7 inspiráló, igaz történeten alapuló film nőkről a Netflixen és társain
Nemzetközi nőnap 2024

A 2024-es nemzetközi nőnap alkalmából összegyűjtöttünk nektek több mint féltucat filmet inspiráló nőkről, melyek megtalálhatóak a magyar streamingszolgáltatóknál (Netflix, HBO Max, Disney+). Igaz történetek olyan nőkről, akik kiálltak magukért, önbecsülésükért, jogaikért, az igazságért.

Nemzetközi nőnap 2024
Emma Stone és Steve Carell a Nemek harca c. filmben

Botrány (Netflix)

Roger Ailes (John Lithgow) az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb médiabirodalmának vezetője, a FOX News hírcsatorna alapítója nem válogatott az eszközökben, legyen szó egy szaftos sztoriról, vagy a női alkalmazottak megalázásáról. A hírhedt mogul hatalma egy pillanat alatt összedőlni látszott, amikor Gretchen Carlson (Nicole Kidman), a csatorna egykori műsorvezetője szexuális zaklatás vádjával beperelte őt. Az eddig hallgatásba burkolózott nők, köztük a népszerű riporter, Megyn Kelly (Charlize Theron) is nyilvánosságra hozta, hogy a csatorna igazgatója többször inzultálta őt.

Vasakaratú angyalok (HBO Max)

Az HBO saját gyártású filmje Alice Paul és Lucy Burns, a két dacos és zseniális fiatal aktivista igaz történetét meséli el, akik életüket kockáztatva vitték sikerre a női választójogi mozgalmat, kivívva az amerikai nők szavazati jogát.

Nemzetközi nőnap 2024

Tina (HBO Max)

Tina Turner bepillantást enged életének számos olyan pillanatába, amit eddig még soha nem láthattunk. A film az R&B királynőjétől, az 1980-as évek rekordokat döntögető hatalmas koncertjeiig kíséri végig az énekesnő karrierjét, megmutatja belső vívódásait és néhányat élete legszemélyesebb pillanataiból, hogy kirajzolja a modern zenetörténelem egyik legmeghatározóbb és legnagyobb hatású előadóművészének portréját.

A számolás joga (Disney+)

Az ötvenes évek végén járunk, az Egyesült Államok minden erejével igyekszik legyőzni az űrversenyben Oroszországot. Úgy tűnik azonban, hogy hiába a pénz, a nagy koponyák és az elszántság, alul maradnak… aztán rábukkannak néhány kiaknázatlan lángelmére. Eddig senkinek nem jutott eszébe érdemileg bevonni őket a munkába, mert többszörösen hátrányos helyzetűek: nők és feketék.

Nemek harca (Disney+)

Egy csupaszív film, amelynek középpontjában a női teniszbajnok, Billie Jean King (Emma Stone) és az egykori férfi bajnok, Bobby Riggs (Steve Carell) 1973-as, izgalmas meccse áll. A pályán nem csak a két rivális sporttudása, de elvei is összecsaptak, ugyanis egész más nézetet vallottak a nemi egyenlőséget illetően. Humorával és eszes forgatókönyvével A nemek harca méltó emléket állít annak a történelmi jelentőségű meccsnek, amely örökre megváltoztatta a játékszabályokat… a teniszpályán, és azon kívül is.

Erin Brockovich – Zűrös természet (Netflix)

Egy elszánt egyedülálló anya egy ingatlanügy iratai között furcsa orvosi leletekre bukkan és nyomozni kezd. Nem érdekli, hogy csak egy tanulatlan irodai alkalmazott, utánajár az esetnek. És szörnyű titokra bukkan: egy közismert iparvállalat évek óta mérgezi egy kisváros lakóit. Erin merész döntést hoz: kerül, amibe kerül, megkeresi a felelősöket, és rájuk húzza a vizes lepedő.

A muzsika hangja (Disney+)

A muzsika hangja főszereplője egy fiatal, életvidám lány, Maria (Julie Andrews), aki otthagyja az apácazárdát és elszegődik nevelőnőnek egy vonalas katonaember, Von Trapp százados (Christopher Plummer) hét gyermeke mellé. Maria felforgatja a mogorva özvegyember életét: a gyönyörű alpesi ház szabályait áthágva zenét és szórakozást csempész a mindennapokba. Sokan nem tudják: a film Maria von Trapp önéletrajzi regényén alapszik.

Filmek a 2024-es nemzetközi nőnap alkalmából

További filmek, amiket megnézhettek a 2024-es nemzetközi nőnapon: