Diane Keaton legjobb filmjei: 10 zseniális alakítás a ma 77 éves színésznőtől

Ma 77 éves az Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő, Diane Keaton. Ennek alkalmából összegyűjtöttük kedvenc filmjeinket tőle.

Cikkünket 2023. január 5-én frissítettük utoljára.

Annie Hall (1977)

Rendkívül zavaros Alvy Singer (Woody Allen), a negyvenéves tévékomikus magánélete. Egyrészt idegbeteggé teszi New York állandó lüktetése, másrészt a közelmúltban elhagyta a barátnője. Ebben a felfokozott lelkiállapotban Alvy visszatekint az életére, a gyerekkorától kezdve egészen a különböző nőügyekig. Közülük is kiemelkedik az Annie Hallhoz (Diane Keaton) fűződő kapcsolata. Egyfelől inába szállt a bátorsága, hogy elkötelezze magát, ám amikor Annie hátat fordított neki, minden áron vissza akarta szerezni.

Örömapa 1-2. (1991, 1996)

George Banks (Steve Martin) menthetetlenül elérkezett az atyai válaszúthoz: elengedje-e végre lánya kezét és hagyja saját életét élni Annie-nak (Kimberly Williams). Nehezen tudja megtenni a lépést, családja és barátai unszolása ellenére.

Diane Keaton legjobb filmjei

Marvin szobája (1996)

Marvin nagypapa már lassan húsz éve haldoklik, de azért jól él. Bessie lánya (Diane Keaton) minden kívánságát lesi. Másik lánya, Lee akkor lép be a képbe, amikor kiderül, hogy Bessie leukémiában szenved. Csak az mentheti meg az életét, ha egy közeli vérrokontól csontvelőt kap. A szóbajöhető donor Hank (Leonardo DiCaprio), Lee életunt fia, akit egy idegszanatóriumban ápolnak, mióta megpróbálta felgyújtani a szülői házat.

Diane Keaton legjobb filmjei

Elvált nők klubja (1996)

Brenda, Elide és Annie (Bette Midler, Goldie Hawn és Diane Keaton) középkorú manhattani nők, akikben több a közös, mint a régi barátságuk. Miután éveken át segítették férjeiket egyre feljebb a siker létráján, mindegyiküket otthagyták egy újabb, áramvonalasabb modellért. De a trió elszánta magát, hogy fájdalmukból hasznot kovácsolnak.

Minden végzet nehéz (2003)

Harry (Jack Nicholson) javíthatatlan playboy, korát meghazudtoló libidóval. Legfőbb vezérelve: soha ne kezdj harmincnál idősebb nővel! Éppen legújabb barátnőjével, Marinnal töltik első közös hétvégéjüket, amikor Harry szívinfarktus kap. Orvosa nem engedi vissza a városba, hanem Marin anyjának, Erica (Diane Keaton) gondjaira bízza. Erica elvált, sikeres New York-i drámaíró, akit Harry – kora ellenére – rendkívül vonzónak talál.

legjobb Diane Keaton filmek

Kőkemény család (2005)

A Stone család olyan, mint annyi más család: nagy, zavaros és rendetlen. Karácsonykor minden rokon összejön, hogy néhány zavaros és rendetlen nap során alaposan szerethessék és kibeszélhessék egymást. Ez az év azonban más, mint a többi. A kedvenc, tökéletes fiú elhozza bemutatni a barátnőjét is, aki nem éppen olyan, amilyennek a család elképzelte a srác jövendőbelijét. És véleményüket nem is rejtik véka alá. A lány az ellenséges fogadtatástól megrémülve erősítést hív. Ám nővére érkezése csak ront a helyzeten.

legjobb Diane Keaton filmek

Férjhez mész, mert azt mondtam (2007)

Daphne Wilder (Diane Keaton) három lány büszke édesanyja, irántuk érzett szeretete nem ismer határokat. Maggie pszichológusként dolgozik, ő a legérettebb a nővérek közül. Mae szemtelen és szexis; a bizonytalan, de imádnivaló Milly pedig légypapírként vonzza magához a férfiakat. Daphne tudja ezt, és ezért elhatározza, hogy megakadályozza legkisebb gyermekét abban, hogy ugyanazokat a hibákat kövesse el, amiket ő is elkövetett annak idején. Össze akarja hozni lányát a tökéletes férfivel, úgyhogy a lány tudtán kívül felad egy hirdetést Milly nevében egy netes társkereső oldalon.

blank

Ébredj velünk (2010)

A tévés Becky Fullernek (Rachel McAdams) szánalmas a szakmai és a magánélete. Szerencsére állást kap a Pirkadatnál, az országos, ám a nézettségi verseny utolsó helyén álló reggeli híradónál. Nagy lelkesedéssel veti magát a munkába, és ügyesen megszerzi a talonba tett legendás műsorvezetőt, Mike Pomeroyt (Harrison Ford). A férfi azonban nem hajlandó együttműködni vele, és különösen nem a Pirkadat sztárjával, a műsorvezető Colleen Peckkel (Diane Keaton). Összecsapásaik már a műsor létét fenyegetik. Becky kétségbeesetten küzd azért, hogy megmentse a jó hírét, az állását, és magát a műsort.

A nagy nap (2012)

Felnőtt gyerekeik és barátaik legnagyobb derültségére a rég elvált Don és Ellie Griffin (Robert De Niro és Diane Keaton) kénytelenek eljátszani a boldog párt nevelt fiuk, Alejandro kedvéért. Teszik mindezt azért, mert a fiatal vőlegény rendkívül vallásos vér szerinti anyja váratlanul úgy határoz, hogy a fél világon átrepülve részt vesz fia esküvőjén. A vendégsereg figyelmétől övezve Don lobbanékony párja (Susan Sarandon) nem tűri szótlanul, hogy Ellie csak úgy visszatér Don életébe. Közben a Griffin testvérek is pont erre a hétvégére időzítik, hogy minden felgyülemlett sértettségüket rázúdítsák az ősökre.

Könyvklub – avagy az alkony ötven árnyalata (2018)

Diane, Vivian, Sharon és Carol „ezer éve” jó barátnők, közös könyvklubot is alapítottak. Diana 40 évi házasság után vesztette el a férjét, Vivian még mindig habzsolja a férfiakat, Sharon évtized elteltével sem jutott túl a válásán, Carol 35 éves házassága pedig szépen kiüresedett. A négy élethosszig tartó barátnő élete fenekestül felfordul, amikor a könyvklubban a híres-hírhedt erotikus regény, A szürke ötven árnyalata kerül terítékre, hatására mindegyikből előbújik a végzet asszonya.

Ha végignézted a legjobb Diane Keaton-alakításokat, jöhet pár igazán inspiráló film: