A legfinomabb őszi sütemény: Sütőtökös püspökkenyér (recept)

Egy nagyon egyszerű, sütőtökös sütit mutatunk nektek, ami tökéletes választás akár egy őszi kirándulás energiapótlásaként, vagy egy esős, bekuckózós nap filmnézős snackjeként.

Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók

  • 220 g liszt
  • 9 g sütőpor
  • ½ tk. őrölt fahéj
  • 1 mk. őrölt szegfűszeg
  • 2 db tojás
  • 1 nagy csipet só
  • 120 g kristálycukor
  • 100 g barnacukor
  • 340 g tökpüré
  • 120 ml étolaj
  • 60 ml narancslé (frissen facsart)
  • ½ narancs héja
  • 50 g étcsoki
  • 80 g pekándió

Elkészítés:

  1. Első lépésként a sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, és 180 fokon puhára sütjük, majd félretesszük hűlni.
  2. Mikor teljesen kihűlt, a héját leszedjük és botmixerrel pürésítjük.
  3. A lisztet a sütőporral, a fahéjjal és a szegfűszeggel együtt átszitáljuk, és kis időre félretesszük.
  4. A tojásokat a sóval és a kétféle cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a kimért tökpürét, az olajat, a narancslevet és a reszelt narancshéjat. Miután homogénre kevertük, hozzászórjuk a fűszeres lisztet, és ezt is eldolgozzuk benne.
  5. A csokit durvára vágjuk, és a tésztához adjuk. A pekándióból néhány szemet félreteszünk, a többit felaprítjuk, és szintén belekeverjük a masszába.
  6. Egy kb. 30×11 centis kenyérformát kibélelünk sütőpapírral, és belesimítjuk a tökös masszát, a tetejére pedig tetszés szerint rápakoljuk a félretett pekándiószemeket.
  7. A tésztát előre melegített 170 fokos sütőben kb. 80 perc alatt készre sütjük. Ha sülés közben nagyon barnulna a sütink teteje, csökkentsük a hőmérsékletet, vagy takarjuk le alufóliával.
  8. Az elkészült sütőtökös püspökkenyeret a formában kihűtjük, majd szeletelve tálaljuk.

Ha egy másik sütőtökös finomságot is elkészítenél: