Diós-szilvás pite, a legmelengetőbb őszi finomság (recept)

A sülő szilvás pite karamellizált, fahéjas-diós illata mindenki szívét megdobogtatja. Az ellenállhatatlan ízén és illatán kívül az sem elhanyagolható, hogy a szilva kiváló A-, B- és C-vitaminforrás, melyekből jól jön az utánpótlás az őszi hónapokban.

Fotó és recept: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (egy 24 cm-es formához)

A tésztához

  • 3 db tojás
  • 110 g cukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 csipet só
  • 110 ml olaj
  • 110 ml tejföl
  • 260 g liszt
  • 9 g sütőpor
  • 70 g dió

A töltelékhez

  • 450 g szilva
  • 3 ek. cukor
  • fél tk. őrölt fahéj

Elkészítés

  1. Első lépésként a sütőt előmelegítjük 175 fokra. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, és méretüktől függően 6-8 cikkre vágjuk.
  2. Amikor a szilvát feldaraboltuk, a 3 ek. cukrot összekeverjük a fahéjjal, és kb. 1 evőkanálnyi mennyiséget félreteszünk belőle, a többit pedig összeforgatjuk a szilvadarabokkal.
  3. A tésztához kikeverjük a tojásokat a cukrokkal és a sóval, majd hozzáadjuk a tejfölt, az olajat és a sütőporral átszitált lisztet. Homogénre keverjük.
  4. A diót durvára vágjuk, és belekeverjük a tésztába, majd egy sütőpapírral bélelt, 24 cm-es átmérőjű torta- vagy piteformába simítjuk. A cukros szilva kb. negyedét belenyomkodjuk a tésztába, a maradékkal pedig körberakjuk a tetejét, végül megszórjuk a korábban félretett fahéjas cukorral.
  5. Az előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. A pitét langyosra hűtjük, kivesszük a formából, és már fogyaszthatjuk is.

Tipp: A pite önmagában is tökéletesen megállja a helyét, de ha tovább fokoznátok az élvezeteket, tálaljátok vaníliafagyival! A langyos szilvás pite és a hideg fagyi isteni párost alkot.

Ha egy másik őszi finomságot is elkészítenél: