Gladiátorok útján: Látványos körtúra a Visegrádi-hegység vadregényes ösvényén

A Dunakanyar szívében, Pilisszentlászló és Visegrád között, vadregényes környezetben tekergőzik az ősszel falevelektől színes Spartacus ösvény.

Fotó: Hatvani Anikó

Egyedülálló és nem mindennapi hangulatra számíthatnak mindazok, akik kirándulásuk úti céljául a Visegrádi-hegységben kanyargó keskeny, ámulatba ejtő, egykori vadászösvényt választják. A kultikus útszakasz alig néhány éve, 2015 szeptemberében vált hivatalosan turistaútvonallá, a túrázók nagy örömére.

A vonalvezetésében is egyedülálló gyalogút, a Dunakanyarra és az ősszel megannyi színben pompázó erdőrengetegre nyíló lenyűgöző látképe miatt is említésre méltó. Különleges nevét a 60-as években még aktív Helyi Ipari Szövetkezetek Spartacus Turista Egyesületéről kapta.

Fotó: Hatvani Anikó

A Pilisszentlászló központjában magasodó bájos Szűz Mária bemutatása-kápolna mellől indulva, legelők és tanyák világában járva jutunk el az erdő szélére, ahonnan egy kényelmes erdészeti kocsiút vezet a kitáblázott elágazáshoz.

A zöld sávval jelölt, csekély szintkülönbséggel kecsegtető útvonal meredek hegyoldalak mentén, helyenként nem egyszer egyszemélyesre szűkülő útszakaszokkal egy könnyű gyalogtúrán kalauzol végig bennünket.

A jól látható turistajelzéssel és táblákkal ellátott, 14 kilométeres körtúra keretében bükkösök, ligetes erdők, sziklák mellett haladva bejárhatjuk az Öreg-pap-hegyet, a Telgárthy-rétet, az Ördögbányát, akárcsak az Alpár-forrást, de még az elhagyatott Jenő-menedékkunyhó is keresztezi utunkat.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

Visegrádtól a panorámás csapást a környék másik színfoltja, az Apátkúti-völgy váltja fel, amelynek útjain lépdelve vízesésekre, tavakra és erdei játszóterekre lelhetünk. Kiemelt látnivalói közé tartozik az ország egyik legszebb botanikus kertjeként elhíresült, bámulatos Bertényi Miklós Füvészkert, az Ördögmalom-vízesés, a Kaán-forrás, a Pisztrángos-tavak, illetve a Telgárthy-rét.

A völgyben közvetlen az Apátkúti-patak mellett sétálhatunk, miközben sziklafalak magasodnak felénk, és akár egy vadregényes, kőtengerekkel, zúgókkal és korhadt farönkökkel szegélyezett szurdokvölgybe is kilyukadhatunk.

blank
Fotó: Kis Rigó Vendéglő Facebook

A körtúra végén a kiindulópontként szolgáló pompás kis faluhoz érünk vissza. Ha még maradt bennünk szufla a kiadós túra után, megkoronázhatjuk napunkat a Pilisszentlászló gyönyörű völgye fölé épült Kis Rigó Vendéglő panorámás, hűvös időben fedett teraszán.

Kínálatuk főként házias, magyaros fogásai bőséges adagokban érkeznek a kockás terítős asztalokhoz. Az erdei környezetben megbújó, családbarát étterem udvarán hinták és fajátékok várják egész évben az aprónépet, emellett a házikedvenceket is örömmel fogadják.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

A körtúra bebarangolása minden évszakban maradandó élménnyel ajándékozza meg a túrázókat, kevesebb idő lévén egy rövidebb útvonalon a visegrádi rév állomásánál is lehetőségetek nyílik kiszállni a körtúrából, ahol több tömegközlekedési eszköz is elérhető.

Fontos hangsúlyozni, hogy nyirkos, csapadékos időben fokozott figyelmet igényel az útvonal bejárása. Napos, száraz időjárás esetén sem árt az odafigyelés, azonban egyik esetben sem szabad megfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadékról, illetve a bokát megfelelően tartó zárt, vízhatlan lábbeliről, mely a völgyben különösen jó szolgálatot tesz majd.

További sétára alkalmas ösvények őszi kirándulásokhoz: