A sülő szilvás pite karamellizált, fahéjas-diós illata mindenki szívét megdobogtatja. Az ellenállhatatlan ízén és illatán kívül az sem elhanyagolható, hogy a szilva kiváló A-, B- és C-vitaminforrás, melyekből jól jön az utánpótlás az őszi hónapokban.
Hozzávalók (egy 24 cm-es formához)
A tésztához
- 3 db tojás
- 110 g cukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 1 csipet só
- 110 ml olaj
- 110 ml tejföl
- 260 g liszt
- 9 g sütőpor
- 70 g dió
A töltelékhez
- 450 g szilva
- 3 ek. cukor
- fél tk. őrölt fahéj
Elkészítés
- Első lépésként a sütőt előmelegítjük 175 fokra. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, és méretüktől függően 6-8 cikkre vágjuk.
- Amikor a szilvát feldaraboltuk, a 3 ek. cukrot összekeverjük a fahéjjal, és kb. 1 evőkanálnyi mennyiséget félreteszünk belőle, a többit pedig összeforgatjuk a szilvadarabokkal.
- A tésztához kikeverjük a tojásokat a cukrokkal és a sóval, majd hozzáadjuk a tejfölt, az olajat és a sütőporral átszitált lisztet. Homogénre keverjük.
- A diót durvára vágjuk, és belekeverjük a tésztába, majd egy sütőpapírral bélelt, 24 cm-es átmérőjű torta- vagy piteformába simítjuk. A cukros szilva kb. negyedét belenyomkodjuk a tésztába, a maradékkal pedig körberakjuk a tetejét, végül megszórjuk a korábban félretett fahéjas cukorral.
- Az előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. A pitét langyosra hűtjük, kivesszük a formából, és már fogyaszthatjuk is.
Tipp: A pite önmagában is tökéletesen megállja a helyét, de ha tovább fokoznátok az élvezeteket, tálaljátok vaníliafagyival! A langyos szilvás pite és a hideg fagyi isteni párost alkot.