Idilli kastély rejtőzik a Pilis festői dombjainak ölelésében

A Pilis dombjaink ölelésében, idilli környezetben fekszik Csobánka települése, mely varázslatos természeti kincsei mellett egy különösen szép kastélyt is rejt.

kastélyok magyarországon
Fotó: Jenes András és a Holló

A sziklamászók körében rendkívül népszerű Oszoly sziklás kitöréseinek árnyékában, egy festői szépségű patakvölgyben bukkanhatunk a Margitligeti-kastélyra, amely a 19. század vége óta képezi részét a lenyűgöző tájnak.

A Dera-patak partján fekvő kastélyt Martin Sándor budapesti orvos építtette 1897-98-ban azzal a céllal, hogy idegszanatóriumot és fürdőt létesítsen a gyönyörű, friss levegőjű vidéken, melyet elhunyt felesége után Margitligetnek nevezett el. A Vasárnapi Ujság 1900-as lapszáma szerint a páratlan szépségű tájat sokan csak budapesti Svájcként emlegették.

Csobánka kirándulóhelyek
Fotó: Jenes András és a Holló

Martin Sándor halála után a csobánkai kastély egy darabig elhagyatottan állt, majd 1909-ben Wettenstein József kolozsvári orvos, tüdőgyógyász, a Comain nevű tüdőgyógyszer feltalálója tüdőszanatóriumot alapított itt.

Az első világháború alatt az első magyar alapítású női szerzeteskongregáció, a Szociális Missziótársulat tulajdonába került a terület, ahol hamarosan megnyitották a Prohászka Ottokár püspök után elnevezett Ottokár Hadiárvaházat. A kastélyból lett árvaházban 18 éves korukig foglalkoztak a növendékekkel, akik a Missziótársulatnak hála minőségi oktatásban részesülhettek.

látnivalók a pilisben
Fotó: Jenes András és a Holló

Az épületet 1946-ban államosították, majd 1950-től a Gyógypedagógiai Intézet költözött be falai közé. A rendszerváltással a birtok visszakerült a Missziótársulat tulajdonába, amelyet ma a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány használ. A Margitligeti-kastély napjainkban Prohászka Ottokár Élet Háza néven, zarándok, lelkigyakorlatos és ifjúsági szálláshelyként működik.

A kastély jelenleg nem látogatható, a kastélyparkban azonban érdemes tenni egy sétát, hiszen számos ritka növényfaj megtalálható itt, amilyen például a nagy juhar és a sárgás sás. A békés erdei környezetben találjuk a szebb napokat is látott Szent Hubertus-kápolnát, illetve egy keresztút stációkkal, szabadtéri oltár és egy kis tó várja a kirándulókat.

Rejtőzik még csodálatos kastély Budapest közelében: