7 nagyszerű látnivaló Ajkán és környékén, amiért megéri útnak indulni

A köztudatban bányászvárosként élő Ajka és környéke látni- és felfedeznivalókban gazdag régió. A városnézést számtalan izgalmas nevezetesség, természeti látványosság felkeresésével tehetjük még élvezetesebbé.

Városliget és Csónakázó-tó

A város szívében helyet foglaló Városliget méltó arra, hogy Ajkára érkezéskor elsőként keressük fel. A Kristályfürdő tőszomszédságában található ligetben mesterségesen kialakított tó kínál feltöltődési lehetőséget. A Csónakázó-tó közepén található szigeten szoborpark kapott helyet, mely Fekete Istvánnak és az író népszerű könyveiből ismert állatkaraktereknek állít emléket. A tó partján vendéglátóegységek kerekítik teljessé az itt töltött időt.

Ajkai Bányászati Múzeum

Ajka parkerdejének szívében, nem messze a Kriptongyár épületétől, a települést modern ipari várossá formáló bányászat történetébe nyerhettek bepillantást. Az egykori Ármin-akna helyén létesült Ajkai Bányászati Múzeumban Magyarország első szabadtéri skanzen emlékmúzeumát és többek között annak gépparkját tekinthetitek meg. Az Őslény- és Kőzettárnak is otthont adó komplexumban az izgalmas tárlatvezetéseken túl rendszeresek a múzeumot interaktív módon bemutató programok is.

8400 Ajka, Parkerdő | Weboldal

Fotó: ajka.hu

Csurgó-kút

Ajkán tett látogatásunkkor nem szabad megfeledkezni a Bakony egyik legszebb vízeséséről, a Csurgó-kútról. A rövidebb autóúttal elérhető Farkasgyepű aprócska településéről túraútvonalon keresztül közelíthető meg a páratlan vízesés. A környéken kanyargó Köves-patak táplálta, mészkőszikláról alácsurgó forrásvíz az évszázadok alatt parányi cseppkőképződményeket hozott létre. A környéken kialakított erdei pihenők csak még kényelmesebbé teszik az itt tartózkodást.

Fotó: Bodó Zsuzsa

Olvasókabin az erdő mélyén

Az Ajka-Csingervölgy mellett található Molnár Gábor Parkerdő túraútvonalainak találkozásánál lelt otthonra az ország első, erdei olvasókabinja. A MOME Építészeti Intézetének hallgatói által tervezett kabinban pihenőhelyek, illetve könyvespolcokon sorakozó könyvek várják az arra tévedőket. A különleges kezdeményezés inspiráló hatása mellett nem másra törekszik, mint összekapcsolni az erdőt, a művészetet és az embert, továbbá ötvözni az irodalmat és a környezettudatos törekvéseket.

blank
Fotó: veszprembalaton2023.hu

Úrkúti őskarszt és Csárda-hegyi tanösvény

Ajkától alig 10 km-re, Úrkút határában a Bakony lankáinak nemzetközi viszonylatban is egyedülálló geológiai látványossága tárul a kirándulók szeme elé. Az egész évben szabadon látogatható, lenyűgöző sziklakatlan, az Úrkúti őskarszt 100 millió éves sziklafalai a dinoszauruszok korát elevenítik meg. Az őskarsztban a hatállomásos, 1 km hosszú Csárda-hegyi tanösvény lépcsők hosszú során át kalauzolja a kirándulókat az égbe nyúló, monumentális sziklafalak között.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Kriptongyár

Kevesen tudják csak, hogy a világ első kriptongyára nem máshol, mint Ajkán kezdte meg működését, 1937-ben. Az egykor kriptontöltésű izzólámpákat gyártó komplexum megannyi nélkülözött év után idén multikulturális élményközpontként született újjá. Csingervölgy és vele együtt a város szellemi és épített öröksége a jövőben közösségi rendezvények otthonául szolgál majd: szeptemberben nosztalgia-bányásznap, szabadtéri vetítések és nagyszabású koncertek hozzák közelebb az emberekhez a gyár múltját.

8400 Ajka, Feketegyémánt utca 3. | Weboldal

blank
Fotó: kriptongyar.hu

Herendi Porcelánművészeti Múzeum

Ajkától nem messze, a művészi porcelánkészítés hazai fellegvára, Herend minden évszakban számtalan izgalmas programot kínál. A keddtől vasárnapig nyitva tartó Porcelánművészeti Múzeumban a legapróbb részletekig merülhettek el a porcelántárgyak birodalmában, míg a Minimanufaktúra a készítéstől a festésig mutatja be a folyamatokat. Ha teljes élményre vágytok, érdemes az Apicius Kávéházba is ellátogatnotok, ahol nem maradnak majd el a Herendi porcelánokon tálalt finomságok.

8440 Herend, Kossuth Lajos utca 138-139. | Weboldal

blank
Fotó: herend.com

Ha elzarándokolnátok a Bakony egyik bájos képolnájához: