7 izgalmas úti cél a mesés Piliscsabán felejthetetlen nyári kirándulásokhoz

A Pilis egész évben tökéletes helyszín az emlékezetes túrázásokhoz, ám a nyár beköszöntével a természetjárás mellett piknikezésre vagy akár fürdőzésre is van végre lehetőség. Összegyűjtöttük nektek azokat a helyeket, ahol garantáltan újra tudtok töltődni és amiket könnyen és gyorsan megközelíthettek Budapestről.

Dévényi Antal-kilátó (Jenga)

A 447 méter magas Nagy-Kopasz-hegy tetején, Piliscsaba határában található Dévényi Antal-kilátó már messziről kitűnik a fák lombjai közül, népszerűségét pedig nemcsak elhelyezkedésének, hanem formájának is köszönheti, hiszen a népszerű Jenga játék mintájára álmodták meg. A 11,5 méter magas kilátó tetején tekintetünk egy majdnem 17 négyzetméternyi területű szintről pásztázhatja végig a festői Budai-hegység és a Pilis hegyvonulatai által alkotott panorámát, tiszta időben pedig akár távolabbra is ellátni. A kilátó lábánál tűzrakóhelyek, padok és asztalok vár, ahol kényelmesen letelepedhettek a fárasztó túrázás közben.

Fotó: parkerdo.hu

Gomba-szikla

A Piliscsaba közelében található turistaútvonalakon számtalan különleges sziklaformára lehetünk figyelmesek, ezek egyike a Gomba-szikla, ami ugyan leginkább egy gombára hasonlít, de valójában minden oldalról más alakot formáz, amit egy kilátóteraszról is megfigyelhettek. Néhány évvel ezelőtt a helyi civil szervezetek elérték, hogy a sziklához túraösvény vezessen, a 3 kilométer hosszú, könnyed erdei sétát pedig akár gyerekekkel is megtehetitek.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

Sas-szikla

Egy másik, szintén izgalmas alakzatú szikla a Vércse-szikla, amit a legtöbben csak Sas-sziklaként ismernek, hiszen a formája leginkább a kiterjesztett szárnyú ragadozómadárra hasonlít. A különleges képződmény távol a turistautak zajától helyezkedik el, ám ezáltal nehezebben is megközelíthető. A domboldalban magasodó Sas-sziklát legegyszerűbben a Kopár Csárdától indulva, a piros körút jelzést követve lehet elérni, egy körülbelül 4 kilométer hosszú túra keretében.

blank
Fotó: Schmidt Evelin

Ördögoltár-szikla

A Csabai-toronyként is emlegetett képződmény a sziklamászók által is kedvelt gyakorlótelep. A fehéren szikrázó hatalmas képződményhez egy titokzatos szerelmes legenda kapcsolódik, hiszen a szikla középső részén egy cirill betűs felirat olvasható. A rejtélyes üzenetet feltehetőleg egy a szovjet katona, Oleg és fiatal szerelme, Valika írta a 80-as években, amikor még katonai lőtér része volt a terület.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

Garancsi-tó

A 2000-es években tanösvényt és pihenőhelyeket alakítottak ki a feltételezések szerint a középkorban, mesterségesen létrehozott halastó körül, ami gazdag élővilága és idilli békéje révén vonzó úti cél a fővárosból kiszabadulni vágyók számára. A zöld placcok kiváló helyszínek, ha piknikeznétek vagy tollasoznátok egyet, illetve tetszés szerint találtok napos és árnyékos helyeket is.

Tinnye egy kultikus magyar vígjáték, az Üvegtigris forgatása okán népszerű filmes kirándulóhely is lett, hiszen a trilógia híres büfékocsija, avagy a Rudolf Péter által megformált Lali birodalma a sűrű nádas mellett áll. A büfé afféle jelkép lett, és nem csupán díszletként áll ott, hanem a mai napig várja a szomjas és éhes vendégeket.

Ha filmrajongók vagytok és szívesen zarándokoltok olyan helyekre, amik helyszínként szolgáltak egy-egy műalkotáshoz, látogassatok el a Piliscsaba határában található lőtérhez, ahol a buchenwaldi koncentrációs tábor díszleteit építette fel a Sorstalanság című, Nobel-díjas regényt megfilmesítő stáb. Az egykori díszletből néhány barakk még mindig áll.

blank
Fotó: Leyer Péter

Palatinus Tófürdő (Dorog)

A hivatalosan Palatinus-tó, a helyieknek csak Dorogi-tó vagy „a Pala”, közigazgatásilag Esztergomhoz tartozik, de a környező településeken lakók között is nagy népszerűségnek örvend. A mesterséges bányató nevét a Budapestről kijáró fürdőzőknek köszönheti, hiszen sokan azt tartották, hogy vize ugyanolyan frissítően hat, mint a fővárosi Palatinus Strandfürdőé. A tó egyik különlegessége, hogy mivel az egyik legtisztább Magyarországon, tiszta időben meseszép kékes-zöldes színben csillámlik. A partszakaszon kiépített homokos strandról bámulatos kilátásban lesz része az itt fürdőzőknek, a teljes kényelemről pedig öltözők, mosdók és büfék gondoskodnak.

2500 Esztergom, Tópart utca | Weboldal

Kálvária-domb

A környék egyik legszebb fekvésű kálváriájához a kék jelzést követve juthattok el, a domboldalon kiépített stációk között barangolva. Az 1852-ben épült és 1991-ben, majd 1994-ben felújított kálvária és kálváriakápolna mellől elképesztő kilátás nyílik a településre, így már csak ezért is érdemes felzarándokolni.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

Ha egy kastélyt is meglátogatnál a közelben: