10 izgalmas történetekkel teli ifjúsági és gyermekkönyv az őszi szünetre

Az aktív programok mellett remek szórakozást nyújthat az őszi szünetre az alábbi ifjúsági és gyermekkönyvek elolvasása. Ezek a könyvek biztosan meghozzák a kisebbek kedvét is az olvasáshoz!

Geronimo Stilton: Barátom, a kisherceg

Geronimo Stilton Rágcsáliában született, Egér-szigeten. Diplomamunkáját a rágcsálóirodalom toponímiájából és összehasonlító ősegérkori filozófiából írta. Geronimo Rágcsália legolvasottabb napilapja, a Rágcsáló Hírek főszerkesztője. Az újságot nagyapja, Világjáró Vilmos alapította. Szabadidejében Geronimo 18. századi antik sajthéjdarabkákat gyűjt, de legszívesebben nagy sikerű történetek írásával foglalatoskodik. Könyveit 52 nyelvre fordították le, és több mint 187 millió példányban adták el világszerte.

Tonke Dragt: A Hetedik Út titka

Este verni kezdte az eső az ablakot. Úgy fújta szél, hogy még a függönyök is mozogtak. Az egész ház nyikorgott. Frank elhúzta a függönyt, és kinézett. Egy villám elvakította, és a következő pillanatban hatalmas dörgés hallatszott. Rögtön ezután másféle hangokat hallott – ablakok zörögtek, ajtók csapódtak, nagy dörejjel ki is vágódott valahol egy. Frank kiszaladt a folyosóra. Kis híján hátratántorodott egy heves széllökéstől. A bejárati ajtó nyitva volt. Az előszobai rézlámpa ide-oda lengett, a falakon különös árnyak táncoltak. Az eső Frank arcába vágott, miközben nagy nehezen sikerült becsuknia az ajtót. Csak akkor vette észre, hogy a lábtörlőn egy levél fekszik, és ezután egymást követik a furcsábbnál furcsább események. Frank elhatározza, hogy kideríti, mi történik a látszólag unalmas kis faluban.

David Walliams: Gengszter nagyi újra lecsap

A hírek másról sem szólnak, mint a vakmerő tolvajról, aki felbecsülhetetlen értékű kincseket lop el. Ilyen bűntényeket csakis a nemzetközi ékszertolvaj, A FEKETE MACSKA – Ben imádott gengszter nagyija – követhet el. De hisz a nagyi már nincs köztünk, ki más lenne képes efféle pimaszul merész gaztetteket végrehajtani? Vajon Ben fel tudja deríteni a rejtélyt?

blank

Mikó Csaba: A mutatványos

Egy zsebtolvajból lett mutatványos. Egy forradalmárból lett régész. És egy lány, aki összekuszálja a szálakat. Pest, 1847. Forró nyári este. Miközben a gazdagok egy estélyen mulatnak, a háttérben az osztrák titkosrendőrség, a magyar politikai vezetők és a tolvajokból lett Árnyak csoportja fut versenyt az idővel. A tét: Magyarország függetlensége. Egy régész ugyanis megtalálta a hun király, Attila sírját. Ha az ereklye Kossuth Lajosék kezébe kerül, azonnal kitör a szabadságharc. Ha viszont az osztrákok szerzik meg, a magyarok reménye a szabadságra örökre odavész. Zólyomi András, aki a gazdagok közt mutatványosként éli gondtalan életét, hirtelen egy intrikákkal és összeesküvésekkel teli nyomozás kulcsfigurája lesz. A régész hátrahagyott fejtörőit követve volt szerelmével, Lilivel beutazza az egész akkori Magyarországot, és a kincsvadászat közben egy sorsdöntő titokra is fényt derítenek.

blank

Disney 100 – Egy évszázad csodái

A Disney 100 éve meséli csodás történeteit. Ennek a lenyűgöző évszázadnak a méltó ünneplése ez a jubileumi mesegyűjtemény. Éld át újra kedvenc mesehőseid – Hófehérke, Szimba, Villám McQueen, Elza vagy akár a Madrigal család – időtlen kalandjait, az eredeti történeteket feledhetetlen illusztrációk kíséretében, és légy részese te is a csodának!

blank

James Norbury: A macska, aki zent tanított

Mese a zen tanaiban járatos macskáról, aki meghallotta, hogy a juharerdő mélyén áll egy ezeréves, magányos fenyőfa, és a bölcsességet az alatt a fenyő alatt lehet megtalálni. Ezzel kezdetét veszi a macska felfedezőútja. Útközben a legváltozatosabb állatokkal találkozik: nyughatatlan majommal, életunt teknőssel, indulatait uralni képtelen tigrissel, zavarodott kölyökfarkassal és kapzsi hollóval. Mindegyikük elmond valamit a macskának, és mindegyikük leckével szolgál. De miután a macskát egy játékos kiscicával hozza össze az élet, mindent kétségbe von, amiben addig bizonyos volt.

Várható megjelenés: 2023. október 30.

blank

Matthew McConaughey: Attól még

Veled előfordult már, hogy aggódtál, de egyszerre izgatottnak érezted magad? Előfordult, hogy megbántottak, mégis megbocsátottál? Volt már, hogy azt gondoltad, egy kérdésre nem csak egy helyes válasz van? Ez azért van, mert az élet tele van ellentmondásokkal. És éppen ezektől leszünk azok, akik valójában vagyunk. Matthew McConaughey, az Oscar-díjas színész és New York Times #1 bestsellerszerző humora és éleslátása azonnal felismerhető – ezt a könyvet is áthatja. Lélekkel teli és lenyűgöző leckék sorakoznak ezeken az oldalakon, amelyekből kicsik és nagyok egyaránt tanulhatnak. Erővel töltenek el bennünket, és igazi ünneppé teszik az élet minden egyes napját, hiszen ráébredünk: mindannyian tele vagyunk lehetőségekkel, amelyeket valóra válthatunk.

Várható megjelenés: 2023. november 6.

blank

Székely Szabolcs: A csiga, aki nem talált haza

A verses meseregény főhőse Dömper, az utcazenész csiga, aki minden nap kiáll a park egyik forgalmas pontjára, és gitározni kezd – leginkább Csöpi, a Dömperért titokban rajongó csigatárs hallgatja lelkesen a szívhez szóló dalokat. Csöpi szeretné, ha Dömperrel közös zenekart alapítanának, Dömper azonban többre vágyik: igazi zenészkarrierre és hírnévre.

blank

Nemes Nagy Ágnes: A titkos út – Gyerekversek és mesék

Nemes Nagy Ágnes gyerekeknek írt művei titkos utakon különleges világba vezetik olvasóikat. A képzelet szabad világa ez, ahol bármi megeshet, és mégis minden valóságossá válik. Erre csak a nyelv varázslata képes. A versek váratlan ritmusváltásai, meglepő rímötletei, a meseszövés kiszámíthatatlan fordulatai minden ízükben játékosak, humorosak, magukon viselik a kísérletezés örömét, és kreativitásra ösztönöznek. Amikor Nemes Nagy Ágnes felvillantja a nyelvi-képi fantázia korlátlan lehetőségeit, egy egész újszerű látásmódra, végső soron a szellem szabadságának fontosságára tanít.

blank

Szólj, ha kell egy barát – Kortárs skandináv gyerekversek

Ami a szívedet nyomja címmel 1975-ben, Tótfalusi István válogatásában és fordításában jelent meg egy kortárs svéd gyerekverseket tartalmazó kötet, amely azóta közel egy tucat kiadást ért meg, és széles körben ismert kedvenccé vált.
Patat Bence csaknem ötven év elteltével arra vállalkozott, hogy betekintést nyújtson a mai északi gyerekversek világába, Schall Eszter illusztrátor segítségével.

blank

Nézzétek meg a többi könyves újdonságot is idén őszre: