Séta az őszi erdőben: Pest vármegye 5 legszebb ösvénye

Nem kell messzire mennetek Budapestről, ha a szép őszi tájban szeretnétek gyönyörködni, hiszen számos látványos sétaösvény vár titeket a főváros közelében is. Íme Pest vármegye legszebbjei!

Erzsébet park, Gödöllő

Keresve sem találnánk jobb helyszínt a feltöltődésre a gödöllői Erzsébet parknál, melyet akár a Gödöllői Királyi Kastély hátsókertjén keresztül, a Szabadság úton átkelve is megközelíthetünk. Megannyi sétaút, pihenésre csábító padok és több szoborkompozíció is helyet kapott a parkban, amelyet Sisi tragikus halálát követően, 1898-ban alakítottak ki, közel százféle örökzölddel és botanikai ritkaságokkal. A hatalmas zöldterületen krími hársakkal szegélyezett sétány vezet Erzsébet királyné szobrához, míg az Erzsébet-szikláról szép kilátás nyílik a tájra.

Fotó: Gergely Zsuzsanna

Bertényi Miklós Füvészkert, Visegrád

Remek családi programnak ígérkezik egy hosszú, őszi séta a minden évszakban varázslatos Bertényi Miklós Füvészkertben. Miután megváltottuk belépőjegyünket (1000 Ft) az Ördögmalom Étteremben, két túraútvonal közül választhatunk a füvészkertben: míg a 19 állomásos ösvény kellemes barangolásra invitál az arborétum örökzöldjei között, dönthetünk inkább a vadregényesebb Erdőanyai-szurdok felfedezése mellett is. A meseszép kanyonban igazi erdei kalandban lehet részünk, amely során buja növényzet közt, sziklafalak tövében, patakmederben vagy épp fahidakon keresztül vezet az út.

blank
Fotó: Evii Zoo

Sisakvirág tanösvény, Nagykovácsi

Roppant változatos tájakon barangolva juthatunk el a Budai-hegység legmagasabb pontjára, a Nagy-Kopasz tetején a magasba nyújtózó Csergezán Pál-kilátóba, ha egyszer úgy döntünk, végigjárjuk a Sisakvirág tanösvényt. A 9,5 kilométer hosszú túra a Hidegvölgyi pihenő közelében kezdődik, majd 8 információs táblán és 420 méteres szintkülönbségen keresztül kalauzol el a híres természet- és vadászfestő után elnevezett kilátótoronyba. Miután a szép panorámájú Tarnai-pihenő érintésével felkapaszkodtunk a hegyen a zöld háromszög jelzést követve, illetve megmásztuk a kilátó mind a 100 lépcsőjét, kivételes kilátást élvezhetünk.

blank
Fotó: Horváth Zsolt

Sorrento-sziklák, Budaörs

A főváros környékén egy mediterrán hangulatú kirándulóhely is rejtőzik: különleges sziklaképződményre bukkanhatunk egy fenyvesekkel határolt területen, a Budai-hegység erdőrengetegében. Az olasz Sorrento városának szikláiról elnevezett természeti jelenség több túraútvonalon keresztül is megközelíthető, akár nagycsaládos programnak is tökéletes, hiszen a budaörsi Csalogány utcánál leparkolva csupán 2 kilométert kell megtennünk a sziklákig. A nagyobb gyerekek egészen biztos, hogy szívesen felfedezik majd a sziklavilág rejtekhelyeit! Ha kicsit hosszabb kirándulásra indulnátok, vegyétek célba a közeli Budaörsi-kopárok magaslatait!

blank
Fotó: Hatvani Anikó

Boldog Özséb-kilátó, Pilisszentkereszt

Könnyedén járható turistaúton kapaszkodhatunk fel a Pilis legmagasabb pontjára, a 756 méter magas hegytetőre, ahol a Boldog Özséb után elnevezett kilátóból csodálhatjuk meg a lenyűgöző, 360 fokos panorámát. A Kétbükkfa-nyeregből induló, zöld kereszt jelzésű útvonal ugyan könnyű terepen vezet, de érdemes azért felkészülni a 4 órás kirándulásra, amelyen közel 15 kilométer vár ránk. A táv akár gyerekekkel is teljesíthető, ez esetben jó, ha 5-6 órát szánunk rá a pihenőkkel együtt. Az útvonal kerékpárral, sőt, akár babakocsival is járható.

blank
Fotó: Békési József

Barangoljátok be a Dunakanyar természeti kincseit is: