Bámulatos fotók mesélnek a világ eseményeiről az idei World Press Photo kiállításon

A World Press Photo 2023 kiállítás a korábbi közönségsikernek köszönhetően idén először hat héten keresztül, szeptember 22. – november 5. között lesz látogatható a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban.

Fotó: Alessandro Cinque/Pulitzer Center/National Geographic

Az évente megrendezett World Press Photo pályázat az elmúlt év legjobb fotóriporteri és dokumentarista fotóit ismeri el és díjazza. A World Press Photo Alapítvány tavaly regionális stratégiát vezetett be, és az éves verseny és a zsűrizés felépítését megváltoztatva globálisabb és földrajzilag kiegyensúlyozottabb bepillantás nyújt a világ eseményeibe. Külön-külön értékelik az afrikai, az ázsiai, az európai, az észak- és közép-amerikai, a dél-amerikai, a dél-kelet-ázsiai és az óceániai régióból beküldött pályaműveket.

World Press Photo kiállítás Budapesten 2023-ban

A díjazott fotókból nyíló kiállítás keretében hiteles képekkel illusztrált, hiteles történeteket láthatunk, olyanokat, amelyek bizonyosan gondolkodásra késztetik a nézőt. A tárlat az esztétikai értékei mellett megismerteti és felhívja a látogató figyelmét világunk fontos konfliktusaira, társadalmi és környezetvédelmi kérdéseire.

Fotó: Jonas Kako/Panos Pictures

Brent Lewis, a The New York Times fotószerkesztője, a 2023-as verseny globális zsűrijének elnöke a következőket mondta az idei pályázatról: „Az általunk kiválasztott, a 2022-es évet reprezentáló fotók az adott pillanatot jelzik, és történelmi dokumentumként szolgálnak majd a jövő generációi számára, arról, hogy milyen volt az elmúlt év, amelyre így visszatekinthetnek, és remélhetőleg tanulnak belőle.”

A World Press Photo 2023 kiállítás 94 képét a zsűri 3,752 fotóriporter 60,448 fotójából válogatta. Az utazó kiállítást világszerte 30 ország 70 városában, közel négymillióan tekintik meg.

A kiállítást látogatók fele diák, akik ingyenes csoportos tárlatvezetésen vehetnek részt.

blank
Fotó: Fabiola Ferrero

Kísérőkiállítások a Magyar Nemzeti Múzeumban

A World Press Photo kiállítás látogatói három nagyszerű kísérőkiállítást tekinthetnek meg:

  1. National Geographic 20 – Húszéves lett a National Geographic Magyarország magazin, és ebből az alkalomból felvonultatja a nagyközönség előtt történetének legnagyszerűbb, legizgalmasabb, legemlékezetesebb fotóit.
  2. Szemtanúk – A 24.hu online napilap képriportjai főképpen az elmúlt év hazai eseményeit elevenítik fel a Múzeum körúti kerítésen.
  3. Visualising Climate Change – Az olasz Noor ügynökség, az EU és a V4 országok holland követségei által szervezett, workshopra épülő, szabadtéri kiállítás a múzeum kertjében.

Bővebb infó: worldpressphoto.org

További izgalmas őszi kiállítások Budapesten 2023-ban: