5+1 fergeteges színházi előadás Budapesten novemberre

Novemberben is izgalmasabbnál izgalmasabb műsorral készülnek a budapesti színházak, mi pedig összegyűjtöttük azokat az előadásokat, amiket semmiképp sem szabad kihagyni az ősz utolsó hónapjában.

Gyilkosság az Orient Expresszen

Hóakadály, sikoly, lövés. Rettegni lehet, kiszállni nem. Poirot nyomozó kényelmes hazaútra vágyik a legendás, káprázatos Orient Expresszen. Csakhogy az előkelő útitársak között akad valaki, aki nagyon gyanús. Annyira gyanús, hogy bele is hal. A gyilkos pedig közöttünk van, hölgyeim és uraim… és nem is biztos, hogy egyetlen áldozattal beéri. A 3D mozi élőben élmény egyedülálló látványvilágot ad a klasszikus krimi színházi változatának, amit Magyarországon először a Thália Színház nagyszínpadán láthatja a nagyközönség.

Thália Színház | 2023. november 16., 17., 18., 19. | Weboldal

Fotó: Thália Színház

Kizárólag az utókor számára

Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének borítóján ceruzával írva ez áll: „Kizárólag az utókor számára.” A bejegyzésekből kibomlik egy különlegesen érzékeny lány története, aki a világháború éveiben vált felnőtté, ebben az időszakban volt először igazán szerelmes, és miközben igyekezett derűvel szemlélni az életet, szembesült a vészkorszak legdurvább intézkedéseivel, amelyek saját családját is érintették. A leendő írónő hol kacagtató humorral, hol szívszorító iróniával mesél barátairól és szerelmeiről, kíméletlenül elemzi saját magát, miközben a háttérben végig ott ketyeg a világtörténelem kegyetlen órája.

6szín | 2023. november 4., 26. | Weboldal

Fotó: 6szín

Utas és holdvilág

Szerb Antal regényét senkinek nem kell bemutatni, azonban az előadásban a rendező 2002-es rádiójátékát veszi alapul, amelyet Turay Tamás felkérésére és közreműködésével készített Szerb Antal klasszikus regényéből. A rádiójátékra playbackelő színészek számára az előadás próbafolyamata komoly színészi tréninggel ér fel, egy másik színész hangjának testet adni olyan feladat, mellyel más helyzetben nem találkoznak. A TÁP Színház különleges vizualitású playback-előadással tiszteleg Szerb Antal kultregénye előtt, a nagyjából öt óra hosszúságú előadás pedig kétségtelenül rendhagyó és merész kísérlet a regény világának megidézésére!

Trafó | 2023. november 16., 17. | Weboldal

blank
Fotó: Nagy Gergő

A csemegepultos naplója

„A lókolbászok akarták így. A lejárt májasok. A kolozsvárik. Ők mentettek meg, hogy újra embernek érezhessem magam.” – A fiatal pesti író egy szép napon két dolgot határoz el: hogy egyedülálló lesz és hogy csemegepultos lesz. Hogy színt vigyen az életébe. Beleveti magát Budapest – és a Vásárcsarnok – sűrűjébe. Egy darabig minden jól alakul, majd idővel egyre izgalmasabb lesz a történet. Gerlóczy Márton regényét Ötvös András eleveníti meg a kolbászok, a májasok, a kolozsvárik segítségével.

Jurányi Ház | 2023. november 27., december 14. | Weboldal

blank
Fotó: Jurányi Ház

Árvák

Az előadás egy igazáb ütős felütéssel indul: Danny és Helen ünnepi vacsorára készülődnek, amikor belép Helen öccse, Liam, csurom véresen. Dennis Kelly kamaradrámája egy lebilincselő krimi történetén keresztül mesél az előítéletekről, a gyűlöletkeltésről, a társadalmi rétegek szétszakadásáról, a társadalomban pattanásig feszülő félelemről és bizonytalanságról, vagyis arról, ami a legjobban meghatározza a mindennapjainkat.

Marcibányi téri Művelődési Központ | 2023. november 27. | Weboldal

blank

+1: Víg-Budapest koncert

Megszámlálhatatlan nagyszerű és népszerű dal született a csodás Budapestről. Ki ne hallott volna már dalban mesélni a vén Budai hársfákról, a pesti nőkről, a holdas éjről a Dunán, a Ligetről, a Józsefvárosról, vagy akár arról a bizonyos Duna-parti csónakházról. Budapest 150. születésnapja alkalmából a Vígszínház társulata zenés időutazásra hívja közönségét egy exkluzív gálakoncert keretében. Az est során a régi Pest-Buda megidézésétől ismert és újra felfedezett dalok szárnyán végigrepülünk a város és a Vígszínház közös történetén olyan nagyszerű szerzők közreműködésével, mint Kálmán Imre és Presser Gábor, hogy aztán Cseh Tamás Budapestjét érintve megérkezzünk a színházban már ismerten csengő GRUND-ra.

Vígszínház | 2023. november 18. | Weboldal

blank
Fotó: Juhász Éva

Ha még több program közül szemezgetnétek: