Rekordszámú daru vár vonulásra a Hortobágyi Nemzeti Park területén

Az idén megalakulásának 50. évét ünneplő Hortobágyi Nemzeti Park területén rekordszámú daru gyűlt össze és várja vonulását.

Fotó: Szilágyi Attila – Természetvédelmi Őrszolgálat

Nem kevesebb, mint harminc éve végzi az őszi vonulási időszakban itt tartózkodó darvak számolását a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata. Az idén kerek évfordulóját ünneplő nemzeti park vizes élőhelyein megközelítőleg 200 ezer, pontosan pedig 182.780 darvat számláltak össze az őrszolgálat munkatársai.

A Hortobágyi Nemzeti Park tájékoztatása szerint az idei ősz a darvak vonulása szempontjából mind az időjárás, mind a pihenésre, táplálkozásra, éjszakázásra alkalmas élőhelyek állapotának tekintetében kedvezőnek bizonyult.

Szilágyi Attila felvétele ad egy kis ízelítő a vonulásra váró darvak gyülekezéséből:

Ez a szám amellett, hogy rekordnak számít, világviszonylatban is egyedülálló. Elmondható ugyanis ezáltal, hogy a Hortobágy a legjelentősebb vonulóhelynek számít a világon a faj számára.

A darvak vonulásáról még több információt a Hortobágyi Nemzeti Park weboldalán ide kattintva, illetve Facebook-oldalán ezen a linken találtok.

Az őszi mesevilág az arborétumokba is beköltözött: