A Visegrádi-hegység rejti az ország egyik legbámulatosabb füvészkertjét

A kevéssé ismert, de annál meghittebb Bertényi Miklós Füvészkert az év minden hónapjában meseszép, ám az őszi időszakban különösen gyönyörű.

Fotó: Evii Zoo

A Visegrádi-hegység bővelkedik a szebbnél szebb látnivalókban és az izgalmas túraútvonalakban, ha pedig egy igazán egyedülálló, eldugott kincset fedeznétek fel, a Bertényi Miklós Füvészkert tökéletes választás.

blank
Fotó: Evii Zoo

A füvészkert története az 1960-as évekig nyúlik vissza, amikor egy lelkes erdőmérnök hallgató, Eőry Gyula a diplomamunkája részeként a területen erdei- és vörösfenyő, valamint luc és duglasz állományokat telepített kísérleti jelleggel az itt honos fafajok szomszédságába. Kísérlete végül a későbbi névadó, Bertényi Miklós munkájával vált teljessé, majd hivatalosan arborétummá.

blank
Fotó: Evii Zoo

A hatalmas terület ugyan a füvészkert nevet viseli, jobban hasonlít egy parkosított területre, ami két nagyobb egységből áll. Míg az egyik részen egy 19 állomásos útvonalon fedezhetitek fel az arborétumot, az Erdőanyai-szurdokot pedig egy vadregényes ösvényen közelíthetitek meg.

A parkban sétálva egymást váltják a különböző tájképek: meredek hegyoldalak, kis hidakkal tarkított patakok és tágas tisztások.

blank
Fotó: Evii Zoo

Az 1980-as években egy madártani tanösvényt is kiépítettek, majd 1985-ban itt szervezte meg az ENSZ Erdészeti Szekciójának éves nemzetközi találkozóját, amely során a legtöbb tagország elültetett egy fát az arborétumban.

A nemzetközi szinten is elismert füvészkert tökéletes úti cél, ha egy kellemeset sétálva töltődnétek fel, és a négylábú családtagokat sem kell otthon hagynotok.

blank
Fotó: Evii Zoo

Elérhetőség
Bertényi Miklós Füvészkert, Visegrád, Apátkúti-völgyi út
Weboldal
Nyitvatartás: Az Ördögmalom Erdei Étterem nyitvatartási idejében
Jegyárak: felnőtt: 1000 Ft, diák, nyugdíjas: 500 Ft

Még több varázslatos úti cél a környéken: