15 csodálatos Diótörő-előadás 2023-ban Budapesten és környékén

Összegyűjtöttünk nektek több mint egy tucat Diótörő-előadást Budapesten és környékén, hogy 2023-ban se maradjatok le erről a klasszikus karácsonyi élményről. Opera, balett, hip-hop és meseszínház – mindenki találhat hozzá illő produkciót cikkünkben.

A diótörő // Operaház (2023. november 24-től – 2024. január 6-ig számos időpontban)

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része szerte a világban és a budapesti Operaházban is. A korábbi, hosszú éveken át repertoáron levő, mára szinte muzeális változat emlékének adózva, 2015 karácsonyára egy újragondolt, a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti és látványvilágbeli elvárásainak megfelelő, új kiállítású darab született. A klasszikus zenei anyagra egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és a társulatot igazgató Solymosi Tamás koreografált új mesebalettet.

Facebook-esemény >> 

Fotó: Nagy Attila

Diótörő – Zsurzs Kati és Boros Misi előadásában // Concerto Budapest (2023. november 25.)

Ismerjétek meg szupernagyit: ő soha nem panaszkodik arra, hogy rossz a szeme, arra se, hogy milyen mesét kell olvasnia az unokájának, vagy hogy már pihenne egy picit. A naplója segítségével emlékszik vissza arra a napra, amikor egy igazi diótörő babát kapott karácsonyra. Picit olvas, és aztán kommentálja is a gyermekkori önmagát. Történetét zenés kísérettel adja elő. A 40 perces előadást 5-10 éves gyerekeknek ajánlják szülői kísérettel.

Facebook-esemény >> 

A diótörő – A Royal Ballet előadása felvételen // Várkert Bazár (2023. december 3., 10., 17.)

A Royal Ballet ragyogó A diótörő produkcióját Peter Wright alkotta meg 1984-ben Lev Ivanov eredeti koreográfiája alapján, és bátran kijelenthetjük, azóta is Európa-szerte a legkedveltebb balett-előadások egyike. Csajkovszkij tündöklő muzsikája, a káprázatos jelmezek és díszletek és a Royal Ballet magával ragadó tánca minden korosztály számára igazi karácsonyi élménnyé teszik az előadást.

Facebook-esemény >> 

Babaszínház Diótörő – mesés hangszerbemutató és koncert // PannKa Közösségi Tér (2023. december 8.)

Az Adventi ünnepkör alkalmából a MÁV Szimfonikus Zenekar is bemutatja a Diótörő című mesét. A kisgyermekek itt megismerkedhetnek a klasszikus zene és mese világával és kapcsolatával. A Diótörő zenei aláfestése során a zenészek bemutatják a hallgatóságnak, hogyan szól a fuvola, hegedű, klarinét, cselló és a zongora. Ezen a programon a család együtt, igazi zenei élménnyel gazdagodhat.

Facebook-esemény >>

Diótörő hip-hop – modern táncszínházi előadás // Csili Művelődési Központ (2023. december 15.)

Csajkovszkij művének modern zenei átdolgozása, újragondolt koreográfiával és látványvilággal, kiegészítve formabontó hip-hop zenékkel az új generáció számára is élvezhető, befogadható táncszínházi előadásban.

Facebook-esemény >> 

Diótörő mesebalett // FMK (2023. december 16.)

Mesebalett egy felvonásban a Spirit Dance Company szólistái és a Spirit Dance Gyermek Táncszínház növendékei előadásában. Közreműködik az Urbán Ensemble zenekar.

Facebook-esemény >> 

Diótörő // Budapest Táncszínház (2023. december 17.)

Egyfelvonásos táncjáték gyerekeknek, melyben E.T.A. Hoffmann híres meséje elevenedik meg a színpadon.

Facebook-esemény >> 

Diótörő: Marika álma // Kőrösi Kulturális Központ (2023. december 17.)

A Spirit Dance Company szólistái és a Spirit Dance Gyermek Táncszínház növendékei itt a Tutta Forza zenekar kíséretében adják elő produkciójukat.

Facebook-esemény >> 

Diótörő // Operettszínház (2023. december 21-től 28-ig több időpontban)

A 2019/20-as évadban különleges ünnepi meglepetésként a Budapesti Operettszínház is színpadra állította a klasszikus balettet. A Diótörő – amely Győrben és a Bécsi Állami Operaházban óriási sikerrel, telt ház előtt mutatkozott be – a Magyar Táncművészeti Egyetemmel közös produkció, Harangozó Gyula rendezésében és koreográfiájával.

További infók >> 

Royal Ballet: A diótörő – előadás felvételről // Magyar Zene Háza (2023. december 22.)

A londoni Royal Opera House-előadását láthatja felvételről a Magyar Zene Háza közönsége. Julia Trevelyan Oman korhű látványvilága ünnepi hangulatot kölcsönöz Peter Wright koreográfus szeretett Royal Ballet produkciójának. A mesebeli varázslat látványos táncprodukcióval párosul ebben a felejthetetlen klasszikus balettben.

Facebook-esemény >> 

Szegedi Kortárs Balett: Diótörő // Nemzeti Táncszínház (2023. december 22.)

A klasszikust a Szegedi Kortárs Balett tagjai adják elő Juronics Tamás koreográfiájában.

Facebook-esemény >> 

diótörő 2023 budapest balett
Fotó: Szegedi Kortárs Balett (Facebook)

Diótörő – Vándor Éva és Sarkadi Katalin előadásában // Vakok Iskolája (2023. december 23.)

Csajkovszkij klasszikus szövegkönyvének Csík Csaba-féle átdolgozását a Szupernagyi sorozatban itt Vándor Éva és Sarkadi Katalin adja elő.

Facebook-esemény >> 

Royal Opera House: A Diótörő // Puskin mozi (2023. december 24.)

A Royal Opera House-előadásának felvételét a Puskin Art Mozi is műsorra tűzi, méghozzá karácsony este.

Facebook-esemény >> 

Diótörő a jégen // Vasas Jégcentrum (2023. december 28-30.)

A Diótörő a jégen produkció több, mint egy évtized után ismét visszatér Magyarországra. A jégszínház és a Diótörő találkozása magába foglalja mindazt, amitől annyira szeretjük a karácsonyi időszakot: a várakozást, a mesét, a fényeket, az izgalmat, a családi együttlétet, és magát, a karácsonyi csodát is.

Facebook-esemény >> 

Diótörtő-előadások Budapest környékén

Diótörő meseelőadás // Gyömrő (2023. november 26.)

A Nektár Színház meseelőadása balett elemekkel. A helyszínen 10 órától kakaóval és kaláccsal várják a gyerekeket.

Facebook-esemény >> 

A fővárosi fénybirodalom felkeresése is remek ünnepi program lehet: