Madách Imre leghíresebb műve inspirálta Veszprém új fesztiválját

Október 25-29. között, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa első alkalommal rendezi meg a Madách 200 Gondolat Fesztivált Veszprém kávézóiban, klubjaiban és előadótermeiben, ahol Madách Imre leghíresebb műve kapcsán bontakoznak ki a változatos programok.

Fotó: Györkő Zsombor

A Madách 200 Gondolat Fesztivál Madách Imre Az ember tragédiája című művére épül, de alapvetően nem a megszokott irányokból – vagyis elsősorban nem irodalmi, irodalomtörténeti irányból – boncolgatja a szöveget, hanem a műben szereplő témák, eszmék, kérdés és problémakörök aktualitásait vizsgálja.

Így elsősorban szociológiai, gazdasági, filozófiai, ökológiai és életmódbeli témák jelennek meg az ötnapos eseményen. Az irodalmat és a különböző művészeti ágakat is természetesen megtaláljuk a fesztivál programjai között, de alapvetően ezeket is a fentebb felsorolt tényezők tükrében vizsgálhatjuk.

A program sokféle formátumot vonultat fel, köztük olyanokat is, amelyek Magyarországon még kevésbé elterjedtek. A klasszikus, frontális előadásoktól és moderált beszélgetésektől kezdve pecha kucha előadásokat, munk debate és oxford debate-típusú vitafórumokat, dialogikus „prédikációkat” és kerekasztal-beszélgetéseket is terveznek a szervezők.

A Madách 200 Gondolat Fesztivál fontos célja az is, hogy az adott témát különböző irányvonalakból, különböző felfogásokból vizsgáló és megítélő, hazai és nemzetközi szakembereket ültessen egy asztalhoz, akik párbeszédbe lépnek egymással. Így kerülnének egy beszélgetésbe a különböző vallások papjai, a tudomány eltérő diskurzusainak követői, különböző gazdasági, filozófiai vagy politikai iskolák képviselői.

Struktúráját tekintve a fesztivál Az ember tragédiájában szereplő 15 színt veszi sorra, egy-egy napon három-három szín témaköreit véve górcső alá. A délutáni és kora esti szekció a kerekasztal-beszélgetések, előadások és vitafórumok ideje, az este pedig az adott színekhez kapcsolódó művészeti produkcióké. Egyiptomi, görög, cseh, francia, londoni, inuit és középkori egyházi zenét játszó zenekarok, kortárs drámaelőadások, filmvetítések, valamint gasztronómiai események oldják fel az intellektuális programokat.

blank

Az eseményeknek Veszprém belvárosának előadóterei, kávézói és klubjai adnak otthont. A nagyobb közönséggel számoló programokat az ActiCity nagyelőadójában és az Expresszóban tartják meg, de a helyszínek között szerepel a FOTON Audiovizuális Centrum, a Papírkutya, a KUNSZT!, a TEREM, a Dávidházy Antikvárium (egykori Utas és holdvilág), a Fricska, az EKMK Zug, illetve a Hangvilla kamara- és konferenciaterme is.

Bővebb infó: veszprembalaton2023.hu

Remek reggelizőhelyek is várnak Veszprémben: