos Martinez Facebook

A Pár falat boldogság Konyhában karácsonyi finomságokat készíthetünk, a Kréta bisztróban forralt bort és rumos csokit választhatunk, a Bor és Közművesben az ünnepi asztalra választhatunk magunknak finom italokat.

A Kornél galéria-bolt-kávézóban önismereti meseworkshopon vehetünk részt, ahogy az Érzékelés és Felfedezés Műhely is számos izgalmas belső utazásra hív minket programjain. A Zemse Stúdióban ékszereket készíthetünk, az ArtMasters Kreatív Műhelyben pedig élményfestésen vehetünk részt.

A szervezők büszkék arra, hogy az utcák közös adventi összefogása és programsorozata, a SlowXmas már háromszor nyerte el a Magyar Marketing Szövetség szakmai díját, a Városmarketing Gyémánt Díjat, ezzel bizonyítva, hogy nem csak ők szeretik ezt a programkavalkádot.

A programok összefogása és kommunikációja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával valósul meg évről évre.

Bővebb infó: bevasarloutca.hu/slowxmas 

Még több remek adventi program Budapesten: