11 lélekemelő, inspiráló film, melyből erőt meríthetsz 2023-ra

Kezdjétek az új évet egy olyan filmmel, amely fellelkesít, amely után azt gondoljátok majd, hogy bármire képesek lehettek. Összegyűjtöttünk nektek 11 filmet az álmaink megvalósításáról, az élet nehéz döntéseiről, küzdelemről, változásról, újjászületésről. Merítsetek belőlük bátorságot 2023-ra!

Walter Mitty titkos élete (Disney+)

Egyszer az életben mindenki ráérez a pillanatra, amikor abba kell hagynia az álmodozást, hogy a kezébe vegye a sorsát, állítólag. Walter Mitty (Ben Stiller) számára talán most van itt a pillanat. Fejben folyton elképesztő kalandok hőse, a valóságban még a csinos kolléganőjét (Kristen Wiig) sem meri megszólítani. De jön a fordulat! Egy elveszett fotó után nyomozva Walter őrült utazásra indul. Cápával bunyózik, ázsiai hadurakkal tortázik, Nepálban kutat, a valóság váratlanul felülmúlja a képzeletet.

Zöld könyv (Netflix)

A kifinomult zongorista felbérel egy dörzsölt kidobót, hogy a sofőrje legyen a koncertturnéján az USA déli államaiban a faji szegregáció időszakában.

A szeretet szimfóniája

Véletlenszerű találkozás, vagy a sors keze, amikor a fiatal ír gitáros és a híres csellistalány egymásba botlik New Yorkban? Ki tudja. Ám kettejük romantikus éjszakáján egy gyermek fogan. A fiú azonban árvaként nő fel. Mégis, a különleges zenei érzékenységgel megáldott gyermek meggyőződése, hogy tehetsége révén meg fogja találni szüleit. Egy nap egy Wizard nevű idegen férfiban lel segítségre, aki felfigyel elképesztő muzikalitására, és az August Rush nevet adja neki. Együtt veszik nyakukba a hatalmas várost, és a zene szárnyai hamarosan minden ajtót megnyitnak.

A boldogság nyomában (Apple TV)

Chris Gardner (Will Smith) San Franciscóban él feleségével és 5 éves kisfiával. Keményen dolgozik, remek ötletei vannak, a szerencse azonban nem szegődik mellé. Üzleti vállalkozásai sorra elbuknak, és egy nap felesége is elhagyja a családot. Gardner egyre mélyebbre csúszik a lejtőn, végül kilakoltatják, és gyermekével együtt az utcára kerül. Ő azonban nem adja fel, rendületlenül küzd, hogy felkapaszkodjon. A film valós történten alapul.

Az igenember

Carl Allen (Jim Carrey) sokáig emésztette magát, mire megtanulta, hogyan tegye túl magát a válás és a kilátástalan munka gyötrelmein. A megoldás végtelenül egyszerű: mondj igent mindenre! Gumikötélen leugrani egy hídról? Igen! Rábólintani a teleshop összes ajánlatára? Igen! Megtanulni koreaiul? Igen! Felülni az első repülőgépre, bárhová is menjen? Igen! Elnyerni álmaid csajának kezét? Igen! Felhőtlenül bolondozni az év egyik legmókásabb vígjátékában? Igen!

A segítség (Disney+)

Szívderítő és lelkesítő film négy egymástól nagyon különböző nőről, akik a hatvanas évek elején, az USA déli vidékén lesznek barátok. Egy titokban készülő könyv hozza össze őket, mely mindannyiukat nagy veszélybe sodorja. A csípős kiszólásokkal, humorral és reménnyel teli film időtlen és univerzális történet, mely azokról a vakmerőkről szól, akik túllépnek a hétköznapokon, hogy megváltoztassanak valamit… talán az egész világot.

Az igazi csoda (Netflix)

Miután egész életében magántanuló volt, egy arcdeformitással született kisfiú bekerül egy hagyományos iskolába, ahol igyekszik barátokat találni a zaklatói között.

A 42-es

1946-ban Branch Rickey (Harrison Ford), a Brooklyn Dodgers tulajdonosa megsértette az íratlan szabályt, miszerint az első osztályú baseball ligában színes bőrű játékos nem játszhat, amikor leszerződtette Jackie Robinsont (Chadwick Boseman) a csapatába. A két férfi azonnal a támadások kereszttüzébe került, nem kímélte őket a közvélemény, a sajtó, sőt a többi játékos sem. A minden oldalon leplezetlen rasszizmussal szembesülő Robinson azonban hihetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot, és a tehetségével maga mellé állította a szurkolókat és a csapattársait is. Végül kritikusai is elhallgattak, és azzal, amit a baseballban elért, az egész világot megváltoztatta.

A mindenség elmélete

1963-ban a hírneves Cambridge-i Egyetemen Stephen Hawking, az ifjú kozmológus öles léptekkel halad a tudomány útján, és feltett szándéka, hogy talál egy „egyszerű, meggyőző magyarázatot” az univerzumra. Saját világa is kitárul, amikor fülig beleszeret egy bölcsész lányba, Jane Wilde-ba. Ám egy szerencsétlen baleset után ez az egészséges, aktív fiatalember 21 évesen megrázó diagnózissal kénytelen szembesülni: motoros neuronbetegség támadta meg végtagjait és képességeit, amely fokozatosan korlátozni fogja beszédében és mozgásában, és két éven belül bele fog halni. Azonban Jane szeretete, támogatása és elszántsága megingathatatlan. Stephen teste egyre szűkebb korlátok közé kerül, de közben szelleme túlszárnyal az elméleti fizika határain.

A számolás joga (Disney+)

Az ötvenes évek végén járunk, az Egyesült Államok minden erejével igyekszik legyőzni az űrversenyben Oroszországot. Úgy tűnik azonban, hogy hiába a pénz, a nagy koponyák és az elszántság, alul maradnak… aztán rábukkanak néhány kiaknázatlan lángelmére. Eddig senkinek nem jutott eszébe érdemileg bevonni őket a munkába, mert többszörösen hátrányos helyzetűek: nők és feketék. Pedig Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) és Mary Jackson (Janelle Monáe) valódi emberi számítógépek: senki nem érti, hogyan képesek megcsinálni azokat a számításokat, amiket végeznek, de rakétasebességgel emelkednek a NASA ranglétráján. Céljuk feljuttatni John Glenn asztronautát az űrbe.

A feltaláló (Netflix)

Ez az életrajzi dráma Dr. Béres József életét követi nyomon a Béres-csepp megalkotásától a magyarországi kommunista rezsim ellen folytatott harcáig.

További zseniális inspiráló filmek: