20 varázslatos komolyzenei koncert az adventi és karácsonyi időszakra 2023-ban

A következő adventi és karácsonyi koncertek segítenek abban, hogy igazán meghitt legyen számotokra az ünnep 2023-ban.

Varázslatos Advent // Zeneakadémia (2023. december 2.)

Csengő gyermekhangok, Csajkovszkij Diótörőjének mesés világa, Simic Aleksander gordonkaművész virtuozitása, valamint a Közép-Európai Hangversenyzenekar előadása vár benneteket a Zeneakadémián.

Facebook-esemény >> 

Advent hajnalán – A Honvéd Férfikar ünnepváró koncertje // Várkert Bazár (2023. december 2.)

A ünnepváró koncerten Mosonyi Mihály, Ambrož Čopi, Jan Nieland, Szergej Rachmanyinov zeneszerzők szerzeményei és Nagy László Adrián J.S. Bach Magnificatjának átiratából készült művéből, a Jazznificatból hallhatók majd részletek, amiben a Bach témái új öltözetet kapnak bluesos, funkys, gospeles és rockos stílusjegyekkel fűszerezve. A koncert igazi különlegessége lesz a francia zeneszerző, Francis Poulenc: Assisi Szent Ferenc négy kis imája, amely fantasztikus érzékenységgel tár fel egy unikális zenei világot.

Facebook-esemény >> 

Fény és hang – Adventi koncert // Klebelsberg Kultúrkúria (2023. december 3.)

Adventi koncert a Klebelsberg Kultúrkúriában, ahol fellép a tiszta, egységes, csiszolt hangzásról ismert és elismert Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium Junior Príma díjas leánykara. A népzenét két fajsúlyos zenész, Herczku Ágnes és Nikola Parov hozza el, akik unikálisak egymás és a zene iránti elkötelezettségükben is. Őket hallgatva a műfajtól eddig távolságot tartó néző sem marad közömbös. Utánuk az instrumentális zenét játszó Invocatio Musicalis csapata lép színpadra, akik zenéjükben különlegesen ötvözik a world music hangzásvilágát, a jazz és a progresszív rock elemeket. Majd a koncert zárásaképp a méltán híres Szent Efrém Férfikar novemberben megjelenő karácsonyi lemezéről különböző népek karácsonyi és adventi dallamai szólalnak meg.

Facebook-esemény >> 

Karácsonyi zenés utazás a barokktól a filmzenéig // MOMkult (2023. december 7.)

Több mint 300 év karácsonyi zenéiből összeállított csokorral várja a közönséget a Solti György Zeneiskola Vonószenekara az adventi időszakban. Corelli Karácsonyi concerto grossójától az Igazából szerelem című film zenéjéig ívelő zenei palettáról természetesen nem hiányozhat a Diótörő és a Csendes éj sem, de magyar karácsonyi népénekeket éppúgy hallhatunk majd, mint a Reszkessetek betörők! című film népszerű zenéit. A vonószenekarhoz csatlakozik az iskola leánykara, valamint fúvós és ütőhangszeres növendékei és művésztanárai. A zenekar vezetője és egyben a koncert karmestere Bolla Milán, a Bartók Rádió műsorvezetője, aki ezúttal is sok érdekességgel fűszerezi az előadást.

További infók >> 

Lumen Christi Gospel Kórus: Adventi koncert (2023. december 13.)

A kórus előadásában filmek betétdalai, tradicionális afro-amerikai spirituálék átiratai, valamint örökzöld gospel-dalok csendülnek fel. Az idén 25 éves jubileumát ünneplő kórus adventi koncertjén a legnépszerűbb, kihagyhatatlan dalok mellett igazi adventi — karácsonyi gospelek hangzanak el, de vadonatúj része is lesz a jó hangulatú adventi programnak.

Facebook-esemény >>

Karácsonyi komolyzenei koncert 2023 Budapest
Fotó: Lumen Christi gospel kórus Facebook

Orgonakoncert operaénekkel és fuvolával // Szent István Bazilika (2023. december 14., 21., 28.)

A koncert anyagát Teleki Miklós orgona művész állította össze, aki Magyarország legjobb orgona művészei közé tartozik. Az áriákat a Kossuth díjas művész, Kováts Kolos adja elő, Magyarország egyik leghíresebb operaénekese. A koncerten fuvolakísérettel közreműködik Krusic Eleonóra is, aki különböző zenekarokkal lépett fel számtalanszor külföldön és hazánkban is.

További infók >> 

Karácsonyi koncert 2023 Budapest
Fotó: Getty Images

A diótörő – Danubia Zenekar // Zeneakadémia (2023. december 15.)

A diótörőt nem kell bemutatni, ezt a változatot azonban először hallhatjátok színpadon. A zene a megszokott, a történetet azonban az egyik legolvasottabb magyar író, Cserna-Szabó András öntötte egészen új formába. A zeneszámok között nagy magyar színészek előadásában élvezhetjük az eredeti történet mai parafrázisát, amely felnőttekhez legalább annyira szól, mint a szokásos gyerekközönséghez.

Facebook-esemény >> 

Adventi koncert – Zene és irodalom // Mátyás-templom (2023. december 16.)

Faludi Judit csellóművész koncertjén, neves zeneszerzők művei mellett (Vivaldi, Handel, Corelli, Saint-Saens) Kautzky Armand színművész tolmácsolásában az adventi időszakhoz köthető versek is felcsendülnek. A koncertnek Budapest egyik legszebb temploma, a Mátyás templom ad helyet, ahol vendégművészeivel közösen egy igazán meghitt, karácsonyi hangulatú koncertet adnak a zenerajongók örömére.

Facebook-esemény >> 

KVVKamarakórus karácsonyi koncertje // Eötvös10 (2023. december 16.)

Szenvedély, kommunikáció, humor: ezek a KVVKamarakórus működésének alappillérei. Szenvedély, mert bármiről is éneknek, abba igazán beleélik magunkat, az mindig ott lebeg a szemük előtt, és kódolva van minden kiadott hangokban. Kommunikáció, hiszen a koncerteken fejből énekelnek, teret engedve a hallgatókkal való kapcsolatteremtésnek, és persze az együtt-alkotásnak, az összetalálkozó tekinteteknek. A humor, a játék pedig elengedhetetlen hozzávalója nemcsak fellépéseiknek, hanem minden próbájuknak, találkozásuknak – ahogyan az életnek is.

Facebook-esemény >> 

Érdi Tamás zongoraművész adventi koncertje // Benczúr Ház (2023. december 17.)

Érdi Tamás egy hibás inkubátor következtében vesztette el a látását. Zenei érdeklődésére hamar felfigyeltek. Tanára, Becht Erika egy speciális módszerrel, a darabok újra-komponáltatásával „láthatóvá” teszi számára a kottát. A Prima Primissima- és Liszt-díjas zongoraművész 17 évesen Moszkvában megnyerte a Louis Braille Zongoraversenyt, majd a Bécsi Zeneakadémián eltöltött két év után a torontói Királyi Zenei Konzervatóriumban Leon Feisher növendékeként szerzett művészdiplomát. Koncertjeit a Carnegie Hall, a Lincoln Center és a Barbican Center hallgatóságával együtt immár 28 ország publikuma élvezte.

Facebook-esemény >> 

Symphonia Fantasia / Karácsonyi hangverseny a Pesti Vigadóban (2023. december 17.)

Igazi komolyzenei csemegét kínál a Symphonia Fantasia karácsonyi koncertje. Barokk és romantikus zeneművek színe javát hallhatjuk, szokás szerint rövid és stílusokat váltó sorrendben Ménesi Gergely karmester zenei utalásaival és történeteivel fűszerezve. Egy ritkán hallható Verdi nyitány, két mezzoszoprán bravúr ária, a hegedűsök pizzicato játéka és egy fiatal tehetség virtuóz nagybőgő játéka különleges élményt fog jelenteni a hallgatóság számára. A második rész zárása pedig ihletett karácsonyi hangulatot teremt az ünnepi készülődéshez. És természetesen nem maradhat el a zenekarra hangszerelt, ismert karácsonyi dal közös éneklése sem.

További infók >>

Budapesti Fesztiválzenekar: Barokk koncert – Scarlatti, Hasse, Telemann, Pisendel, Händel (2023. december 18., 19.)

Barokk kuriózumok, felfedezésre váró szerzők, nagy hősök, frappáns tételek, ária, versenymű és persze barokk gesztika – fél tucat zenei ritkaság szólal meg a BFZ karácsony előtti régizenei koncertjén. Az együttes és a hegedűverseny élén ezúttal a The Times által „a barokk hegedű felülmúlhatatlan brit dicsőségének” nevezett Rachel Podger áll, az opera- és kantátarészletek Rowan Pierce előadásában szólalnak meg. Az ifjú szoprán hangját a BBC Music Magazine kritikusa a tiszta, erős, rugalmas, szikrázó és meleg jelzőkkel illette. Az elmaradhatatlan látványért ezúttal is a barokk mozdulatok egyik legelismertebb szakértője, Sigrid T’Hooft felel. Műsoron a Scarlatti család elfelejtett tagja, az operaszerző Hasse, a termékeny Telemann, a hegedűvirtuóz Pisendel és a már életében világhírű Händel.

További infók >> 

Wiener Sängerknaben – Karácsonyi hangverseny // Müpa (2023. december 20.)

Az énekkari kultúra szerelmesei számára fogalom a Wiener Sängerknaben, a Bécsi Énekesfiúk együttese, amely már számos alkalommal koncertezett Magyarországon, maradandó élménnyel ajándékozva meg közönségét. Ezúttal a legendás kórus nem egyedül érkezik, hanem a korábbi tagjokból alakult Chorus Juventusszal együtt. A műsor, amelyet a két énekkar megszólaltat, a karácsonyi hangverseny műfajához méltón illik a szeretet ünnepének gondolatköréhez.

Facebook-esemény >> 

Adventi koncertek 2023 budapest
Fotó: Müpa Budapest

Danubia Zenekar: Klasszikus Karácsony 2023 // Kongresszusi Központ Budapest (2023. december 21.)

Az év egyik fénypontja Danubia Zenekar hagyományos karácsonyi koncertje, ahol a leggyönyörűbb karácsonyi klasszikusok mellet ezúttal egy valódi díva, Zsédenyi Adrienn emeli majd az ünnep fényét. Velük lép fel az egyik legelismertebb magyar zongoraművész, Balog József is, aki Dohnányi szenzációs és humorral telezsúfolt „Hull a pelyhes” variációit játssza.

Facebook-esemény >> 

Christmas lights – A Szent Efrém Férfikar lemezbemutató koncertje (2023. december 23.)

Története során 2023-ban első alkalommal készít karácsonyi albumot a Szent Efrém Férfikar, amelynek nagyszabású bemutató koncertjét a Várkert Bazárban tartják. Az alkalomhoz és műsorhoz illő látvánnyal gazdagított koncertműsorban helyet kapnak a magyar, angolszász, észak-európai és Kárpát-medencei népek karácsonyi és adventi énekei, de híres világi dallamok — például Csajkovszkij Diótörője, Vivaldi Négy évszakjából a Tél, vagy a Csendes éj — is megszólalnak sajátos feldolgozásban. A Lumen – Christmas Lights című album teljes egészében felhangzik a lemezbemutató koncerten.

Facebook-esemény >> 

Diótörő és az ünnep dallamai – Karácsony a MÁV Szimfonikus Zenekarral // Zeneakadémia (2023. december 23.)

A koncert karmestere, Dénes István egyben zeneszerző is. Beethoven híres és népszerű Holdfény-szonátáját 2016 nyarán hangszerelte meg, és először a Martonvásáron rendezett hagyományos Beethoven-hangversenyek alkalmával vezényelte. Ott Rezső zenei pályáját fagottosként kezdte, majd elvégezte a Zeneakadémia zeneszerzés szakát. Termékeny zeneszerző, eddig öt lemeze jelent meg és hét különböző zenei díjjal jutalmazták. Karácsonyi énekek feldolgozásait 2015-ben kezdte meg, és a sorozat azóta is gyarapodik. Csajkovszkij híres balettje, a Diótörő cselekménye karácsonykor játszódik, a táncjáték részleteiből összeállított szvit a karácsonyi hangversenyek örök darabjai. Más oldalról közelíti meg a telet Prokofjev, az ő zenéje a végtelen orosz hómezőkön száguldó, három lóval húzott utazó szán, a Trojka útját ábrázolja.

Facebook-esemény >> 

További Diótörő-előadások 2023-ban Budapesten:

Nyári Károly – Budapesti Karácsonyi Koncert – Családi karácsony // Budapest Kongresszusi Központ (2023. december 27.)

Nyári Károly, az ország legismertebb énekes zongoristája 2023. december 27-én, 19:30 órai kezdettel nagyszabású ünnepi koncertjével varázsolja el a közönséget a Kongresszusi Központban. Az esten elhangzanak a legcsodálatosabb karácsonyi dallamok és a művész pályáját meghatározó legszebb slágerek. Az év legexkluzívabb koncertjén átélhetjük a karácsony meghitt és szeretetteljes varázsát, ahol a bensőséges atmoszférát az egyedülálló családi produkciók garantálják Nyári Aliz és Nyári Edit meghívott fellépésével, a Budapesti Jazz Szimfonikus Zenekar és a Budapest Jazz Orchestra közreműködésével.

Tovább a jegyvásárlásra >>

blank

Igazából karácsony 2023 – szimfonikus koncertshow // MVM Dome  (2023. december 28.)

Amikor a karácsony épp véget ér, de még áll a fa, amikor még tele van szívünk-lelkünk a meghitt pillanatokkal, amikor még nem indul újra a hétköznapok sora, akkor kínál a Budafoki Dohnányi Zenekar karácsonyi hangulatot szimfonikus zenével, tánccal, légtornászokkal, látványshow-val. Az MVM Dome remek technikájú arénájában a klasszikus zene, a jazz és a pop világából merített, legnépszerűbb nemzetközi karácsonyi dallamok, kórus, zenekar, szólisták gondoskodnak a felejthetetlen élményről.

Facebook-esemény >> 

adventi koncert 2023 budapest
Fotó: Tyukodi László

Zene-Bor – A 100 Tagú Cigányzenekar évadzáró gálakoncertje // Budapest Kongresszusi Központ (2023. december 30.)

December 30-án nagyszabású gálakoncertet ad a világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar a Budapest Kongresszusi Központban. Az est különlegessége, hogy a vendégek négyfogásos vacsora kíséretében, vagy sós falatok és bor mellett élvezhetik a 100 Tagú páratlan, lebilincselő előadását.

Tovább a jegyvásárlásra >>

blank

Budapest legszebb karácsonyi vásárait sem érdemes kihagyni: