12 megható és szívfacsaró filmdráma esős őszi estékre

Összegyűjtöttünk nektek egy tucat tartalmas filmdrámát az elmúlt két évtizedből, melyek sokadjára újranézve is meghatóak, szívfacsaróak tudnak lenni.

Rekviem egy álomért (HBO Max)

Darren Aronofsky kultfilmje könyörtelen portrét fest négy brooklyniról, akik a kábítószer-függőség egyszerre sivár és intenzív állapotában vergődnek, miközben a szerelmet és a beteljesülést keresik.

legjobb filmdrámák 2023

Gran Torino (Apple TV+)

A koreai veterán és nyugalmazott autószerelő Walt Kowalski (Clint Eastwood) egyáltalán nem elégedett azzal, ahogyan az élete és kertvárosi lakókörnyezete alakult az utóbbi időben. Különösen bosszantja, hogy a közvetlen szomszédságába délkelet-ázsiai bevándorlók költöztek. Az események furcsa összjátéka folytán azonban a mogorva, magának való Walt kénytelen a hmong család védelmére kelni egy agresszív helyi banda erőszakos támadásaival szemben.

legjobb dráma filmek 2023

Életrevalók

Az ejtőernyős baleset után tolószékbe kerülő gazdag arisztokrata, Philippe felfogadja otthoni segítőnek a külvárosi gettóból jött Drisst. Azt az embert, aki most szabadult a börtönből, és talán a legkevésbé alkalmas a feladatra. Két világ találkozik és ismeri meg egymást, és az őrült, vicces és meghatározó közös élmények nyomán kapcsolatukból meglepetésszerűen barátság lesz, amely szinte érinthetetlenné teszi őket a külvilág számára. Az elmúlt évek egyik legnagyobb francia filmsikere megtörtént események alapján készült.

blank

Hacsi, a leghűségesebb barát (Netflix)

Amikor Parker professzor (Richard Gere) egy napon a munkából hazafelé egy gazdátlan kutyakölyköt talál a pályaudvaron, még nem sejti, hogy egy rendkívüli barátság veszi kezdetét. Bár felesége (Joan Allen) csak vonakodva fogadja be a kis japán akita kutyát, Parker szívét rögtön meghódítja Hacsi. A vidám kutyus hamarosan minden reggel elkíséri a professzort a pályaudvarra, majd minden este elé megy. Egy nap azonban Hacsi hiába várja gazdája visszatértét.

blank

Zöld könyv – Útmutató az élethez (Netflix)

Tony Lip egyszerű ugyanakkor jó lelkű fickó, az a típus, akinek a problémamegoldó készsége kimerül az „előbb ütök és csak aztán kérdezek” módszerben. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don Shirley sofőrje lesz, aki Amerika déli államaiba indul turnézni, oda, ahol a helyiek nem látják szívesen azokat, akiknek más a bőrszíne. Don kifinomult stílusa szöges ellentéte az egykori kidobó ember nyers modorának, ám az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek.

blank

Whiplash (Netflix)

Andrew Neyman, az ígéretes, fiatal dobos beiratkozik a neves zenei konzervatóriumba. A félelmetes módszereiről ismert Terence Fletcher keze alá kerül, akinek a tökeletességre való rendíthetetlen törekvése mindkettőjüket elpusztíthatja.

blank

A fegyvertelen katona

A fegyvertelen katona című film Desmond Doss igaz történetét dolgozza fel, aki a II. Világháború idején elsősegélynyújtó katonaként teljesítette szolgálatát. Bár önként vonult a háborúba, megtagadta a fegyverviselést, amivel kivívta társai és felettesei haragját. Egyetlen fegyvere Istenbe vetett hite volt. Egy rendkívül sok emberéletet követelő okinavai ütközet során azonban olyan hőstettet hajtott végre, amiért megkapta a Kongresszusi Becsület Érdemérmet.

Isten városa

A cselekmény Rio de Janeiro nyomornegyedének szegények lakta utcáin zajlik. Két különböző utat bejáró fiú útját követi nyomon 15 éven át, a hatvanas évek végétől a nyolcvanas évek elejéig. Az egyikből fotós lesz, a másikból drogdíler.

blank

A zongorista (Netflix)

Wladyslaw Szpilman, a híres lengyel zongorista küzd, hogy túlélje a náci zsarnokság támadását a második világháború alatt, ebben az emlékiratain alapuló drámában.

blank

A segítség (Disney+)

A segítség elgondolkodtató film, ami a ’60-as években játszódik a déli államokban, és egy különös barátság története, amit egy cikk ihlet. A humorral átszőtt keserédes dráma örökzöld történet a változtatás szükségességéről.

Egy csodálatos elme (Skyshowtime)

A zseniális, de a társasági élettől irtózó matematikus, John Forbes Nash Jr. a kutatásaival és önmagával kapcsolatos kérdésekkel küszködik. Válaszokat keresve elindul az önfelfedezés gyötrelmes útján.

blank

Vérző olaj (Netflix)

Az ambiciózus talajkutató meggazdagodik, és egy egyszerű falut virágzó várossá változtat, ami felszítja a fiatal, karizmatikus prédikátor haragját.

blank

További szuper filmeket találhatsz korábbi cikkünkben: